10 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 9 березня 2023 року

Найголовніші новини 9 березня 2023 року

Триває 379 день повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація з метою знищення українського народу і нашої держави.

Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Минулої доби наші воїни відбили на них понад 110 атак.

  • Найскладнішою залишається ситуація довкола Бахмута.

За словами командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, актуальність утримання захисниками Бахмута лише зростає.

«Кожен день оборони міста дозволяє нам виграти час для підготовки резервів і підготуватися до майбутніх наступальних операцій. У той же час у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська - штурмові загони «Вагнера».

Сирський додав, що кожен день стійкого опору дає захисникам дорогоцінний час для зменшення наступальних потужностей російських загарбників.

Командувач сказав, що Сили оборони не дали ворогу взяти місто в оперативне оточення, але ситуація залишається дуже складною.

«Ми розуміємо тактичне значення Бахмута для ворога і знаємо його плани щодо дій на інших ділянках фронту. Сили оборони зараз продовжують захищати місто. Ситуація динамічна. Тут кожен хід та рішення здатні кардинально її змінити. Кожен день має найвищу цінність», - наголосив Сирський.

  • Відчуваючи нездатність здолати українську оборону й усвідомлюючи свою неминучу поразку, російські окупанти продовжують вдаватися до тактики терору, тим самим грубо порушують норми Міжнародного гуманітарного права.

У ніч на сьогодні рашисти здійснили новий масований ракетний обстріл нашої держави, внаслідок чого було пошкоджено об’єкти генерації та розподілу електроенергії у вісьмох регіонах. Також ракети влучили в мирні квартали.

В уряді наголосили, що енергосистема залишається цілісною. В окремих областях можливі тимчасові відключення електроенергії.

При цьому зберігається загроза повторних ракетних ударів.

  • Сили оборони України знищили 34 крилаті ракети із 48 запущених агресором.

Загалом цієї ночі ворог завдав масованого ракетного удару, здійснивши 84 пуски ракет різного базування.

Серед цих ракет:

  • 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
  • 20 пусків крилатих ракет морського базування "Калібр";
  • шість пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;
  • шість пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";
  • вісім пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА Shahed-136/131. Із них вдалося знищити 4 дрони.

Внаслідок організованої протидії вісім керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей.

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що масований ракетний обстріл, завданий рф у ніч на 9 березня, є спробою терору мирного населення.

«Ворог випустив ракети, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, в окремих населених пунктах тимчасово захопленої Херсонської області спостерігається активізація мародерства російськими загарбниками. Окупанти вивозять із Голої Пристані та Нової Збур’ївки награбоване майно, побутову техніку, вантажними автомобілями, якими доставляли боєприпаси своїм підрозділам.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 6 районів зосередження особового складу противника, 2 логістичних центри, 3 склади боєприпасів, станцію РЕБ та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

 

Станом на ранок 9 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 156 120 (+590) осіб,
  • танків - 3 441 (+5),
  • бойових броньованих машин – 6 736 (+13),
  • артилерійських систем – 2 465 (+2),
  • РСЗВ – 488,
  • засобів ППО – 254 (+1),
  • літаків – 303,
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 098,
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 331 (+1),
  • спеціальної техніки – 237 (+1).

 

  • За підрахунками експертів, упродовж останніх 5 місяців росіяни витратили на 821 ракету, випущену по Україні, майже 7,5 мільярда доларів. Ракети, випущені сьогодні вночі по Україні, обійшлися російському бюджету приблизно від 438 до 581 мільйонів доларів.

Іранські ударні безпілотники Shahed-136/131, згідно з інформацією у відкритих джерелах, коштують від 20 тис дол. до 50 тис дол. за одиницю. У середньому, 8 таких БпЛА коштували 280 тис. дол.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) прогнозують, що російський наступ на сході України незабаром досягне кульмінації, якщо загарбники захоплять Бахмут.

ISW зазначає, що не виявив жодних ознак того, що російські військові мають добре оснащені та підготовлені резервні сили для наступу за межі Бахмута. Більшість російських підрозділів на Донбасі вже беруть участь у наступальних операціях, включно з російськими повітряно-десантними військами, які приєдналися до російського наступу в Бахмуті в січні 2023 року.

  • Російські збройні сили, ймовірно, не зможуть підтримувати нинішній рівень бойових дій в Україні і, ймовірно, не захоплять значно більше території цього року. Про це заявила директор національної розвідки США Авріл Хейнс на слуханнях у Сенаті.

«Після великих невдач і великих втрат на полях битв ми не передбачаємо, що цього року російські збройні сили відновляться настільки, щоб досягти великих територіальних завоювань», - заявила Хейнс.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів нараду з силовиками та урядовцями щодо російського удару по українській інфраструктурі.

«Сьогоднішнім обстрілом атакували Дніпропетровську, Житомирську, Кіровоградську, Харківську, Сумську, Вінницьку, Львівську, Івано-Франківську, Одеську, Запорізьку області та місто Київ.

Дякую нашим силам ППО за вагому роботу, за захист наших людей!

Ми повинні забезпечити захист енергетичної інфраструктури від ворожих обстрілів та забезпечити швидке відновлення електропостачання в областях, що постраждали.

Попри тисячі російських атак ми всі разом забезпечимо незламність України. Працюємо. Переможемо!»

  • В «Укренерго» заявили, що в цілому в Україні після російських атак у четвер відсутня проблема дефіциту електроенергії, хоча ворог пошкодив мережу, якою електрика доставляється до регіонів.

Наголошується, що своїми атаками ворог не досяг своїх головних цілей, адже енергосистема не зазнала колапсу і не "загасла".

Зараз працює енергетичний штаб, ремонтні бригади вже усувають наслідки обстрілу.

  • Bloomberg повідомляє, що українська влада була добре підготована до потенційних кібератак російських хакерів напередодні повномасштабного вторгнення, зокрема, через допомогу західних технологічних компаній.

За словами експертів з кібербезпеки, Україна почала готуватися до «зустрічі» російських хакерів ще восени 2021 року.

Окрім підтримки західних урядів, технологічні компанії, такі як Microsoft, Google та інші, надали підтримку українському уряду для посилення кіберзахисту. Технологічні компанії також поділилися своїм аналізом роботи російських хакерів, допомогли українському уряду дослідити вразливі місця у своїх мережах і надали йому розвідувальні дані про кіберзагрози.

  • Служба безпеки України назвала провокацією Кремля заяву так званого «міністерства держбезпеки» невизнаного Придністров'я про нібито запобігання теракту проти посадових осіб «за вказівкою СБУ».

«Будь-які заяви представників так званого "Міністерства державної безпеки" фейкової "Придністровської народної республіки" щодо участі СБУ в підготовці теракту слід розглядати виключно як провокацію, зрежисовану в Кремлі».

Українська спецслужба нагадала, що брехня і провокації – один із видів зброї, яким активно користується рф.

Водночас зараз весь світ бачить справжнє обличчя країни-агресора та не вірить заявам ні росії, ні її сателітів.

 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Ті дірки, через які росія намагається обходити накладені на неї санкції, поступово закриваються.

Сьогодні Туреччина раптово зупинила транзит санкційних товарів до рф після претензій США. Відповідно, найбільший хаб щодо обходу санкцій та паралельного імпорту закривається: турецька митниця без пояснень перестала оформлювати вантажі.

Для учасників ринку такий крок став несподіванкою, наразі вони терміново шукають альтернативні шляхи ввозу підсанкційних товарів до рф. За їхніми словами, застрягли товари, які йдуть до росії через паралельний імпорт.

  • Одна з найбільших міжнародних криптобірж - Binance - заборонила росіянам і фізичним особам, що проживають у рф, купувати і продавати долари і євро через p2p-сервіс в обмін на криптовалюту.

Як повідомив, біржа також закрила можливість громадянам Євросоюзу купувати та продавати рублі через p2p. Заходи вжили у відповідності з 10-м пакетом санкцій ЄС.

  • У росії почалися масові невиплати зарплат бюджетникам у регіонах на тлі падіння податкових зборів та «дірки» у федеральному бюджеті.

У Росстаті відзвітували, що заборгованість із зарплати через несвоєчасне отримання коштів з бюджетів усіх рівнів у лютому підскочила на 1400%.

На 1 березня сукупний обсяг зарплатних боргів перед бюджетниками досяг 152 млн. рублів, хоча ще в січні це було 10 млн., а на кінець грудня заборгованість була нульовою.

Кількість працівників, яким затримують виплати, досягла 18,9 тисячі і за один місяць зросла більш ніж удвічі.

  • росія набрала 16 балів зі 100 у рейтингу країн за рівнем свобод. Сусідами рф у списку стали карликова африканська держава Есватіні і центральноафриканська країна Чад.
  • Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що його самого і найманців повністю відключили від урядової лінії зв’язку та заблокували всі наявні перепустки до російських міністерств.

За його словами, ситуація з боєприпасами для найманців ніяк не покращилася, а єдиним способом їх дістати тепер є звернення через ЗМІ.

Фактично ці заяви вчергове прямо підтверджують наявність серйозного конфлікту між ПВК «Вагнера» й Міноборони рф.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Очільник канцелярії президента Польщі Павел Шрот підтвердив, що заява Анджея Дуди напередодні означала готовність Варшави надати Києву певну кількість радянських винищувачів МіГ-29.

Водночас міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Польща погодилась на спільну передачу МіГ-29 Україні, тому настав час словацькому уряду ухвалити аналогічне рішення.

«На зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС у середу у Швеції польський колега підтвердив, що його країна погодиться зі спільним прогресом Словаччини та Польщі у передачі Україні зайвих МіГ-29 обох країн... Думаю, настав час ухвалити  рішення. В Україні гинуть люди, ми дійсно можемо їм допомогти, немає місця словацькій політизації. Це не по-людськи й безвідповідально».

  • У Польщі завершилися навчання українських військовослужбовців на танках Leopard 2, і Україна отримала решту 10 з 14 обіцяних одиниць техніки з польського боку.

«Ми підтримуємо Україну в межах міжнародної коаліції. Крім польських 14 танків Leopard, у складі цього батальйону є також чотири танки з Канади, вісім танків із Норвегії, а також шість – із Іспанії», – зазначив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

  • Міністри оборони ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги, зокрема поставок упродовж тижнів артснарядів калібрів 155 мм та 152 мм.
  • До кінця березня Україна отримає 15 мобільних комплексів протиповітряної оборони Victor від чеського волонтерського проєкту «Подарунок для Путіна» (Drek pro Putina).

«Виробництво 15 зенітних установок-близнюків Victor, на які перерахували 90 мільйонів крон, добігає кінця! Машини та кулемети готові. Починається збірка. До кінця місяця вони прибудуть в Україну», – повідомили волонтери.

Мобільний комплекс Victor – це модернізований варіант чеської зенітної установки з парою кулеметів KPVT, які використовують боєприпаси калібру 14,5x114 мм для знищення повітряних або, за необхідності, наземних цілей. Ефективна дальність якої становить понад два кілометри.

  • Чеський уряд схвалив скерування місії у складі до 15 співробітників Військової служби правопорядку для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів росії в Україні.

Чеська місія увійде до складу слідчої групи Міжнародного кримінального суду й залучатись на періодичній основі – по чотири-шість тижнів кілька разів на рік залежно від потреб МКС.

  • Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон підтвердила, що Україну включено до нової програми Євросоюзу зі спільної закупівлі газу.

«Ми інтегрували Україну до платформи спільних закупівель газу, що забезпечить додатково 2 млрд кубометрів газу».

Спільні закупівлі газу – це новий інструмент ЄС, створений для обмеження стрибків цін на енергоносії через припинення постачання з росії.

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у п’ятницю відвідає Францію і проведе переговори з президентом Емманюелем Макроном з питань міграції та України.
  • У Польщі спростили процедуру транзиту української агропродукції до портів.

Від сьогодні для української агропродукції, яка слідує транзитом через Польщу до портів Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин чи до інших країн скасували ветеринарний контроль.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему