29 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 28 березня 2023 року

Найголовніші новини  28 березня 2023 року

Триває 398 доба широкомасштабної війни, розв’язаної росією з метою знищення України й нашого народу.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби підрозділами Сил оборони України було відбито 24 атаки противника на зазначених напрямках.

Протягом доби противник завдав 11 авіаційних та 2 ракетних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

За ніч 28 березня українські захисники знищили 14 дронів-камікадзе «Шахед» із 15 запущених росіянами.

У Генштабі зазначають, що ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів залишається високою по всій території України.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Богодухів Харківської області постраждали цивільні люди, пошкоджені приватні будинки.

  • Російські загарбники не полишають спроб захопити місто Бахмут на Донеччині, завдання українських сил – виснажити ворога та завдати йому великих втрат.

За словами командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, зараз окупанти кинули всі свої найкращі підрозділи, щоб добитись перемоги.

Задача українських воїнів – знищити якомога більше ворогів і створити передумови для того, щоб можна було перейти до наступальних дій.

Сирський додав, що завдяки героїзму і професійності, українські військові утримують фортецю Бахмут всупереч різним термінам та прогнозам.

Оборонці ретельно вивчають вразливості окупантів, щоб якомога ефективніше застосовувати проти них силу.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також склад боєприпасів.

 

Станом на ранок 28 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 171 730 (+570) осіб,
  • танків - 3 602 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6 966 (+13),
  • артилерійських систем – 2 653 (+15),
  • РСЗВ – 525 (+2),
  • засобів ППО – 277,
  • літаків – 305,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 235 (+19),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 502 (+9),
  • спеціальної техніки – 287 (+2).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що окупанти посилюють виснажені загони своїх вояк підрозділами "Вагнера" для наступу на Авдіївку.

Як зазначають військові аналітики, чутки про відставку 27 березня командувача Східного військового округу рф генерал-полковника Рустама Мурадова викликали стриману і цинічну реакцію в російському інформаційному просторі.

Крім того, за даними інституту, є припущення і про можливе звільнення командувача Західного військового округу генерал-полковника Євгенія Нікіфорова, війська якого діють уздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

Російські блогери обговорюють потенційні звільнення командувачів, пов'язані з районами операцій, у яких російські війська не змогли досягти серйозних успіхів або зазнали значних втрат.

  • Британська розвідка зазначає, що російські війська зазнають значних втрат у бронетехніці у спробах оточити Авдіївку та не мають там значного прогресу.

Як зазначено в огляді, останніми днями росія продовжує приділяти пріоритетну увагу операції з оточення Авдіївки. Однак російські сили досягли лише незначного прогресу ціною великих втрат у бронетехніці.

Зокрема, російський 10-й танковий полк, ймовірно, втратив більшу частину своїх танків під час спроби оточити Авдіївку з півдня.

3-ій армійський корпус особливо страждає від проблем з недисциплінованістю та низьким моральним духом. Незважаючи на ймовірний період навчання в Білорусі, формування, як і раніше, демонструє обмежену боєздатність.

Втрати 10-го танкового полку, швидше за все, в основному пов'язані з тактично хибними лобовими атаками, подібними до інших нещодавніх невдалих російських бронетанкових атак біля міста Вугледар.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський у межах робочої поїздки на Сумщину перевірив, як здійснюється охорона державного кордону з росією.

Глава держави безпосередньо ознайомився з організацією несення служби прикордонниками та здійснення ними контролю на блокпостах.

Він заслухав доповідь щодо порядку оборони та захисту кордону України в межах ділянки відповідальності Сумського прикордонного загону.

Також Володимир Зеленський сьогодні вручив Охтирці Сумської області відзнаку «Місто-герой».

«Для мене честь – вручити сьогодні Охтирці почесну відзнаку міста-героя, міста-захисника, міста-переможця. На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей – наших героїв, усіх українців та українок».

За словами Президента, в Охтирці вшановують тих, хто бився тут за своє місто, за свою землю й тим самим за всю нашу державу – державу Україна. Тих, хто знищував російські колони тут і тим самим ламав увесь ворожий задум проти України, проти українського народу. Тих, хто допомагав одне одному в Охтирці, у сусідніх містах, містечках, селищах навесні минулого року й тим самим відвоював у ворога час для багатьох українських весен.

  • У Міністерстві оборони України офіційно підтвердили, що британські танки Challenger 2 прибули в Україну.

Міністр оборони України Олексій Резніков опублікував відео з британськими танками в Україні.

  • Головне управління розвідки України спростувало поширене росіянами фейкове відео, де невідомий в українській формі нібито стріляє по цивільному авто жінки з дитиною.

Розвідники вказали на аргументи, які свідчать про примітивну постановку: як виявилося, відео зняли на окупованій території між Донецьком і Макіївкою; відеореєстратори в Україні заборонені навіть у глибокому тилу; кузов автівки, на якій нібито їдуть українські військові був виготовлений у росії та ніколи не поставлявся до України тощо

Ще одним свідченням показової фейковості є той факт, що ролик розкритикувала навіть низка російських пропагандистів, телеграм-каналів і лідерів думок, а російське МЗС, яке спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у «нацизмі», потім його прибрало.

  • В Україні укомплектовано необхідним обладнанням бійців перших трьох ударних рот БПЛА, які вже успішно завершили навчання.

Підрозділам передали пікапи, ударні коптери та Старлінки. Усі безпілотники українського виробництва. Обладнання для ударних рот Армії дронів придбали приватні донори.

БПЛА будуть виконувати розвідувальні та ударні місії, зокрема наводитимуть артилерію та допоможуть воїнам вести міські бої, зберігши життя. Автомобілі дозволять здійснювати рейди мобільних груп у тил ворога, доставляти вантажі та евакувати поранених.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Bloomberg зазначає, що секретні витрати бюджету росії зросли до безпрецедентної суми - 2,4 трильйона рублів. Це вказує на зміни пріоритетів у державних фінансах та економіці, спричинені війною проти України.

Секретні або невизначені витрати до 24 березня цього року зросли до 2,4 трильйона рублів (31 мільярд доларів США). Це вдвічі більше за рівень витрат за той самий період рік тому.

Оскільки видатки на російську армію різко зростають, оборона – разом із пов’язаною категорією нацбезпеки – тепер займає друге місце за часткою витрат після урядових соціальних програм рф.

Раніше приховані витрати досягали свого піку близько 21% у 2015 році, через рік після незаконної анексії росією українського Криму.

Станом на 24 березня 2023 року витрати росії на «національну оборону» досягли 531 мільярда рублів, що вдвічі більше, ніж у минулому році. Ще 379 мільярдів рублів було витрачено на безпеку і правоохоронну діяльність.

  • Уряд рф готується закривати держустанови по всій росії після обвалу доходів бюджету. Мінфін запропонував скоротити кількість федеральних державних установ після того, як нафтогазові надходження впали вдвічі.

У середині березня дефіцит бюджету перевищив 3 трильйони рублів.

  • Перші наслідки розв’язаної путіним війни не забарилися – у 2022 році в росії вперше за 20 років зросла кількість вбивств і замахів на вбивство.

До 2022 року статистика Генпрокуратури показувала «стійке скорочення» вбивств та замахів, однак минулого року кількість таких випадків зросла на 4% — до 7628.

Відзначається суттєве зростання кількості вбивств та замахів на вбивство у прикордонних з Україною регіонах.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Франція подвоїть кількість снарядів калібру 155 мм, які постачає в Україну. Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

«Париж поставить наземне обладнання, необхідне для контрнаступу України: ми подвоюємо постачання 155-міліметрових снарядів до 2 тисяч на місяць з кінця березня».

Також Париж дуже скоро надасть Україні обіцяну систему протиповітряної оборони SAMP/T.

  • У Словаччині планують збільшити обсяги виробництва 155-міліметрових снарядів із 30 тисяч до 150 тисяч на рік, тобто в п'ять разів. Але потрібна допомога ЄС.
  • США передали українським військовим броньовані машини Cougar класу MRAP.

Фото цієї техніки опублікував міністр оборони України Олексій Резніков.

Машина стояла поміж іншої західної бронетехніки, яку передали ЗСУ. Бронемашини Cougar надійшли на озброєння Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Опубліковані міністром фото свідчать про те, що разом із бронемашинами Cougar українські військові отримали колісні бронетранспортери Stryker, британські танки Challenger 2, бронемашини Roshel Senator та німецькі бойові машини піхоти Marder.

  • Обіцяні Португалією танки Leopard 2, які вона передає узгоджено з іншими партнерами «танкової коаліції», уже на території України.

Міноборони Португалії заявило, що країна продовжує підтримувати Україну, яка чинить опір протиправному вторгненню росії.

  • Велика Британія і Польща побудують два тимчасові села в західній і центральній Україні, щоб забезпечити житлом тих, хто був змушений залишити свої домівки через повномасштабне вторгнення рф.

Лондон пообіцяв виділити на це 10 мільйонів фунтів (12,3 мільйона доларів).

Уряд Британії заявив, що села у Львівській і Полтавській областях зможуть прийняти понад 700 людей, що є незначною частиною з мільйонів переміщених осіб в Україні або тих, хто через війну виїхав із країни.

  • Однією з основних тем обговорення «Саміту за демократію», який збирає цього тижня адміністрація Байдена, буде припинення війни в Україні та відновлення світового порядку.

За словами представника Держдепартаменту США Веданта Патела, війна рф проти Україні підкреслила важливість дотримання порядку, заснованого на правилах, а також Статуту ООН й безпосередньо принципів територіальної цілісності й суверенітету.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему