6 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 6 березня 2023 року

Найголовніші новини 6 березня 2023 року

Триває 376 доба кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала російська федерація проти нашого народу.

рф основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 95 атак противника на зазначених напрямках, зокрема, у районах Білогорівки і Невського Луганської області та Залізнянського, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Бахмута та Іванівського на Донеччині.

Протягом доби противник завдав 42 авіаційних та 5 ракетних ударів. Зокрема, під час завдання авіаційних ударів, ворог використав 11 БпЛА типу Шахед-136, 9 з яких було збито. Здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання росією подальших ракетних ударів є високоймовірною по всій території України.

  • Українська розвідка фіксує, що окупанти для введення в оману ЗСУ маневрують, пересуваючи колони в районах населених пунктів Нова Каховка (Херсонська область) – Армянськ (тимчасово окупована територія Автономної республіки Крим). Ці дії викликають невдоволення особового складу російських окупаційних військ через відсутність достатньої кількості палива та навіть натяку на ефективність таких маневрів.
  • Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський знову відвідав частини, які здійснюють оборону Бахмута, і заявив, що бої за місто досягли найвищого напруження.

«Ворог кинув у бій додаткові сили «Вагнера». Наші воїни мужньо боронять позиції на півночі Бахмута, намагаючись не допустити оточення міста... Наш опір на цьому плацдармі триває вже декілька місяців. Увесь цей час спроби ворога захопити місто розбивались об стійкість наших воїнів. Наші оборонці завдали значних втрат ворогу, знищили велику кількість техніки, змусили кидати у бій найкращі штурмові підрозділи Вагнера та зменшили наступальний потенціал противника».

  • Оперативне командування «Південь» повідомило, що за минулу добу Сили оборони півдня ліквідували 18 членів російської диверсійно-розвідувальної групи біля Херсона.

«У районі Великого Потемкінського острова за відомим всьому світу курсом направлено 3 переоблаштованих окупантами цивільних моторних човни, разом з ДРГ. 18 рашистів демілітарізовано».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, противник щодня зазнає значних втрат в особовому складі, тому не припиняє вживати заходів щодо їх поповнення. Нещодавно, у тимчасово окупованому Донецьку, військові комісаріати отримали вказівку щодо уточнення персональних облікових даних офіцерів запасу віком до 65 років включно. А також солдатів, сержантів та прапорщиків запасу віком до 50 років.

У готелі «Донбас» міста Кадіївка тимчасово окупованої Луганської області працює військово-лікарська комісія. Робота ВЛК направлена на визнання придатними поранених військовослужбовців 2 армійського корпусу російських окупаційних військ, для подальшого їх повернення до строю. Таким чином російське військове керівництво намагається оперативно відновлювати свої підрозділи.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 райони зосередження противника та засіб протиповітряної оборони ворога на вогневій позиції.

 

Станом на ранок 6 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 153 770 (+650) осіб,
  • танків - 3 423 (+9),
  • бойових броньованих машин – 6 703 (+11),
  • артилерійських систем – 2 433 (+7),
  • РСЗВ – 488,
  • засобів ППО – 250 (+2),
  • літаків – 302,
  • гелікоптерів – 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 086 (+15),
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 307 (+8),
  • спеціальної техніки – 234 (+2).

 

  • Британська розвідка повідомляє, що через великі втрати важкої бронетехніки російські військові перекидають в Україну застарілу техніку.

Зокрема, продовжується використання 60-річні основні бойові танки Т-62. Існує реальна можливість того, що навіть підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії, яка, як вважається, є головним танковим з'єднанням росії, будуть переозброєні на Т-62, щоб заповнити колишні втрати.

В Україні також вперше було виявлено російські бронетранспортери БТР-50, які вперше надійшли на озброєння у 1954 році.

Обидва ці застарілі типи машин матимуть безліч вразливих місць на сучасному полі бою, включаючи відсутність сучасної вибухо-реактивної броні.

  • Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українська оборона Бахмута залишається стратегічно міцною, поки українські сили не зазнають надмірних втрат.

На думку експертів, українські сили можуть відступати зі своїх позиції на східному березі річки Бахмутка, враховуючи нещодавні кадри руйнування залізничного мосту через річку в північно-східній частині Бахмута.

Також аналітики зазначають, що російські пропагандисти стверджують, що російські війська захопили східну, північну та південну частини Бахмута 5 березня, але ISW не може незалежно підтвердити ці заяви.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про ситуацію на основних напрямках фронту.

Повідомляється, що особливо детально члени Ставки розглянули ситуацію в Бахмуті. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександр Сирський висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті.

Крім того, на засіданні Ставки було розглянуто питання постачання зброї й обладнання та їх розподілу за оперативними напрямками.

  • Кабінет Міністрів призначив директором НАБУ Семена Кривоноса, який займав посаду голови Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Конкурс щодо обрання голови НАБУ був прозорим, а кандидатів обирала комісія, зокрема, за участі міжнародних партнерів.

«Тепер Україна виконала всі 7 рекомендацій ЄС, які були визначені при отриманні статусу кандидата. Це демонструє нашу цілеспрямованість вже цього року перейти до початку перемовин про вступ», - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

  • До «Армії відновлення» вже залучили 8,5 тисячі безробітних, за виконання робіт учасникам проекту виплатили майже 56 мільйонів гривень.

Проект, спрямований на залучення людей, що тимчасово втратили роботу, до виконання суспільно корисних робіт з відбудови країни, набирає популярності.

На сьогодні він реалізується вже у 13 областях, на днях долучились Дніпропетровщина та Львівщина.

  • Незважаючи на складні умови, влада продовжує реалізовувати ідею цифровізації всіх сфер життя.

У застосунку «Дія» тепер можна отримати судове рішення з кваліфікованим електронним підписом суддів. Документ має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог.

Отримати цифровий документ можна у смартфоні за кілька секунд, що суттєво економить час і зусилля українців.

  • Національний банк України відзвітував, що під час благодійного збору #лютийдонат було зібрано 11 789 100 грн. Акція тривала від 24 лютого до 5 березня.

Ініціював збір Нацбанк із United24 та у партнерстві з ПриватБанком. За ці кошти придбають безпілотні комплекси «Чаклун» для ЗСУ.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розіслав міжнародним партнерам нашої держави та колегам-омбудсманам відео розстрілу рашистами полоненого українського воїна.

«Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, — це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Відправив це відео міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з різних країн світу як підтвердження чергового воєнного злочину росії … Коли у всьому світі слова «Слава Україні» викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють... Мета України, як і всього демократичного світу, - притягнення російської федерації до відповідальності. росії доведеться відповідати за кожен скоєний воєнний злочин».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Кремль уже починає підготовку до виборів президента рф 2024 року. Як повідомляють обізнані джерела, оточення російського диктатора очікує, що результати путіна будуть кращі, ніж у 2018 році.

Зокрема, російська влада спробує зберегти «високий рівень підтримки і консолідації громадян».

Водночас без масових залякувань, репресій, підкупів та фальсифікацій ці вибори навряд чи обійдуться, оскільки з кожним місяцем повномасштабної війни росіяни на собі відбувають, що жити в рф стає гірше й важче. У багатьох випадках ідеться про виживання.

  • Bloomberg повідомляє, що дефіцит бюджету росії зріс у за січень-лютий 2023 року і досягнув 34 млрд доларів.

У російському Мінфіні заявили, що прагнуть утримати дефіцит за рік у межах цільового показника і пояснили стрибок «великими авансовими витратами».

Водночас експерти кажуть, що основною причиною зниження дефіциту є 15% падіння державних видатків після надзвичайно великих витрат у перший місяць року. Москві буде складно втримати баланси, оскільки дохідність внутрішніх державних облігацій сягнула вище 11%, а ненафтові доходи продовжують падати.

Також сильно вдарили по доходах рф санкції та інші обмеження, зокрема, йдеться про доходи від експорту енергоносіїв.

  • Російська пропаганда ось уже 3 дні поспіль поширює матеріали, у яких розповідає, що міністр оборони рф Сергій Шойгу нібито перебуває на окупованих українських територіях, зокрема в Маріуполі.

Така активність пропагандистів покликана показати присутність Шойгу в зоні бойових дій в Україні.

Водночас практично всі кадри з міністром зняті в гелікоптері або в приміщеннях – у лікарні та штабі – тому точно зрозуміти, де саме проходили ці зйомки, неможливо.

Також повідомляється, що Шойгу зустрівся з командувачем угруповання військ «Восток» Рустамом Мурадовим. Саме його звинувачують у провалі наступу біля Вугледара.

За даними Генштабу ЗСУ, зараз Шойгу вимагає від генерала взяти місто за будь-яку ціну.

  • Туреччина не має грошей на будівництво газового хаба, який запропонував створити путін. В Анкарі заявили: якщо росія хоче реалізації проекту, їй доведеться взяти фінансування на себе. Наразі переговори щодо хабу були припинені, оскільки після землетрусів у Туреччині всі пріоритети змінилися.
  • Народжуваність у рф знизилася до мінімуму з часів Катерини II.

За інформацією журналу The Economist, кількість новонароджених у росії у квітні 2022 року було приблизно на рівні гітлерівської окупації. А якщо порівнювати лише з мирними роками, така мала кількість немовлят востаннє в росії реєструвалася лише у 18-му столітті — в епоху кріпосного права.

Росія тепер втрачає населення чи не стрімкіше, ніж у 1990-х. Проблема не тільки в низькій народжуваності, а й у смертності, що стрімко злетіла. Через коронавірус, війну та нову потужну хвилю еміграції додаткові втрати росії в 2020-23 роках можуть становити майже 3 млн осіб.

  • Продажі легкових і легких комерційних автомобілів за підсумками лютого 2023 року у рф впали на 62,1% (до 41 851 шт) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Лідерами на ринку залишаються російська Lada, а також китайські Haval та Geely.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • 7–8 березня у Стокгольмі пройде неформальна зустріч міністрів оборони держав-членів Євросоюзу.

Міністри оборони обговорять військову підтримку Євросоюзу Україні, особливо підготовку українських збройних сил місією допомоги ЄС Україні (EUMAM Ukraine). Командири місій представлять оновлену інформацію про статус цієї сесії.

У зустрічі також братиме участь представник України.

Крім того, міністри оборони обговорюватимуть фінансування закупівлі артилерійських боєприпасів на підтримку нашої держави.

  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що його держава готує новий пакет допомоги Україні.

Також цього року литовська сторона планує підготувати 1600 солдатів ЗСУ. Литовські тренери навчають українців як у Литві, так і в межах Тренувальної місії ЄС та міжнародних ініціатив, як-то британський Interflex.

  • Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль і голова фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютценіх запевнили прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля у продовження підтримки нашої держави у всіх напрямках.

Сторони обговорили військову, фінансову та гуманітарну підтримку. Також під час зустрічі йшлося про запровадження санкцій проти російської атомної галузі та створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вищого політичного керівництва рф.

  • У Раді Європи заявили про необхідність термінових дій для возз'єднання українських дітей, переміщених до рф та окупованих росією територій, з їхніми сім'ями.

Як заявила комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович за підсумками візиту в Україну, відмова росії повернути українських дітей, розлучених зі своїми сім'ями та законними опікунами, є серйозним порушенням їхніх прав людини.  

«Це питання найвищого пріоритету, і воно має вирішуватися спільними зусиллями, в тому числі за участю міжнародних організацій, із залученням усього наявного експертного потенціалу».

  • У Гаазі до початку літа має почати роботу Міжнародний центр переслідування за злочин агресії проти України, а створення його основних структур буде завершено протягом двох місяців.

У цьому центрі будуть зберігатися та аналізуватися докази для майбутніх судових процесів, як на рівні окремих країн, так і на міжнародному рівні.

Центр об'єднає прокурорів для підготовки майбутніх справ до судового процесу переслідування злочину агресії проти України.

У Єврокомісії підкреслили, що докази злочину агресії будуть зберігатися централізовано в безпечному місці.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему