17 Березня 2023
Новини

росія втратить вплив у пострадянських країнах через війну проти України - аналітики

росія втратить вплив у пострадянських країнах через війну проти України - аналітики
У пострадянських країнах, зокрема, у Вірменії росія, найімовірніше, втратить військовий вплив через війну проти України.

Про це пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW зазначають, що для війни з Україною росіяни передислокували свої сили з Киргизстану, окупованих Абхазії та Південної Осетії, а також Таджикистану.

Аналітики вказують, що в березні 2022 року росія передислокувала до України підрозділи 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади, яка виконувала місію в Нагірному Карабасі.

У червні 2022 року в Генштабі Збройних сил України повідомляли, що українські війська серйозно уразили цю бригаду, вбивши близько 800 і поранивши приблизно 400 її бійців. Участь у бойових діях на території України станом на червень минулого року брали приблизно 1800 військовослужбовців бригади.

В ISW припускають, що кількість російських «миротворчих сил» в Нагірному Карабасі стала недостатньою, щоб Вірменія почувала себе в безпеці.

На тлі цього прем’єр-міністер Вірменії Нікол Пашинян 16 березня звинуватив Азербайджан у підготовці нового широкомасштабного нападу та геноциду проти етнічних вірмен у Нагірному Карабасі. 

Водночас Пашинян заявив, що Вірменія звернеться до Ради Безпеки ООН, якщо рф не зможе підтримувати перемир’я в Нагірному Карабасі, укладене 9 листопада 2020 року за посередництвом москви. 

У грудні 2022 року Пашинян уже звинувачував російські «миротворчі сили» в Нагірному Карабасі в «невиконанні своїх зобов’язань» після того, як росіяни не змогли забезпечити прохід єдиною дорогою через Лачинський коридор.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему