5 Березня 2023
Новини

5 березня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

5 березня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

В Україні  5 березня  вшановують пам'ять святителя Лева, який був єпископом Катанським.

Яке сьогодні, 5 березня, церковне свято

5 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Лева, єпископа Катанського. Славився він добротою, християнською любов'ю до мандрівників і жебраків, милосердям. За це Господь удостоїв його даром зцілення та чудотворіння.

За часів єпископа Лева жив в Катанах чарівник Іліодор, який раніше був християнином, але згодом таємно відмовився від Господа. Дивував народ він неправдивими чудесами. Часто переконував Лев його припинити займатися темними справами і знову звернутися до Бога. Але все марно. Дійшло навіть до того, що якось Іліодор увійшов в храм і своїм волхвуванням спричинив там сум'яття серед християн.

Коли побачив Лев, що відбувається, то зрозумів, що пройшов час лагідних вмовлянь. Вийшов він з-за вівтаря, обв'язав чародія своїм омофором, вивів того із храму та змусив покаятися у всіх злодіяннях. Потім розпалив багаття на площі та й увійшов у нього разом з чарівником. Так стояли вони в полум'ї, поки Іліодор не згорів. Святитель же залишився неушкодженим.

Коли помер преподобний, біля його гробу також траплялися зцілення. Наприклад, жінка, яка страждала кровотечею, раптом зцілилася. Згодом його мощі перенесли до церкви святителя Мартина Милостивого.

Читайте також

Що не можна робити в цей день

Не починайте цього дня нові справи.

Не варто давати обіцянки, які не зможете виконати.

Церква забороняє сваритися, лаятися і лихословити.

Читайте також

Народні прикмети і традиції на 5 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо йде сніг, значить рік буде неврожайним;
  • літають зграї ворон у небі, треба чекати на снігопад;
  • якщо 5 березня йде сніг з дощем — скоро бурхливо розіллються ріки.

За народними прикметами саме 5 березня починали пускати березовий сік. А ще наші предки намагалися купити нове взуття для нового сезону. Вірили, якщо придбати їх саме цього дня, то вони будуть довго носитися. Вважалося, що сни в ніч проти 5 березня віщі. Однак їх потрібно було обережно трактувати, адже хвороба уві сні означала добре здоров'я, а розпухлі руки — багатство.

Читайте також

Іменини  5 березня

Які сьогодні іменини: Лев, Корнилій, Ярослав, Корній, Сидір, Агафон, Ісидор.

Талісманом людини, народженої 5 березня є шпінель. Дуже відомий камінь в Індії та низці інших Східних країн. Слово шпінель перекладається з давньогрецького як "іскра". Здавна вірили, що цей камінь має величезні внутрішні резерви енергії. Найчастіше його носили в золотій оправі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Таблоїд, який сьогодні день, яке сьогодні свято, день ангела, прикмети, традиції
В тему