23 Лютого 2023
Новини

У чотирьох областях України вже зареєстрували новий підвид COVID

У чотирьох областях України вже зареєстрували новий підвид COVID
Мутацію COVID-штаму Omicron ХВВ.1.5, який ще називають «Кракеном», підтвердили в пацієнтів з чотирьох областей України.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України.

Зокрема, варіант Omicron XBB.1.5 циркулює вже на території Сумської, де виявили першого пацієнта, Закарпатської, Тернопільської та Одеської областей.

Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ, зазначила, що фахівці прогнозували такий розвиток події, оскільки кожна нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2 витісняє собою попередню.

«Сам Omicron хоч і переноситься легше, проте має здатність передаватися швидше. Це додатково навантажує медичну систему. Аби захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення», — розповіла Кошалко.

Керівник відділу імунізації ЦГЗ Андрія Пашинний нагадав, що для щеплення проти COVID-19 не потрібно мати декларації з сімейним лікарем — достатньо просто прийти до найближчого медзакладу або Центру вакцинації.

«Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватися дієти, воно безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!» — закликав Пашинний.

До слова, вперше цей варіант вірусу SARS-CoV-2 ідентифікували у Ботсвані та Південно-Африканській Республіці в листопаді 2021 року.

За словами Оксани Кошалко, ВООЗ підтверджує, що Omicron XBB.1.5 швидше передається, і це сприятиме збільшенню випадків коронавірусної хвороби в усьому світі та в Україні відповідно. Однак інформації щодо тяжкості захворювання, пов’язаного з XXB.1.5, поки не достатньо, але оцінки тривають, додала керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ.

24 січня 2023 року МОЗ та ЦГЗ повідомили про перший випадок пацієнта з мутацією варіанта Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-CoV-2 в Україні. Це пацієнт з Сумської області, вакцинації від COVID-19 не мав.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна
В тему