25 Лютого 2023
Новини

25 лютого 2023: яке сьогодні свято та що не можна робити

25 лютого 2023: яке сьогодні свято  та що не можна робити

Сьогодні, 25 лютого, в Україні моляться до Олексія Чудотворця  та вшановують працівників інженерно-авіаційної служби ЗСУ.

Яке 25 лютого церковне свято

25 лютого в церковному календарі – день пам’яті Олексія Чудотворця. Він був вихідцем з боярського роду на Русі. Матір Марія і батько Федір були боярами в Чернігівському князівстві. Хрестили його ім’ям Єлевферій. Ще в 12-річному віці почув хлопчик голос, який йшов з небес: “Для чого, Олексію, ти даремно трудишся. Я зроблю тебе ловцем людей”. Довго він думав, що можуть ці слова означати.

В юнацькому віці він покинув своїх батьків, вступив до Богоявленського монастиря і прийняв чернечий постриг, отримавши ім’я Олексій. Сталося це 1320 року. З того часу і до 40-річного віку Олексій Чудотворець проводив весь свій час в молитвах, праці і чернечих справах. Його дуже поважали і любили. 1354 року Олексія зробили митрополитом Київським і всієї Русі. Коли він прийняв управління Церквою, то почав ще сильніше служити їй словом та ділом.

Чудотворцем же його назвали після того, як Олексій зміг зцілити від сліпоти дружину хана Джанібека Тайдулу. Помер святий 1378 року.

Що не можна робити цього дня

  • 25 лютого заборонялося давати в борг гроші.
  • Не думайте цього дня погано про інших людей.
  • Після заходу сонця 25 лютого не можна ходити в гості.
  • Забороняється займатися важкою фізичною працею.

Народні прикмети і традиції на 25 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: завірюха вказує на те, що влітку буде багато опадів;
  • 25 лютого тумани, значить літом будуть дощі;
  • якщо день холодний, весна буде ранньою і теплою;
  • 25 лютого на небі видно зірки до багатого врожаю;
  • висять довгі бурульки, значить гарно вродять овочі.

25 лютого вже починалася сильна відлига, а тому люди часто ходили на риболовлю. Саме через це день отримав в народі назву “Олексія Рибного”. Також 25 лютого був особливим днем для господинь. Жінки клали пряжу на сніг і залишали так на кілька годин. Вірили, що тоді робота буде йти гарно, а всі речі виходитимуть ідеальними і довго служитимуть.

25 лютого знахарі лікували переляк. В народі вважали, якщо людина сильно злякалася, то її потрібно зцілити особливим чином, інакше вона може серйозно захворіти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято
В тему

Останні матеріали