15 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 15 лютого 2023 року

Найголовніші новини 15 лютого 2023 року

Триває 357 день нашої боротьби проти держави-агресора, держави-терориста, держави-мародера, яка зазіхнула на нашу незалежність.

  • Противник, попри значні втрати, не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, для чого суттєво продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 20 населених пунктів, зокрема Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області; Федорівка, Бахмут, Іванівське, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, через значні санітарні втрати окупанти змушені розгортати нові й нові госпіталі.

У Старобільську Луганської області на території хірургічного корпусу місцевої лікарні рашисти розгорнули військовий шпиталь для лікування важкопоранених російських військовослужбовців. Хірургічний корпус повністю закритий для використання цивільними особами. Станом на 11 лютого відзначено прибуття близько 20 військових вантажівок із пораненими росіянами.

  • У районі населеного пункту Красна Зорька Сімферопольського району тимчасово окупованого Криму для приховування кількості загиблих противник використовує місцевий крематорій. Біля нього спостерігається постійна черга військових автомобілів кількістю до 10 одиниць. Цими вантажівками окупанти привозять загиблих російських військовослужбовців та найманців.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Наші захисники на східному фронті знищили російський вертоліт Ка-52.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління ворога, 3 райони зосередження живої сили противника та 2 його склади боєприпасів.

  • За даними Головного управління розвідки Міноборони, втрати російських окупаційних військ зараз найбільші від початку повномасштабного вторгнення. Пріоритетом для ворога залишається вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Загарбники здійснюють відчайдушні спроби окупувати український Донбас до кінця березня, бо такими були вказівки путіна Герасимову. Російське командування просто старається завалити наші позиції живою силою. Але це не зупиняє українські сили оборони, є відповідні плани та механізми реагування на всі виклики.

  • Як сьогодні зазначив Президент Володимир Зеленський, найскладніша бойова ситуація наразі на Бахмутському і Вугледарському напрямках, проте українські військові завдають максимальних втрат ворогу.

«Фортеця (Бахмут) жива. Жива, маю на увазі, із живих людей, така жива стіна. Така дороговартісна ця війна для історії нашої держави. Але, з усім тим, люди міцні, захищаються міцно, стоять, розуміють, що вони фортеця для того, щоб Україна готувалась до деокупації всіх територій. Вони стоять міцно, виконують своє завдання і знищують, напевно, це найголовніше сьогодні - знищують максимум ворога».

 

Станом на ранок 15 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 139 770 (+690) осіб,
  • танків - 3 290 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6 507 (+7),
  • артилерійських систем – 2 303 (+4),
  • РСЗВ – 466,
  • засобів ППО – 236 (+2),
  • літаків – 298,
  • гелікоптерів – 286,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 011,
  • крилатих ракет – 857,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 161 (+6),
  • спеціальної техніки – 219 (+1).

 

  • Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що у війні в Україні залучено майже всю російську армію.

На його думку, росія не змогла зібрати єдину силу, щоб «пробити» оборону України.  

«Це коштувало величезної ціни російській армії. За нашими оцінками, 97% російської армії, всієї російської армії, перебуває в Україні».

За словами Воллеса, допомагаючи Україні перемогти росію, Захід зміцнює безпеку вдома.

«Якщо 97% російської армії зараз перебувають в Україні, з дуже-дуже високим рівнем відтоку особового складу, потенційно їхня боєздатність знижена на 40%, а майже дві третини танків знищені або розбиті, це має прямий вплив на безпеку Європи».

«Я думаю, те, що робить росія, намагаючись просуватися вперед, вона робить майже на рівні Першої світової війни, з рівнем виснаження і з показниками успіху, що вимірюються метрами, а не кілометрами».

Міністр вважає, що найбільшим фактором невідомості зараз є російські лідери, які або відірвані від реальності, або не зважають на життя росіян.

  • Британська розвідка стверджує, що виробництво зброї та обладнання в рф не відповідає потребам військово-політичного керівництва у ресурсах для ведення війни в Україні.

«Вище російське керівництво, ймовірно, усвідомлює, що військово-промислове виробництво держави стає критично слабким місцем, що посилюється стратегічними та оперативними прорахунками, пов'язаними з вторгненням в Україну».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українська оборона Бахмута послабила значні російські сили та, ймовірно, створить сприятливі умови для майбутнього українського контрнаступу. Кремль змушений витрачати значну частину ПВК "Вагнер" та задіяти значні ресурси повітряно-десантних сил для підтримки виснажливого наступу.

Експерти зазначають, що якби російські війська взяли Бахмут без значного опору з боку України, вони могли б розраховувати на розширення операцій таким чином, щоб змусити Україну будувати поспішні оборонні позиції на менш сприятливій місцевості. Тож оборона Бахмута і створення Україною умов для контрнаступу є взаємодоповнюючими.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що не бачить жодної перешкоди для того, щоб уже цього року почати переговори про вступ України до Євросоюзу.

Сьогодні глава держави зустрівся з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, який прибув у Київ з неанонсованим візитом.

Президент повідомив, що значна частина зустрічі була присвячена саме європейському порядку денному, оскільки Швеція у цьому півріччі головує у Раді Євросоюзу на ротаційній основі.

«Спільно зі шведським головуванням ми маємо забезпечити все необхідне для початку переговорів щодо членства України у Європейському Союзі вже в цьому році. Ми цього дуже хочемо і жодної перешкоди цьому немає і не буде».

  • Верховна Рада продовжує очищуватися від колаборантів, зрадників і представників заборонених проросійських політичних сил.

Сьогодні в Раду надійшли заяви про складення мандатів від нардепів ОПЗЖ Наталії Королевської та її чоловіка Юрія Солода.

Тепер позбавлення їх мандатів відбудеться у законний спосіб, згідно з Конституцією України.  

  • Завдяки титанічній роботі енергетиків і швидкій допомозі партнерів, в Україні вдалося нормалізувати роботу енергосистеми.

Наразі дефіцит потужності в енергосистемі відсутній уже четверту добу поспіль. Електростанції виробляють достатньо електроенергії, щоб покрити споживання.

В «Укренерго» зазначили, що виведено в аварійний ремонт енергоблок на одній з електростанцій. Водночас включено в роботу після ремонту один з енергоблоків на іншій електростанції. Також інтенсивно працюють гідроелектростанції, які через нехарактерне для зими водопілля мають багато ресурсів.

Тож як ворог не старався, йому не вдалося занурити нашу державу в пітьму, водночас наша енергосистема перебудовується й виходить на новий рівень функціонування.

  • МЗС України оприлюднило заяву-звернення до міжнародної спільноти, ООН і Туреччини про те, рф своїми деструктивними діями зриває роботу «зернового коридору».

«Представники рф у складі інспекційних груп при Спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують через протоку Босфор до/з українських портів. Деструктивна політика росії призвела до системного зниження вантажообігу в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Лише за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства, і ця негативна тенденція набирає обертів».

«Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема ООН і Туреччину як гаранторів Чорноморської зернової ініціативи, вимагати від рф негайного припинення штучних затримок у роботі зернового коридору Чорним морем, зупинки спроб рф використовувати продовольство як зброю та розблокування торговельного судноплавства до українських портів Чорного моря».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим знищує будь-яке інакомислення, і робить це максимально жорстоко й показово.

Сьогодні суд у російському Барнаулі засудив журналістку Марію Пономаренко до шести років колонії. Її визнали винною у поширенні фейків про армію росії.

Провина цієї жінки полягає в тому, що вона опублікувала у телеграм-каналі пост про жителів Маріуполя, які загинули під час російських бомбардувань міського театру.

Це тільки один з епізодів жахливих злочинів окупантів у Маріуполі, але путіністи розправляються з усіма, хто намагається говорити хоча б частину правди про криваву бійню, яку влада рф називає «спецоперацією».

  • Російський ринок акцій сьогодні впав рекордно з жовтня минулого року на новинах про нові санкції Євросоюзу та побоювання через послання президента Федеральним зборам, після яких Дума і Радфед зберуться на позапланові засідання.

Експерти вважають, що російські індекси «придавила геополітика».

За підсумками минулого року російський ринок акцій втратив 35% за індексом РТС, що стало найсильнішим обвалом з 2008 року та найгіршим результатом серед 92 фондових індексів світу, які відстежує Bloomberg.

  • Росія поступово перетворюється на оплот світового піратства. Після дозволу показувати в кінотеатрах західні фільми без отримання ліцензій, у рф починають друкувати «перекази книг».

Ідеться про ті іноземні книги, ліцензію на переклад яких не змогли отримати офіційно. Зокрема, у такому форматі в росії з'являться мемуари принца Гаррі, правами на які володіє Penguin Random House, який вийшов з російського ринку.

  • Скорочення постачання газу до Європи до мінімуму з кінця 1980-х років вдарило по виручці «Газпрому» та доходах російського бюджету.

У січні «Газпром» заробив на експорті газу $3,4 млрд – це на 46% менше, ніж того ж місяця роком раніше.

Аналітики прогнозують, що загалом цього року газових доларів в росії стане вдвічі менше. При цьому зростання планових поставок у Китай не рятують ситуацію. А вигідний європейський ринок для рф практично втрачений.

  • Путінська пропаганда настільки зациклена на нацизмі, що знайшла його навіть у присвоєнні Президентом Зеленським 10-ій гірсько-штурмовій бригаді почесного найменування «Едельвейс».

При цьому замовчується факт, що путін ще в 2018-му присвоїв таку ж назву підрозділу гвардії федеральної служби виконання покарань. Звичайно ж, «це інше». Тільки в Україні ця квітка чомусь в очах росіян несе якийсь нацистський зміст.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • На дев’ятому засіданні Контактної групи з питань оборони України в Брюсселі західні партнери підтвердили, що Україна отримає більше засобів ППО, танків, артилерії та снарядів, а також більше навчання для військових.

Далеко не все про «Рамштайн» можна повідомляти публічно. Значна частина домовленостей залишається за зачиненими дверима засідання Контактної групи.

Базові тенденції залишаються незмінними: Україна й партнери разом роблять усе, щоб держава-терорист програла і щоб це сталося якнайшвидше.

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила офіційну пропозицію щодо десятого пакета санкцій проти росії.

Передусім пропонуються подальші експортні заборони, які коштуватимуть понад 11 млрд євро і позбавлять російську економіку критичних технологій та промислових товарів. Йдеться про електроніку, спеціальні транспортні засоби, частини машин, запчастини для вантажівок і літаків, товари для будівельного сектору тощо.

Також готується обмеження експорту товарів подвійного призначення і технологічних товарів. Пропонується експортний контроль 47 компонентів, які можуть використовуватися у російській зброї.

Десятий пакет санкцій буде спрямований і проти російських пропагандистів: ідеться про понад 100 нових імен у списку.

Четвертим пунктом санкційного пакета є заходи запобігання обходу санкцій проти рф.

  • Уряд Італії затвердив шостий пакет допомоги Україні.

«Італія хоче миру, якого можна досягти, лише продовжуючи озброювати Київ. Потрібно зробити все, щоб остаточним рішенням не стала капітуляція перед росіянами», - сказав глава МЗС Антоніо Таяні.

Наразі деталі пакета допомоги не розголошуються.

  • Україна отримає обладнання, зокрема й танкові запчастини, безпілотні комплекси, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони, у рамках першого пакета багатомільйонного фінансування від Міжнародного фонду для України (МФУ).

Перший пакет обладнання був узгоджений Великою Британією, Нідерландами, Норвегією, Швецією та Данією. Ці партнери, разом з Ісландією та Литвою, зробили колективний внесок у фонд на загальну суму понад 520 мільйонів фунтів стерлінгів.

Очікувана вартість першого пакета допомоги, що становить понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів. Ідеться про артилерійські боєприпаси, засоби морської розвідки, спостереження і рекогносцировки, а також запасні частини для техніки.

Ініціатором створення фонду в серпні минулого року виступила Британія.

  • Очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України.

Як заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, ідеться про нові поставки важкої техніки й військові тренування. Він також уточнив, що деякі члени Альянсу погодилися на нові внески до Комплексного пакета допомоги НАТО, з якого фінансується постачання Україні продовольства, медикаментів, палива, протидронних систем і понтонних мостів.

Генсек НАТО також заявив, що члени Альянсу постійно обговорюють з Україною питання підзвітності військової допомоги, яку їй надають.

«Найкращий доказ того, що підтримка Україні працює і допомагає їй, – це прогрес України на полі боюдержави-члени перебувають у тісному зв’язку з Україною весь час, аби гарантувати, що необхідна підзвітність і прозорість існує».

  • Армія США уклала з двома компаніями контракти вартістю $522 млн на виробництво артилерійських боєприпасів для ЗСУ.

США планують розпочати поставки нових боєприпасів вже у березні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему