8 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 8 березня 2023 року

Найголовніші новини 8 березня 2023 року

Триває 378 доба героїчного опору українського народу широкомасштабній російській навалі.   

Окупанти основні зусилля зосереджують на веденні наступів на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжуються безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.

Минулої доби українські захисники відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

  • Найскладнішою залишається ситуація довкола Бахмута, де наші захисники мужньо відбивають атаки ворога і стримують наступ.

Як повідомили у Східному угрупованні ЗСУ, тільки за минулу добу в районі Бахмута відбулося 12 боєзіткнень з окупантами, 115 російських загарбників було знищено, ще 197 зазнали поранень.

Наголошується, що головною ударною силою на цій ділянці фронту залишаються найманці ПВК «Вагнер». Однак через великі втрати вони підсилені підрозділами повітряно-десантних та механізованих військ російських загарбників.

При цьому російські артилерія та авіація, які наносять удари по позиціях захисників, підпорядковані регулярним військам окупантів.

  • Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський відвідав Бахмут, де вручив держані нагороди оборонцям міста.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у лавах окупантів відзначається різке зростання рівня невдоволення діями керівного складу. Особливо це стосується мобілізованих до збройних сил рф. Основною причиною невдоволення є збільшення кількості фактів використання в якості штурмовиків тих окупантів, які проходили попередню підготовку для проходження служби в лавах підрозділів забезпечення та не мають бойового досвіду. Це призводить до різкого збільшення кількості втрат, а «тиловики» не згодні йти на смерть.
  • Авіація Сил оборони України за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та 1 удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили командний пункт загарбників.

 

Станом на ранок 8 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 155 530 (+700) осіб,
  • танків - 3 436 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6 723 (+9),
  • артилерійських систем – 2 463 (+7),
  • РСЗВ – 488,
  • засобів ППО – 253,
  • літаків – 303,
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 098 (+3),
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 330 (+7),
  • спеціальної техніки – 236.

 

  • Проект Oryx, який фіксує знищену техніку за відео- і фотопідтвердженням, зазначає, що росія у війні в Україні вже втратила понад 1000 танків Т-72 різних модифікацій.

Найбільше втрат було зафіксовано серед таких моделей:

  • T-72 Б3С – 294 шт,
  • T-72 БС – 244 шт,
  • T-72 Б3 (зразка 2016 року) – 206 шт.
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що в російських загарбників нема належних механізованих сил для просування за межі Бахмута.

Експерти вважають, що російським силам бракує спроможності використати тактичне захоплення Бахмута для створення оперативного ефекту.

Крім того, тактичні «штурмові загони» рф, які використовувалися для штурму міста, швидше за все, не здатні вести маневрені бойові дії.

Загарбникам не вистачає механізованих сил, щоб пройти дорогами (які добре укріплені) на захід від Бахмута.

  • Британська розвідка зазначає, що публікація кадрів візиту глави Міноборони рф до України стала відповіддю на поїздку ватажка групи «Вагнера» Євгенія Пригожина на передову.

Спецслужби також зауважують, що єдиним російським польовим командиром, який потрапив на відео з Шойгу, став генерал-полковник Рустам Мурадов. Саме він відповідає за сектор Вугледара, де за останні три місяці провалилися кілька масштабних штурмів.

У британському відомстві наголосили, що донедавна російське командування, ймовірно, розглядало прорив у районі Вугледара як ключовий спосіб досягнення оперативно-значущого прориву на лінії фронту. Тепер же російські планувальники, ймовірно, стоять перед дилемою: розпочати ще один штурм Вугледара чи підтримати інтенсивні бої далі на північ у районі Бахмута та Кремінної.

  • Як поінформувала Луганська ОВА, російські окупанти почали будувати на Луганщині модульні пункти швидкої допомоги через велику кількість поранених, яким уже не вистачає місця у лікарнях.

«Для поранених загарбників вже не вистачає ліжок в лікарнях Луганщини. Бо додається таких осіб щодня. Тепер знайшли, де лікувати поранених. Спеціально для них зводять модульні станції швидкої допомоги, які більше нагадують альтанки, ані ж лікувальні заклади».

При цьому нестачу медичних працівників росіяни вирішили через організацію відряджень лікарських бригад із різних територій рф. На Луганщині їм обіцяють підвищену зарплату, а з основного місця роботи відправляють у безоплатну відпустку.

В ОВА додали, що 7 березня на Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни вели безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки та Невського.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав жінок із святом 8 березня, наголосивши, що у різному ставленні до цього свята в Україні «і є наша сила та свобода».

«Важливо сьогодні подякувати всім жінкам, які працюють, навчають, навчаються, рятують, лікують, воюють за Україну, всім жінкам, які віддали своє життя за нашу державу. Подякувати мамам, згадати, що поки мама жива, ти можеш відчувати себе дитиною. Подякувати коханим за повагу і силу».

  • Президент Володимир Зеленський зустрів у Києві генсека ООН Антоніу Гутерреша, який прибув до України з офіційним візитом.

Генсек заявив, що у контексті розв'язаної росією війни проти України кінцевою метою ООН є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом Організації та міжнародним правом.

«Позиція ООН абсолютно чітка: російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України».

Водночас Володимир Зеленський після зустрічі заявив, що спільна політика України й ООН - продовжити дію «зернової угоди» після 18 березня.

«Ми сьогодні зацікавлені, щоб не було голоду в світі. Інша спільна політика – про те, щоб продовжити дію «зернового коридору». Ми піднімали питання щодо майбутньої пролонгації цієї ініціативи, деталі, як ми можемо ще допомогти світу і розширити ініціативу».

Президент України також заявив, що зараз у нашій державі вирішується, яким буде майбутнє ООН і яку глобальну роль відіграватиме організація надалі.

«Саме зараз і саме Україна захищає цілі та принципи Статуту ООН. А отже, саме зараз і саме в Україні вирішується те, яким буде майбутнє ООН та якою буде глобальна роль Організації Об’єднаних Націй».

  • Минулого року до ЄС прибуло близько 16 млн українців, з яких 11 млн потім повернулися до України, ще 1 млн осіб поїхали далі в інші країни, а близько 4 млн біженців залишилися на території ЄС.

Як заявила єврокомісар із питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон, повернення українців додому не пов’язано з тим, що їм нібито не раді на території ЄС, а передусім спричинене їхнім прагненням бути частиною опору російській агресії та продовжувати працювати в Україні.

  • Сьогодні вже 25-й день поспіль в енергосистемі України відсутній дефіцит. В «Укренерго» зазначають, що збільшення світлового дня і поступове сезонне потепління впливають на поступове зниження споживання.

В енергосистемі працюють всі види електростанцій– генерації електроенергії в енергосистемі країни достатньо для покриття споживання. Імпорт електроенергії незначний.

Крім того, завдяки сприятливим умовам вдалося сформувати в енергосистемі певний резерв потужності.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Ситуація з ліками на російському ринку близька до катастрофічної. Ринок рф втратив понад 2 тисячі препаратів після того, як різко скоротилися постачання з-за кордону.

Труднощі вже настільки серйозні, що на ситуацію звернув увагу путін, який зажадав від уряду в найкоротші терміни вирішити проблему.

Кабмін має розглянути питання про додаткові заходи підтримки фармвиробників, а також організацій, які ведуть клінічні дослідження та розробку лікарських препаратів.

Зараз важко спрогнозувати, наскільки ефективними будуть дії уряду рф, однак в інших сферах, де також простежується катастрофічне падіння, поки ніяких суттєвих позитивних змін немає.

  • Спроби російських держбанків, які потрапили під санкції, знайти нові ринки в «дружніх» країнах Африки опинилися під загрозою.

ВТБ буде змушений продати «дочірній» банк в Анголі через труднощі, пов'язані із санкційними обмеженнями.

  • Нафтогазові доходи бюджету росії за січень-лютий 2023 знизилися в порівнянні з тим же періодом 2022 року на 46%, до 947 млрд руб.

Про це повідомляють із посиланням на звіт Мінфіну рф.

Дефіцит бюджету за зазначений період становив 2,581 трлн руб., а витрати збільшилися на 52% проти такого ж періоду 2022 року.

  • Видання The Economist повідомляє, що у росії розгортається демографічна криза – за останні три роки країна втратила приблизно на 2 мільйони осіб більше, ніж зазвичай, внаслідок війни, хвороб та еміграції.

У матеріалі зазначають: оскільки багато чоловіків призовного віку загинули або перебувають у вигнанні, кількість жінок перевищує кількість чоловіків щонайменше на 10 мільйонів.

Наголошується, що війна не є єдиною чи навіть головною причиною цих негараздів, але вона поглибила їх.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні посли країн ЄС погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України.

«Це рішення - чіткий сигнал, що ЄС налаштований і далі надавати військову підтримку Україні та іншим партнерам», - зазначають у повідомленні.

  • Глава Міноборони України Олексій Резніков, який прибув на зустріч міністрів оборони країни ЄС у Стокгольмі, заявив, що на зустрічі йтиметься про постачання Україні мільйона артилерійських боєприпасів калібру 155 мм та іншої важкої техніки, необхідної для контрнаступу.

«Пріоритет номер один - системи ППО. А також боєприпаси, боєприпаси і ще раз боєприпаси. Тому я підтримую ініціативу мого друга Ханно Певкура (глава Міноборони Естонії) про 1 мільйон боєприпасів калібру 155 мм».

Міністр також наголосив на важливості поставок в Україну броньованих бойових машин піхоти, танків, зокрема Leopard, які дозволять Україні створити «сталевий кулак» і бути готовою до контрнаступу.

  • Президенти США і Франції Джо Байден та Еммануель Макрон обговорили подальшу підтримку України.

«Обидва лідери обговорили свою підтримку України… зокрема зобов'язання продовжувати надавати Україні безпекову допомогу та притягнути росію до відповідальності за її агресію», - повідомили в Білому домі.

  • Німеччина в рамках військової допомоги для України передала ще дві зенітні самохідні установки Gepard. Також передано близько 6000 боєприпасів до них. Загалом наша держава отримала вже 34 такі зенітні установки.

Також в Україну додатково надійшли дві патрульні машини для прикордонників (раніше передано 120) і шість мобільних антенних систем (раніше передано 24).

  • Основні бойові танки Leopard, обіцяні Німеччиною та Португалією, будуть доставлені в Україну до кінця березня. Про це заявив німецький міністр оборони Борис Пісторіус.

Танки прибудуть в Україну з підготовленими екіпажами, а потім можуть вирушити на фронт.

  • Військова місія Європейського Союзу підготує понад 11 тисяч українських військовослужбовців до кінця березня.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель. Він додав, що ще 30 тисяч військових ЗСУ планують підготувати в рамках місії ЄС до кінця року.

Зокрема, місія Євросоюзу підготує екіпажі для танків, які будуть поставлені в Україну від країн-членів НАТО.

  • Швеція вирішила долучитись до тренувальної місії з підготовки українських саперів у Литві, у якій також беруть участь Норвегія та Ісландія.

Місія потрібна для того, щоб шляхом розмінування Україна могла розпочати свій військовий наступ, а цивільне населення – повернутися до своїх домівок і відновити сільське господарство.

«Ідея полягає в тому, щоб підготувати 48 українських інструкторів, які підготують по 100 саперів, що загалом становитиме 4800 українських саперів».

  • Міжнародний валютний фонд сьогодні розпочав дискусії? з представниками влади України стосовно потенційної програми.

До 15 березня у Варшаві МВФ працюватиме з представниками України для обговорення параметрів майбутньої співпраці.

  • Південна Корея дозволила Польщі постачати в Україну самохідні артилерійські установки Krab із південнокорейськими деталями.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що загальна вартість наданої Україні допомоги від союзників за час повномасштабної війни становить близько 150 мільярдів євро.

«Союзники НАТО за останній рік надали Україні військову та фінансово-економічну підтримку на близько 150 мільярдів євро, з яких 65 мільярдів - військова допомога».

  • Уряд Латвії ухвалив рішення безоплатно передати Україні вісім автомобілів, конфіскованих у країні у п'яних водіїв.

Машини передадуть ЗСУ, Вінницькій регіональній клінічній лікарні та територіальному медоб'єднанню Куп'янської ради.

Від ідеї до втілення минуло трохи більше місяця. Відповідно до закону, конфісковані транспортні засоби можуть бути безоплатно передані Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему