14 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 14 березня 2023 року

Найголовніші новини 14 березня 2023 року

Український народ 384 дні поспіль героїчно відбиває повномасштабне російське вторгнення.

Попри значні втрати, противник не припиняє спроб вести наступи на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили понад 100 ворожих атак на зазначених напрямках.

  • Як наголосив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, оборонна операція на Бахмутському напрямку має надважливе стратегічне значення для стримування ворога.

«Шаную міцність, хоробрість та незламність наших воїнів у Бахмуті. Оборонна операція на цьому напрямку має надважливе стратегічне значення для стримування ворога. Вона ключова у стійкості оборони всього фронту».

  • Порушуючи норми міжнародного права, протягом доби противник завдав 30 авіаційних та 8 ракетних ударів, один із яких – по місту Краматорськ. Пошкоджено триповерхову житлову будівлю, є загиблі й поранені серед мирного населення. Ще одного ракетного удару окупанти завдали по місту Затока Одеської області – уламками ракети пошкоджено одну з будівель дитячого навчального закладу.

Також, окупанти здійснили понад 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

  • Командування сил оборони Таврійського напрямку зазначає, що російські війська дещо знизили активність на Донецькому напрямку через значні втрати та брак боєприпасів.

«Якщо порівнювати минулий тиждень, на напрямку Авдіївка-Мар’їнка, ворог значно зменшив кількість штурмових дій, кількість обстрілів. Якщо вона вимірювалась сотнями за день і близько 600 обстрілів, то на сьогоднішні менше».

Зараз за день на цьому відрізку фронту відбувається до 30 штурмових дій. Уночі – від двох до дев’яти. Обстріли за день сягають 200-250, за ніч – 100-120.

Командування підтвердило, що «артилерійський голод» відчувають не лише найманці Пригожина, це загальна проблема в російській армії.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, протягом минулої доби в населеному пункті Абрикосівка тимчасово окупованої території Херсонської області загарбники, за активної підтримки місцевої окупаційної так званої «влади» здійснювали фільтраційні заходи стосовно місцевого населення. Причиною обшуків приватних будинків, огляду засобів мобільного зв’язку, особистих ноутбуків і комп’ютерів стало влучання Силами оборони України в місце базування одного з підрозділів армії рф. У результаті повністю знищено 4 одиниці броньованої техніки (БМП/САУ) і щонайменше 15 окупантів. Кількість поранених уточнюється.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 14 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 160 540 (+740) осіб,
  • танків - 3 484 (+10),
  • бойових броньованих машин – 6 789 (+15),
  • артилерійських систем – 2 519 (+16),
  • РСЗВ – 495 (+2),
  • засобів ППО – 260 (+1),
  • літаків – 304,
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 120 (+11),
  • крилатих ракет – 907,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 367 (+13),
  • спеціальної техніки – 256 (+5).

 

  • Британська розвідка зазначає, що росія все частіше застосовує принципи командно-адміністративної економіки до свого військово-промислового комплексу, який не встигає забезпечувати потреби фронту у боєприпасах.

Протягом останніх тижнів дефіцит російських артилерійських боєприпасів, ймовірно, посилився до такої міри, що на багатьох ділянках фронту застосовуються заходи з нормування снарядів.

«Це майже напевно стало ключовою причиною того, що жодне російське з'єднання не змогло останнім часом здійснити оперативно значущі наступальні дії».

Також зазначається, що рф майже напевно вже вдалася до використання старих запасів боєприпасів, які раніше були визнані непридатними для застосування.

  • На тимчасово окупованих українських територіях триває рух спротиву.

Зокрема у Криму активісти «Жовтої Стрічки» замальовують російську символіку в Севастополі та Феодосії й нагадують, що Крим - це Україна.

Також сьогодні в соцмережах з’явилися повідомлення, що партизани з руху «Атеш» підірвали одного з головних колаборантів у Новій Каховці на лівобережжі Херсонщини – Віталія Гуру. Російські пропагандисти намагаються применшити цю подію і кажуть, що це був тільки замах на вбивство.

Крім того, сьогодні в центрі окупованого росіянами Мелітополя пролунав сильний вибух, імовірно, підірвали автомобіль із чиновником окупаційної «влади».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому розглядалась оборона на Бахмутському напрямку.

«Розглянувши перебіг оборонної операції на Бахмутському напрямку, усі члени Ставки висловили спільну позицію щодо подальшого утримання й захисту міста Бахмута».

На засіданні також проаналізували забезпечення озброєнням і боєприпасами підрозділів сил оборони на передовій.

Окремо було обговорено темпи та обсяги надходження техніки й озброєння від партнерів України та їх розподіл по угрупованнях військ.

  • Кабінет Міністрів затвердив план дій уряду на 2023 рік, який складається з понад 500 завдань. Кожен пункт має конкретних виконавців і терміни виконання.

Цей документ дозволить систематизувати роботу Кабміну та центральних органів виконавчої влади цього року. 

У план увійшли завдання, що стосуються законопроектів, постанов, програм та проектів. Вони передбачають позитивні зміни для громадян та бізнесу, нові реформи, трансформацію України для нашої перемоги й відбудови.

  • Міноборони повідомляє, що Укроборонпром розпочав виробляти 125-мм снаряди для танкової гармати. Це вже другий боєприпас, виробництво якого підприємства Концерну розгорнули у тісному партнерстві з країною НАТО за кордоном.

До України вже поставлено першу партію 125-мм снарядів, які використовуються танками Т-64, Т-72 і Т-80.

Важливо, що Україна вперше за часи незалежності розгорнула власне виробництво боєприпасів: мінометних мін 82 мм та 120 мм, артилерійських пострілів 122 мм та 152 мм, а тепер і танкового снаряда 125 мм.

Хоча міркувань безпеки виробництво винесено за межі країни, однак у створенні боєприпасів беруть участь наші люди: конструктори, технологи, токарі, ливарники тощо.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна буде розвивати свій флот і наразі до корабельної коаліції вже фактично долучилися 3 країни: Україна, Велика Британія, Нідерланди.

«Уже щонайменше 3 країни є в складі цієї коаліції. Морська держава Україна буде розвивати свій флот. Плюс ми будуємо український флот в Туреччині. Тепер можемо сміливо казати, що утворена корабельна коаліція».

Також міністр нагадав, що Велика Британія уже передала Україні два таких мінних тральщики.

«На них уже є два українських екіпажі та піднято український прапор, тобто сьогодні в українському флоті є два мінних тральщики від Британії».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні під ас візиту в Улан-Уде путін заявив, що минулий рік пішов тільки на користь рф, тому що країна нібито стала більш суверенною і самостійною у сфері економіки та фінансів.

У казки кремлівського диктатора і воєнного злочинця зараз вірять виключно фанатики. Адже для решти людей уже очевидно, що розв’язана путінським режимом війна принесла загибель сотням тисяч людей і зруйнувала долі мільйонів.

Крім того, у бюджеті рф тільки за два місяці поточного року «дірка» виросла до 2,5 трлн рублів.

  • У путіна закінчуються гроші на війну, тому уряд рф планує запозичити додаткові кошти у росіян через «патріотичні» облігації.

Відповідну ініціативу російський Мінфін направив на розгляд уряду в рамках плану розвитку інструментів фінансового ринку для забезпечення «фінансового суверенітету Росії».

«Патріотичні» облігації буде випускати російський уряд, серед населення їх поширюватимуть через банки, фінансові платформи та інші фінінститути.

Однак на фоні загального падіння рівня життя в росії на ці облігації навряд чи буде попит.

  • росія знову намагається використати «зернову угоду» для шантажу міжнародної спільноти та тиску на Україну.

Як заявив заступник міністра закордонних справ рф Сергій Вершинін, його держава не має заперечень проти продовження «зернової угоди», але лише на 60 днів.

Натомість рф хоче посилити позиції свого сільськогосподарського експорту, включно з банківськими платежами, логістикою і постачанням аміаку трубопроводом «Тольятті-Одеса».

Попередні спроби шантажу з боку рф повністю провалилися й зернова угода була продовжена автоматично, а її гарантами виступили Туреччина й ООН. 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Рамзан Кадиров продовжує докладати зусилля для збереження значущості Чечні у політичній і військовій сферах рф.

Аналітики відзначили, що під час зустрічі з путіним 13 березня Кадиров помітно нервував, що може свідчити про те, що на нього чинився значний тиск з метою представити Чечню, себе і свої війська путіну в позитивному і продуктивному світлі.

«Чеченські підрозділи наразі відіграють мінімальну роль на фронті в Україні та в основному проводять наступальні операції поблизу Білогорівки Луганської області, а також виконують правоохоронні функції в тилових районах окупованої України. Тому Кадиров може побоюватися, що втрачає прихильність путіна, оскільки він мало що може продемонструвати з точки зору бойових здобутків чеченців».

Ймовірно, під час зустрічі Кадиров сподівався виправити і зміцнити свою репутацію.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада Європейського Союзу затвердила збільшення на 2 мільярди євро фонду миру, з якого також фінансують військову допомогу Україні.

Рада ухвалила рішення про збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру до майже 7,979 млрд євро до 2027 року, гарантуючи, що додаткові фінансові потреби можуть бути покриті.

  • Домовленість щодо угоди про військову допомогу Україні буде досягнута на зустрічі міністрів закордонних справ та оборони ЄС 20 березня.

Як заявив верховний представник ЄС Жозеп Боррель, будуть обговорюватися три пропозиції,:

  • необхідність налагодити передачу Україні більшої кількості артилерійських боєприпасів, зокрема калібру 155 мм, коштом Європейського фонду миру;
  • прискорені закупівлі снарядів калібру 155 мм для потреб держав-членів ЄС та забезпечення довгострокової підтримки України;
  • інвестиції у швидке нарощування виробничих можливостей оборонної промисловості ЄС.

Боррель наголосив, що всі ці три напрями взаємозалежні та повинні йти паралельно, а також необхідні для підтримки України «у боротьбі з найбільшою загрозою миру та демократії в Європі з часів Другої світової війни».

  • Світ ніколи не визнає анексії росією українських територій, тому путін має припинити війну і звільнити всі території України.

З такою вимогою вкотре виступив канцлер ФРН Олаф Шольц на спільній пресконференції з лідером Азербайджану Ільхамом Алієвим у Берліні.

«Російська загарбницька війна є кричущим порушенням міжнародного права. І наша вимога є чіткою: путін має відмовитися від свого божевільного плану та вивести свої війська з території України».

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що кількість країн-учасниць групи щодо створення спеціального трибуналу для покарання росії за злочин агресії зросла до 32.

«Ще дві країни приєдналися до коаліції зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Тепер 32 держави працюють разом над притягненням до відповідальності найвищого політичного і військового керівництва росії. путін та його поплічники постануть перед судом».

  • Головний виконавчий директор найбільшого німецького виробника боєприпасів Rheinmetall Армін Паппергер закликав збільшити витрати на виробництво артилерійських снарядів і подвоїти виробничі потужності.

За його словами, повільне завершення виконання замовлень означає, що цього року Rheinmetall вироблятиме снаряди приблизно на дві третини потужності. Це попри неодноразові попередження українських та європейських офіційних осіб про те, що достатні запаси артилерійських боєприпасів стануть вирішальним фактором у війні.

  • Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні винищувачів МІГ-29 може відбутися протягом наступних 4-6 тижнів.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв про готовність Варшави передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції.

  • Нідерланди у 2025 році передадуть Україні два кораблі-міношукачі. Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен під час свого візиту до Одеси.

Тральщики необхідні для виявлення та знешкодження вибухових речовин, а також для гарантування безпеки торгових шляхів. Нідерланди організують навчання для українських військових, аби ті могли працювати на таких кораблях.

  • Уряд Латвії ухвалив рішення про безоплатну передачу Україні ще 18 конфіскованих автомобілів у п'яних водіїв, їх наповнять гуманітарною допомогою.
  • Сейм Литви ухвалив резолюцію про визнання російської приватної військової компанії "Вагнер" терористичною організацією.

У документі зазначено, що російська приватна військова компанія "Вагнер" є терористичною організацією, а її члени та найманці становлять загрозу безпеці держави та суспільства.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали