10 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 10 березня 2023 року

Найголовніші новини 10 березня 2023 року

Триває 380-та доба боротьби українського народу проти держави-агресора, держави-мародера й терориста.

Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

  • Протягом 9 березня Сили оборони України відбили 102 атаки противника на 5 напрямках, ворог не полишає спроб оточити місто Бахмут, саме тут зараз ситуація залишається стабільно складна.

Водночас українське командування наголошує, що під час боїв на Бахмутському напрямку кількість убитих росіян іде вже на десятки тисяч.

Водночас західні офіційні джерела кажуть, що під час спроб захопити Бахмут росія вже втратила від 20 000 до 30 000 людей. В Україні ще тривають підрахунки. Командування зазначає, що це кропітка робота, яка потребує уваги.

  • В ОК «Південь» повідомили, що упродовж останніх кількох днів Сили оборони поблизу островів у річці Дніпро на Херсонщині знищили 7 човнів російських диверсантів.

«Противник обладнав човни навісними моторами, кулеметами, укріпив борти й намагався таким чином дістатися до островів (на Херсонщині). Ця їхня «акція» була невдалою, адже упродовж трьох днів човни та особовий склад у приблизно 20 осіб повністю знищені».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, противник продовжує зазнавати втрат. У місті Бердянськ Запорізької області, в результаті вогневого ураження підрозділів ворога, місцеві медичні заклади переповнені пораненими російськими окупантами. Зокрема, з гінекологічного відділення виписали усіх пацієнток та розмістили 30 поранених росіян. У хірургічному та ЛОР відділеннях розмістили 80 важкопоранених загарбників.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 1 удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження особового складу ворога.

 

Станом на ранок 10 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 156 990 (+870) осіб,
  • танків - 3 448 (+7),
  • бойових броньованих машин – 6 742 (+6),
  • артилерійських систем – 2 475 (+10),
  • РСЗВ – 491 (+3),
  • засобів ППО – 256 (+2),
  • літаків – 304 (+1),
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 107 (+9),
  • крилатих ракет – 907 (+34),
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 337 (+6),
  • спеціальної техніки – 240 (+3).

 

  • Головне управління розвідки повідомляє, що рф здійснила масований удар по Україні 9 березня ракетами, які змогла виробити за місяць, з урахуванням дефіциту високоточного озброєння.

Фактично ті ракети, які російський ВПК зміг виробити за місяць, окупанти витратили на українські трансформатори. Російські запаси багатьох видів ракетних озброєнь критично низькі, й інтервал між обстрілами пов'язаний з тим, що росіяни намагаються надолужити витрати боєприпасів через виробництво.

  • Британська розвідка зазначає, що інтервал між хвилями ракетних ударів рф зростає, оскільки зараз росії, ймовірно, потрібно накопичити щойно вироблені ракети для того, щоб удар мав достатню силу для придушення української ППО.
  • Російські загарбники зазнали значних втрат поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара у Донецькій області, тому про наступ на Вугледар наразі не йдеться.

Як заявили Сили оборони Таврійського напрямку, за останній тиждень ворог дуже активно атакував наші позиції на Вугледарі, Мар’їнці, Авдіївці, застосовував свої найкращі підрозділи, але на сьогодні відомо про те, що морально-психологічний стан військових рф зовсім упав.

Повідомляється, що командира славнозвісної 155-ї бригади морської піхоти доставили до Ростова за відмову виконувати бойові розпорядження. Крім того, російські підрозділи «Степ» і «Тигр» зараз відмовляються брати участь у бойових діях.

Також є інформація, що у 126-тій бригаді 20 окупантів написали відмову воювати – вони кажуть, що краще сидітимуть у тюрмі, ніж будуть іти як гарматне м’ясо на убій.

Загалом останнім часом ворог дещо знизив свою активність на донецькому напрямку і це пов’язане з тим, що на запорізькому напрямку українські підрозділи знищують логістичні склади, скупчення особового складу і техніки ворога. Усе це унеможливлює подальше просування росіян.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) підтверджують, що на Вугледарському напрямку в окупантів виникають постійні проблеми з особовим складом і боєприпасами. Це, ймовірно, надалі стримуватиме їхнє просування.

Зазначається, що 155-а бригада морської піхоти зазнала катастрофічних втрат під час кульмінаційного тритижневого лютневого наступу з метою захоплення Вугледара.

Ймовірно, загарбники проводять ротацію в 136-й мотострілецькій бригаді, щоб замінити сильно деградоване з'єднання, сподіваючись відновити наступ під Вугледаром.

При цьому експерти ISW не вважають, що за допомогою ротації росіянам вдасться посилити свій наступальний потенціал на цьому напрямку.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні до Києва приїхала прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Вона зустрілася з Президентом Володимиром Зеленським, разом із яким прибула до Михайлівського Золотоверхого собору на прощання з загиблим Героєм України Дмитром Коцюбайлом.

Пізніше Володимир Зеленський і Санна Марін провели зустріч і виступили зі спільною заявою.

Зокрема йдеться про продовження співпраці задля створення міжнародного трибуналу і притягнення росії до відповідальності за злочин агресії.

Також сторони погодилися працювати над використанням заморожених активів рф для відновлення України і відшкодування відповідно до міжнародного права.

При цьому Фінляндія підкреслила свою готовність брати участь у відновленні, реконструкції та модернізації України. Йдеться про сфери «зеленого переходу», цифровізації та телекомунікацій, освіти, енергетики та енергоефективності, переробки відходів та очистки води, будівництва, планування та інфраструктури.

  • Під час пресконференції Володимир Зеленський наголосив:
  • наша держава не причетна до вибухів на газопроводах «Північного потоку». Ця інформація, ймовірно, поширюється з метою сповільнити допомогу Україні;
  • Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав-членів НАТО в той час, поки вона сама рухається шляхом вступу до Альянсу.

«Нам потрібні стратегічні гарантії безпеки. І навіть, якщо ми не можемо бути в НАТО під час війни, ми б хотіли мати відповідні гарантії безпеки на шляху, поки ми ще не в НАТО. І саме відповідних зустрічних кроків з боку держав-членів НАТО, зустрічних до України, до гарантій її безпеки ми й очікуємо на цьому вільнюському саміті. Працюватимемо над цим»

  • Кабмін ухвалив рішення, яке дозволить пришвидшити процес будівництва військових інженерно-технічних фортифікаційних споруд для потреб оборони в окремих областях.

Однак перелік конкретних регіонів поки не озвучується.

  • Протиповітряну оборону півночі України продовжать посилювати мобільними вогневими групами, які почали застосовувати наприкінці 2022 року.

За цей час ці підрозділи зарекомендували себе досить добре та знищили десятки повітряних цілей. Якщо кількість підрозділів поступово зростатиме, то й ефективність теж буде підвищуватися.

Серед основних завдань мобільних вогневих груп – розвідка повітряного простору та знищення повітряного противника. Головною перевагою порівняно зі стаціонарними комплексами є швидке розгортання, а також здатність переміщуватися на місцевості залежно від напрямку виявлення противника.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • росія не може знайти покупців на мільйони барелів дизельного пального. Рекордні 4,4 млн барелів дизпалива «зависли» в танкерах після ембарго ЄС.

Продажам не сприяють навіть великі знижки, що досягають третини від світових цін.

  • За рівнем злочинності росія у світовому рейтингу перебуває приблизно на 150-х позиціях із 219 держав, включених у список.

Експерти кажуть, що такий низький показник зумовлений тим, що в державі правоохоронці зайняті виключно переслідуванням противників режиму й захистом інтересів путінського оточення.

  • Журналісти-розслідувачі з'ясували, що у співробітників держкомпаній і чиновників у росії стали забирати закордонні паспорти.

Після вторгнення росії в Україну у 2022 році багато співробітників російських відомств, державних компаній і держкорпорацій стали фактично невиїзними. Деяких із них прямо попросили здати на зберігання закордонні паспорти. Зараз такі дії влади посилилися. А причиною цього нібито стало те, що кілька російських депутатів опублікували в соцмережах світлини з січневих відпусток у Мексиці та Дубаї.

  • Сили оборони України спостерігають за конфліктом власника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина з військовим керівництвом рф та вважають, що безславна історія цього формування наближається до кінця, зокрема завдяки колосальним втратам ПВК під Бахмутом.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі у п’ятницю домовились спільно займатись підготовкою українських морських піхотинців.

Водночас Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом перемовин, але зараз для цього ще не час. Спершу треба забезпечити Україні перевагу на полі бою.

Він запевнив, що буде підтримувати президента Володимира Зеленського, аби той був «у найкращому місці для цих переговорів».

«Звичайно, це закінчиться, як і всі конфлікти, за столом переговорів, але це рішення приймати Україні. І те, що нам потрібно зробити, це поставити їх у найкраще можливе місце, щоб провести ці розмови у відповідний момент, який має сенс для них. Але наразі пріоритетом має бути надання їм ресурсів, навчання та підтримки, необхідні для просування вперед і створення переваги на полі бою».

Водночас президент Франції Еммануель Макрон підтвердив курс своєї країни на надання військової допомоги Україні.

«Якщо говорити про найближчу перспективу, то нині наш пріоритет - це військова допомога».

  • Об'єднані Арабські Емірати надали Україні гуманітарну допомогу на 100 млн дол. Вона призначена для жителів Херсонської та Миколаївської областей – люди в цьому регіоні отримають теплий одяг та засоби гігієни.

Також повідомляється, що Україна та ОАЕ ре-активізують свою співпрацю у сфері інвестицій.

  • Фінляндія надасть Україні додаткові 29 мільйонів євро гуманітарної допомоги та підтримки співпраці з метою розвитку.

«Щоб полегшити страждання людей та допомогти Україні у розпал війни, Фінляндія виділить 15 мільйонів євро на гуманітарну допомогу та 14 мільйонів євро на співпрацю у галузі розвитку», – зазначили в МЗС.

Там наголосили, що треба боротися із втомою від війни, крім того, необхідно допомогти Україні відновитися після війни,

  • Мінфін США повідомив, що Сполучені Штати та союзники заблокували або заморозили активи на понад $58 млрд, що належать російським громадянам чи контролюються ними.
  • Фінляндія вже надала Україні військову допомогу на €750 млн і готує чотирнадцятий пакет.

Про це заявила Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін на спільній із Президентом Володимиром Зеленським пресконференції у Києві.

«Нещодавно Фінляндія ухвалила рішення щодо тринадцятого пакета допомоги із засобами для оборони, включно з важким озброєнням. Наша військова підтримка сьогодні сягає 750 млн євро та робить Фінляндію одним із найбільших постачальників зброї до України. Ми також тренуємо членів Збройних сил України як учасник європейської коаліції та дуже скоро - в межах тренувальної місії ЄС. Ми вже готуємо наш чотирнадцятий пакет військової допомоги».

  • Палата представників Бельгії, нижня палата бельгійського парламенту, визнала Голодомор геноцидом українського народу.
  • «Історичне голосування в Палаті представників Бельгії: ще одна держава визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу», - зазначив Президент Володимир Зеленський.

Ухвалений текст документа також засуджує сучасне маніпулювання історичною пам’яттю з боку російського режиму з метою забезпечення власного виживання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему