28 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 березня 2023 року

Найголовніші новини  27 березня 2023 року

Триває 397 день повномасштабної війни, розв’язаної росією проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 7 авіаційних та 10 ракетних ударів, здійснив більш як 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Для ракетних ударів продовжує широко застосовувати зенітні керовані ракети С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку.

Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби, підрозділами Сил оборони України було відбито 41 атаку противника на зазначених напрямках.

  • Найскладнішою на фронті залишається ситуація в Бахмуті та його околицях.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський вкотре відвідав найгарячіші точки Бахмутського напрямку. Він повідомив, що ситуація залишається стабільно складною.

Командувач ухвалив оперативні рішення щодо посилення наших спроможностей стримувати ворога, завдати ударів та знищувати ворога.

«Триває найбільш інтенсивна фаза боїв за Бахмут. Ситуація стабільно складна. Ворог несе значні втрати в людських ресурсах, озброєнні та військовій техніці, але продовжує вести наступальні дії. Наші захисники в надважких умовах героїчно стримують ворожу навалу і не залишають ворогу шансів реалізувати свої задуми».

Сирський наголосив, що оборона Бахмута обумовлена військовою необхідністю і ґрунтується на грамотному використанні захисних можливостей міста, зведених укріплень та обладнаних вогневих споруд.

«Ми прораховуємо всі можливі варіанти розвитку подій, та будемо діяти адекватно до обстановки, що склалася».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один - по зенітно-ракетному комплексу.

Протягом доби наші воїни збили ворожий БпЛА типу «Орлан-10».

  • Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та район зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 27 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 171 160 (+610) осіб,
  • танків - 3 595,
  • бойових броньованих машин – 6 953 (+6) од,
  • артилерійських систем – 2 638 (+7) од,
  • РСЗВ – 523 (+1) од,
  • засобів ППО – 277 (+0) од,
  • літаків – 305 (+0) од,
  • гелікоптерів – 291 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2216 (+0) од,
  • крилатих ракет – 911 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 493 (+7) од,
  • спеціальної техніки – 285 (+3).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що путін продовжує вірити, що може нав'язати свою волю Україні силою російської зброї протягом будь-якого періоду, який він готовий воювати.

У цій ситуації, на думку аналітиків, в України є тільки один прийнятний варіант розвитку подій – розпочати послідовні контрнаступальні операції з подвійною метою: переконати путіна прийняти компроміс, досягнутий шляхом переговорів, або ж створити військові реалії, достатньо сприятливі для України, щоб Київ і його західні союзники змогли ефективно заморозити конфлікт самостійно, незалежно від рішень путіна.

  • Британська розвідка зазначає, що загроза з боку українських надводних безпілотників, ймовірно, продовжує обмежувати операції Чорноморського флоту рф.
  • Сьогодні вранці у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області пролунали декілька вибухів – зокрема, постраждала будівля, де розміщувались силові структури загарбників.

Окупаційна «влада» підтвердила інформацію про вибухи й заявила про «артилерійський обстріл».

  • Також сьогодні в тимчасово окупованому Маріуполі підірвали автомобіль начальника міськуправління поліції окупантів Михайла Москвіна.

За попередньою інформацією, пособник загарбників живий – він нібито дістав легку контузію. Чоловік перебував за кілька метрів від машини, коли вона вибухнула.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових у Запорізькій області та Дніпровську гідроелектростанцію.

«Маю честь сьогодні бути тут, поруч із нашими військовими. Дякую кожному нашому воїну за захист України, нашого суверенітету, наших міст, наших дітей. Ми обов’язково переможемо».

Президента поінформували про оперативну ситуацію на відповідних ділянках фронту, забезпечення боєприпасами й технікою.

Глава держави під час візиту зустрівся з українськими захисниками та вручив їм нагороди. Натомість військові подарували главі держави коїн, що є символом військового братерства.

Також сьогодні Президент Володимир Зеленський відвідав з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі Дніпровську ГЕС та обговорив з ним захист Запорізької АЕС.

  • Президент України Володимир Зеленський у четвер, 30 березня, виступить з промовою перед депутатами Національної ради Австрії - нижньої палати парламенту.

Звернення Володимира Зеленського до австрійських парламентарів планували ще торік, але воно так і не відбулось через опір ультраправої Австрійської партії свободи.

  • За минулий тиждень український бізнес залучив 370 пільгових кредитів під 5-7-9% на 1,6 мільярда гривень.

Загалом за період дії воєнного стану в Україні у рамках програми укладено майже 24 тис. кредитних договорів на загальну суму 95,96 млрд грн.

Таким чином держава надає бізнесу доступні кошти для розвитку, що сприяє економічній активності в країні.

  • Від початку лютого надійшло понад 16 тис. заяв від бажаючих вступити до штурмових бригад «Гвардії наступу», які формуються у складі Національної гвардії України, набір триватиме орієнтовно до 1 квітня.

Повідомляється, що в разі продовження надходження заявок, можливо, будуть формуватися резерви й інші підрозділи.

Наразі триває відбір, а тому не всі, хто подав заявки, будуть зараховані до «Гвардії наступу».

Бійці, які пройшли медичну комісію, здали тестування і приєдналися до підрозділів, приступили до навчання. Зараз у багатьох підрозділах вже проходять індивідуальні заняття під керівництвом інструкторів. Добровольці проходять заняття зі стрілецькою зброєю, опановують тактику, у деяких підрозділах почалися навчання зенітників та артилеристів.

  • Проект із продажу лімітованої партії «Артемсолі» із шахт українського Соледара фінішував із перевиконанням плану на 12 мільйонів гривень. Загалом проекту «Міць. Українська кам’яна» зібрав 58,5 млн гривень на безпілотники для Головного управління розвідки.

За ці кошти буде закуплено понад 2200 безпілотників FPV.

  • Станом на сьогодні енергосистема України продовжує працювати з запасом потужності попри збільшення попиту.

Наразі активно здійснюються ремонти для відновлення електропостачання споживачам після нещодавніх обстрілів у Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

Генерація із запасом забезпечує необхідні обсяги потужності для потреб споживачів електроенергії по всій Україні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія продовжує шантажувати й залякувати світ через свій програш на полі бою в Україні. Останніх погроз Кремля розмістити ядерну зброю в Білорусі виявилося замало.

Тож російські пропагандисти розтиражували заяву секретаря Радбезу рф Ніколая Патрушева про те, що у рф нібито є «унікальна зброя, якою вона здатна знищити будь-якого супротивника, зокрема США, у разі загрози своєму існуванню».

Зрозуміло, що цивілізований світ навчився адекватно реагувати на подібні заяви російських чиновників та обов’язково жорстко відреагує у випадку, якщо росіяни справді розмістять ядерну зброю в Білорусі.

  • Російська наука зіткнулася з новою хвилею «відпливу мізків» з початком війни та масової мобілізації.

Сотні вчених, зокрема фахівці світового рівня, залишили країну в останні місяці через антивоєнну позицію, тиск влади і прямі погрози з боку силовиків.

Серед тих, хто виїхав, — академіки, професори, кандидати наук.

Організація Scholars at Risk, яка займається допомогою вченим із усього світу, вивезла з росії 200 осіб. Ще 62 діячам науки допоміг виїхати німецький фонд Олександра Гумбольдта.

При цьому в телеграм-чатах для вчених, які шукають способи релокації, перебувають понад шість тисяч людей.

Російські популяризатори науки нарікають, що наразі зупинилися цілі наукові галузі та дослідження щодо низки напрямків.

З Вищої школи економіки, колись одного з найліберальніших вишів росії, звільнилися щонайменше 150 викладачів. З Інституту гуманітарних історико-теоретичних досліджень імені Полєтаєва пішло 60% співробітників, а сам інститут втратив на початку 2023 року статус міжнародної лабораторії.  

  • Російські медики скаржаться на те, що масово не отримують обіцяні путіним соціальні виплати, які мали охопити понад мільйон фахівців у галузі охорони здоров'я.

Станом на 16 березня виплати отримали 744 тис. медпрацівників із 1,1 млн і лише за січень.

Хоча центральна влада звалює провину на регіони, усім зрозуміло, що чиновники не просто ігнорують розпорядження, за цим криється загальний дефіцит бюджету, адже гроші зараз витрачаються на війну, а не соцзабезпечення.

  • Уряд росії виділив 2,4 млрд рублів цього року для субсидування підключення до газу пільгових категорій населення.

Це виглядає як насмішка, адже ця сума майже в 260 разів менша, ніж рф витрачає в місяць на війну (628 млрд рублів).

При цьому уряд росії продовжує хвалитися статусом великої газової держави.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Німеччині презентували інтернет-платформу, покликану допомогти організаціям, приватному сектору та ініціативам об'єднатися в мережу з метою відбудови України.

Як заявила міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце, необхідно розпочати підготовчу роботу з відновлення України та ліквідації наслідків війни.

«З досвіду відновлення по всьому світу ми знаємо, що надзвичайно важливою є хороша підготовка, щоб екстрена допомога якомога краще і ефективніше вписувалася в довгострокову реконструкцію».

Платформа призначена для всіх, хто бажає зробити свій внесок у відбудову.

  • Україна візьме участь у зустрічі міністрів з європейських справ країн Веймарського трикутника, де головною темою стане розширення Європейського Союзу.

Веймарський трикутник - консультативний форум між Німеччиною, Францією та Польщею. За словами польського міністра, наступна зустріч цього формату відбудеться 12 травня у поблизу Познані.

Польський міністр відзначив, що топ-темою зібрання стане розширення ЄС, зокрема, членство України.

  • Україна, Польща, Латвія, Естонія та Литва виступили зі спільною заявою про недопущення спортсменів росії та Білорусі до міжнародних спортивних змагань.

Країни у своїй заяві вказують, що «не національність спортсменів визначає їхню роль, а той факт, що вони спонсоруються/підтримуються своїми урядами чи компаніями, які підтримують кремлівський режим, який продовжує свою агресивну війну проти України, або навіть вони є безпосередньо російськими військовими».

У документі наголошується, що немає жодної причини відходити від режиму виключення для російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК понад рік тому.

  • Українські військовослужбовці завершили у Великобританії навчання на танках Challenger 2. У Міноборони Британії повідомили, що екіпажі й танки прибудуть до України вчасно для весняного контрнаступу.

Екіпажі пройшли навчальні інструкції, як командувати, водити і працювати злагоджено на танках Challenger 2, а також ефективно ідентифікувати цілі та знищувати їх.

  • Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук під час візиту до Лондона закликав Британію до лідерства у питанні надання бойових літаків і далекобійних ракет.

Україна готова направити своїх пілотів для навчання на західних винищувачах, заявив Стефанчук у своєму виступі перед членами британського парламенту.

«Ми готові до більш інтенсивної підготовки українських військовослужбовців. Ми готові відправити наших пілотів на навчання на винищувачах. Ми постійно говоримо: «Будь ласка, передайте нам свій досвід».

Він також подякував Британії за рішення надіслати 14 танків Challenger 2, що стало прикладом для інших країн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему