20 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 20 березня 2023 року

Найголовніші  новини 20 березня 2023 року

Триває 390 день повномасштабної війни, яку розв’язала проти нашої держави російська федерація.

  • росія продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби наші воїни відбили 69 атак противника на зазначених напрямках. Епіцентром бойових дій залишається Бахмут.
  • Минулої доби рф продовжувала застосовувати тактику терору проти цивільного населення України. Обстрілюючи населені пункти, об’єкти критичної інфраструктури, противник повністю ігнорує закони і звичаї війни.

Російські окупанти завдали 6 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснили 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Донецької та Запорізької областей. Є загиблі та поранені мирні громадяни, пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури.

Високою залишається вірогідність ударів по всій території України.

  • Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що російські загарбники постійно намагаються оточити Авдіївку на Донеччині, але зазнають там великих втрат.

«Авдіївка може найближчим часом стати другим Бахмутом. Але на цей момент не все гаразд у російських підрозділах, які атакують на цьому напрямку. Ворог там використовував уже останні резерви, які має, і зазнає великих втрат».

Лише за минулу добу ворог втратив там близько трьох рот особового складу.

«Штурми, які відбувалися у напрямку Авдіївки, вони усі однотипні. Ворог атакує з однієї і тієї ж посадки і дуже прогнозований. Саме тому українським військовим вдається боронити свої позиції».

Крім того, сили оборони Таврійського напрямку зазначають, що ПВК «Вагнер» щодня втрачає 500-800 своїх бійців, тому на заяви Пригожина про плани набрати ще 30 тисяч найманців можна не зважати.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, продовжуючи зазнавати величезних втрат, російські загарбники облаштовують все більше своїх шпиталів вздовж лінії зіткнення. Так, у населеному пункті Розівка тимчасово окупованої території Запорізької області, в будівлі місцевої лікарні розташовано один з таких закладів окупантів. За минулу добу туди привезли близько 50 важкопоранених військовослужбовців армії рф. Також у населеному пункті Високе Запорізької області, окупанти облаштували шпиталь в будівлі місцевої школи. Туди, протягом 19 березня було завезено велику кількість важкопоранених. Для цього ворог використовував 4 медичних вантажівки на базі автомобіля КАМАЗ.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника.

 

Станом на ранок 20 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 165610 (+700) осіб,
  • танків - 3537 (+5),
  • бойових броньованих машин - 6869 (+16),
  • артилерійських систем – 2577 (+9),
  • РСЗВ – 507,
  • засобів ППО - 270 (+2),
  • літаків – 305,
  • гелікоптерів – 290,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2160 (+1),
  • крилатих ракет - 907,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5416 (+8),
  • спеціальної техніки - 265 (+3).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що наступ росії на Донбасі може наближатися до кульмінації, а Україна має можливості перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ.

Темпи російських наступальних операцій по всій території воєнних дій сповільнилися за останні тижні, що свідчить про те, що весняний наступ росії на Донбасі може наближатися до кульмінації.

При цьому аналітики звертають увагу на те, що російські джерела все більше не впевнені у здатності російських військових утримати ініціативу навколо Бахмута.

Крім того, масові втрати російських військ у районі Вугледара серйозно послаблюють російський наступальний потенціал у Донецькій області.

«Спеціальне відновлення існуючих підрозділів для розгортання під Вугледаром, а також очевидне створення підбригадних ешелонованих спеціальних формувань, свідчить про те, що бойові можливості росії на заході Донецької області значно погіршилися».

Зважаючи на тенденції бойових дій, на думку фахівців, «Україна має всі можливості для того, щоб перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ на критично важливих ділянках нинішньої лінії фронту».

  • Головного управління розвідки Міноборони України повідомило, що 17 березня на окупованій Херсонщині ліквідували так званого «начальника» Слідчого ізолятора Сергія Москаленка, який причетний до катувань місцевих жителів.

До повномасштабної війни цей колаборант мав приватну охоронну фірму, а після окупації отримав від росіян посаду «начальника ізолятора тимчасового утримання» в так званому «Новокаховському відділі поліції».

Українські спецслужби наголошують, що кожного воєнного злочинця чекає справедлива відплата.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі законопроєкти:

№9122

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України

Верховна Рада закликала країни, які ратифікували Римський статут, зробити все можливе, щоб передати президента рф володимира путіна та російську омбудсменку марію львову-бєлову в розпорядження Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

№9125

Проект Постанови про відставку Міністра освіти і науки України Шкарлета С.М.

Депутати підтримали відставку міністра.

№9124

Проект Постанови про відставку Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Рябікіна Павла Борисовича

Депутати підтримали відставку Павла Рябікіна.

№9123

Проект Постанови про відставку Віце-прем’єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації України Федорова М.А.

Тимчасово задовлена відставка віцепрем'єра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, очікується розширення його повноважень на освіту, технології та інновації

№8304

Проект Постанови про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України про виконану роботу.

Затверджено звіт ТСК з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії рф.

№8330

Проект Постанови про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час дії воєнного стану за шість місяців діяльності

Затверджено звіт ТСК з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час дії воєнного стану за 6 місяців діяльності.

№9031

Проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області Лободенка Олександра Станіславовича та міського голови міста Кременчука Полтавської області Бабаєва Олега Мейдановича

Затверджено звіт ТСК з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді м. Кременчука та міського голови.

№9114

Проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Забродського М.В.

Парламент припинив повноваження народного депутата Забродського М.В.

№8392 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій

Документ передбачає cтворення Державного реєстру санкцій та збільшення строки розгляду таких справ в судах.

№8131

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

Євроінтеграційний законопроект, який забезпечує впровадження Україною двох міжнародних стандартів у сфері прозорості та обміну інформацією для податкових цілей.

№4409

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства

№7327

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля

Створення державної системи моніторингу довкілля.

№6464

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності

Євроінтеграційний документ, що посилює захист прав інтелектуальної власності.

№5456-д (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо приведення положень Закону у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 18.02.2020 року № 2-р/2020)

Врегульовується питання продовження суддівської кар’єри для суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів.

№8257 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту

Документ пропонує розширення переліку цілей, на які може залучатися та використовуватися гуманітарна допомога.

№8187 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оборону України" щодо удосконалення процедур управління оборонними ресурсами

Удосконалюються процедури управління оборонними ресурсами.

№8339

Проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період

Військові з бойовим досвідом зможуть отримання молодші офіцерські звання без диплома про вищу освіту.

№8433 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України

Зміни у Бюджетний Кодекс щодо можливості міністерствам відкривати рахунки в НБУ для збору добровільних внесків від фізичних та юридичних осіб.

№7353

Проект Закону про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності

Документ пропонує виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану під час війни під час проходження публічної служби та здійснення журналістської діяльності.

№8198

Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії

№2365

Проект Закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон

№7295

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виплати грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань

Зміна дати й виду виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань (з 5 травня на 24 серпня, до Дня Незалежності).

№8263 (за основу)

Проект Закону про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України

Урегулювання порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни межі територіальних одиниць України.

 

Законопроекти №9105 і №9105-1 щодо внесення змін до Державного бюджету включено до порядку денного сесії, визнано невідкладними та скорочено наполовину строки внесення альтернативних законопроектів.

 

Законопроєкт №9027 стосовно змін у публічні закупівлі щодо можливості змінення умов (збільшення ціни) договору про закупівлю Верховна Рада відправила на доопрацювання.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Україна підписала з Великою Британією ключову угоду про цифрову торгівлю, яка підтримає економіку нашої держави та значно посилить британсько-українські торговельні й інвестиційні відносини.

Міністр бізнесу та торгівлі Кемі Баденох заявила, що підписана сьогодні угода відкриває шлях до нової ери сучасної торгівлі між Британією та Україною.

«Ми також продовжуємо дію безмитної торгівлі на імпорт з України до початку 2024 року, надаючи вкрай необхідну підтримку українському бізнесу. Ці ініціативи допоможуть захистити робочі місця, засоби до існування та сім'ї зараз і в післявоєнному майбутньому України».

Завдяки підписаній угоді Україна отримає гарантований доступ до фінансових послуг, які мають вирішальне значення для відновлення країни, завдяки спрощенню транскордонних потоків даних. Український бізнес також зможе ефективніше та дешевше торгувати з Британією за допомогою електронних транзакцій, електронних підписів та електронних контрактів.

  • НАЕК «Енергоатом» підписала багаторічний контракт з канадською компанією Cameco Corp. на постачання гексафториду урану для виготовлення ядерного палива для українських атомних станцій.

У межах угоди Cameco протягом 2024-2035 років буде на 100% задовольнятиме потреби Енергоатому для реакторів Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій. Така ж можливість передбачена і для Запорізької АЕС після її деокупації.

Ще один контракт передбачає продаж Канаді всього урану, який видобувається в Україні Східним ГЗК, що належить державі.

  • Стабільність нашої банківської системи в умовах війни визнає весь світ.

НБУ отримав ще одну міжнародну нагороду Central Banking Awards - у номінації «Ініціатива у сфері платіжної та ринкової інфраструктури».

Суддівська колегія Central Banking відзначила Нацбанк за розвиток державної системи віддаленої ідентифікації – Системи BankID НБУ.

Система BankID НБУ забезпечує стабільний та безперебійний доступ українським громадянам до важливих державних та фінансових сервісів.

  • Україна поставила до Туреччини перші два двигуни для перспективного ударного гелікоптера ATAK-II.

За угодою наша компанія «Мотор Січ» має виготовити 14 двигунів для програми створення перспективного турецького важкого ударного гелікоптера.

  • Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення конфіскувати українські активи російського олігарха Аркадія Ротенберга, серед яких ТРЦ Ocean Plaza.

Рішення вступить в силу через 10 днів, якщо сторона відповідача не захоче оскаржити його в апеляційному порядку, однак шансів на успіх у них немає.

Майно близького друга путіна перейде у власність держави й буде передане в управління Фонду держмайна.

Таким чином влада продовжує послідовно працювати над тим, щоб російські олігархи платили за злочини проти України. І в цьому контексті міжнародний ордер на арешт путіна та судові вироки проти російських олігархів – це лише початок шляху. Далі буде більше й росія за все обов’язково заплатить.

  • Попри війну й руйнування Україна змогла за рік покращити свої позиції у світовому рейтингу найщасливіших країн світу - World Happiness Report.

Наша держава піднялася у списку з 98 на 92 місце.

Для дослідження опитали людей у понад 150 країнах. Опитування відбувалось за такими показниками: очікувана тривалість здорового життя, ВВП на душу населення, соціальна підтримка, низький рівень корупції, щедрість у спільноті, піклування про інших та свобода ухвалювати ключові життєві рішення. 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні Сі Цзіньпін прибув до Москви з державним візитом, який є його першою закордонною поїздкою після переобрання на посаду глави держави на третій термін.

Російська пропаганда намагається подати цей візит як історичний, особливо якщо врахувати, що після ордеру Міжнародного кримінального суду путін фактично розглядається як воєнний злочинець.

Цікаво, що напередодні візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна до росії путін заявив, що країна-агресор нібито готова до «політико-дипломатичного врегулювання» розпочатої нею загарбницької війни проти України.

Водночас у Міністерстві закордонних справ України заявили, що стежать за візитом глави Китаю Сі Цзіньпіна до рф і розраховують, що Пекін використає свій вплив на Москву, щоб змусити окупантів припинити агресивну війну проти України.

  • Путін заявив, що будівництво газопроводу «Сила Сибири», яким російський газ надходить до Китаю, стало «угодою століття».

Кремлівський диктатор навів його як приклад успішного торговельно-економічного співробітництва росії та Китаю.

Водночас експерти кажуть, що насправді рф продає газ КНР зі знижкою 70%. Середня ціна газу для Китаю зараз становить $290, а контрактні ціни для Європи – близько $1000 за тисячу кубів.

  • В Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що, відвідавши окупований Маріуполь путін спробував показати себе лідером, який бере участь у воєнних діях, і відповісти МКС на ордер на арешт за воєнний злочин.

Водночас у соцмережах тривають запеклі суперечки з приводу того, що Маріуполь міг відвідати двійник путіна, адже людина, яку показала російська пропаганда, відразу за кількома ознаками не схожа на кремлівського диктатора, якого показують у Кремлі.

Крім того, РИА-Новости опублікувало частину відео, на якому путін спілкується з кількома маріупольцями біля одного з будинків. За кадром у цей час чутно жіночий крик про те, що все це неправа і показуха.

  • Майже третина роботодавців у росії – 28% – очікує скорочення співробітників до кінця 2023 року: 12% з них точно підуть на такий крок, а 16% прогнозують, що звільнень, швидше за все, не уникнути.

Про це йдеться у дослідженні рекрутингової компанії Get experts та Російської Школи Управління, передає Forbes.

  • Міністерство закордонних справ рф знову вдалося до шантажу й заявило про вихід із «зернової ініціативи», якщо їхні вимоги не будуть виконані.

Крім того, росіяни наголосили, що в суботу угоду було продовжено на 60 днів, а не на 120, як передбачається початковими домовленостями.

У Москві додали, що свою позицію офіційно доводили до турецької та української сторін і представників ООН.

Нагадаємо, що попередній шантаж Кремля повністю провалився, а Туреччина та ООН, як гаранти «зернової угоди» наполягли на продовженні її дії навіть попри позицію рф. Україна сподівається, що цього разу наші міжнародні партнери знову поставлять росію на місце.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на загальну суму 350 мільйонів доларів.

Новий пакет містить додаткові боєприпаси для наданих США реактивних систем залпового вогню HIMARS та гаубиць, а також боєприпаси для бойових машин піхоти Bradley, ракети HARM, протитанкову зброю, річкові катери та інше обладнання.

  • Як пишуть європейські ЗМІ, міністри закордонних справ та оборони країн ЄС досягли згоди щодо спільної ініціативи з постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів зі снарядами.

Офіційно деталі домовленостей поки не оприлюднили. Однак перед зустріччю глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель розповів, що представив програму з трьома напрямками на загальну суму 2 млрд євро. Йдеться і про вирішення проблеми дефіциту боєприпасів, і про прискорення темпів їх постачання.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас підтвердила, що погоджений міністрами ЄС у понеділок план спільної закупівлі боєприпасів передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.

Як тільки програма почне діяти, то відразу ж відпаде проблема «снарядного голоду».

  • Група із близько 20 наших воїнів завершила навчальну програму в Італії. Навчання проходило в Сабаудії та стосувалося системи протиповітряної оборони SAMP-T.

Італія і Франція домовилися про постачання цієї системи в Україну, щоб допомогти захистити міста від російських повітряних атак.

  • Збройні сили Норвегії повідомили про доставку в Україну восьми танків Leopard 2 і чотирьох допоміжних машин.
  • Уряд Австралії запровадив низку цільових фінансових санкцій проти організації і 13 фізичних осіб Ірану, причетних до виробництва та постачання дронів росії.

«Австралія також приєднується до партнерів у запровадженні додаткових цільових фінансових санкцій та заборони на поїздки щодо 13 іранських фізичних осіб та цільових фінансових санкцій щодо організації через виробництво і постачання безпілотників у рф».

  • Після року війни в Україні та посилення тиску на Анкару з боку США і Європи цього місяця Туреччина припинила транзит до росії товарів, які потрапили під західні санкції.

Турецький уряд передав компаніям список заборонених іноземних товарів і наказав не переправляти їх до рф, починаючи з 1 березня.

  • Через ініційовану Президентом Володимиром Зеленським фандрейзингову платформу United24 вже вдалося зібрати на потреби України більш як 300 мільйонів доларів.

Донати надходять із більш як сотні країн світу. Звичайні люди й приватні компанії допомагають купувати дрони для українських військових, машини «швидкої», ремонтувати лікарні та інфраструктуру.

Це одна українська благодійна платформа. Одна серед різних ініціатив, які всі разом консолідують світ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему