14 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 14 лютого 2023 року

Найголовніші новини 14 лютого 2023 року

Триває 356 доба героїчного опору українців повномасштабній російській агресії.

  • Противник, попри значні втрати, поки що не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Суттєво продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Активно діє ворожа авіація. Водночас ЗСУ вживають додаткових заходів для посилення оборони.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 12 населених пунктів – Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Кузьмине, Шипилівка і Білогорівка – Луганської та Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Водяне, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.
  • У командуванні Східного угруповання військ повідомили, що в районі Бахмута російські окупанти втратили 205 осіб за добу, ще 219 росіян поранено. Біля Кремінної фіксуються рекордні обстріли.

Кожної доби під Бахмутом відбувається від 35 до 50 зіткнень із противником.

Це триває вже багато місяців, і наші воїни виявляють стійкість та злагодженість.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, з метою компенсувати масштабні військові втрати росіян у ході ведення бойових дій, на території полігону Кадамовський рф, у навчальному центрі проходять підготовку орієнтовно до двох бригад військовослужбовців російських окупаційних військ, з числа мобілізованих та «добровольців». Основна частина російських військовослужбовців проходить тритижневий курс підготовки. Окремі групи проходять двотижневий курс.

Відзначається низький рівень готовності до виконання завдань.

  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, 3 склади боєприпасів та 2 станції РЕБ ворога.

  • Центр національного спротиву повідомляє, що українські партизани продовжують чинити спротив рашистам на тимчасово окупованих територіях. Зокрема в Новій Каховці учасники партизанського руху "Атеш" підірвали автомобіль, в якому перебували військовослужбовці РФ та представники спецслужб.

У результаті двоє окупантів загинуло, двох інших госпіталізували у важкому стані.

На тимчасово окупованих територіях Луганської області партизани продовжують нищити залізничну інфраструктуру.

 

Станом на ранок 14 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 139 080 (+740) осіб,
  • танків - 3 286 (+3),
  • бойових броньованих машин – 6 500 (+8),
  • артилерійських систем – 2 299 (+9),
  • РСЗВ – 466 (+1),
  • засобів ППО – 234,
  • літаків – 298 (+2),
  • гелікоптерів – 286,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 011 (+4),
  • крилатих ракет – 857,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 155 (+5),
  • спеціальної техніки – 218 (+1).

 

  • Українські воїни успішно «демілітаризують» не лише звичайну російську техніку, а й новітні зразки озброєнь. Так, у мережі з’явилося відеопідтвердження знищення новітнього комплексу РЕБ Палантін-К, який почали надходити до армії рф тільки у 2019 р. Наразі він є унікальним і штучним. Цей комплекс блокує сигнал керування розвідувальними безпілотниками, глушить стільниковий зв'язок та інтернет.
  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що путін продовжує публічно підтримувати Міноборони рф, оскільки його війська продовжують зазнавати катастрофічних втрат у районі Вугледара Донецької області.

«путін, імовірно, навмисно подвоює вкрай оптимістичний опис Вугледарської лінії фронту, поданий Міноборони рф, щоб підтримати версію про неминучий і масштабний великий російський наступ у Донецькій області».

Аналітики також зазначають, що використання російськими військами мобілізованих військовослужбовців навряд чи створить достатній наступальний потенціал для широкомасштабного і швидкого механізованого наступу.

  • Британська розвідка стверджує, що рф прагне звести нанівець успіхи, досягнуті ЗСУ у вересні-листопаді, і її війська отримують накази наступати на більшості напрямків. Однак організована українська оборона стримує наступ.

«Загалом поточна оперативна картина свідчить про те, що російські війська отримують накази наступати на більшості напрямків, але вони не зосередили достатньої наступальної бойової потужності на жодній з осей для досягнення вирішального ефекту».

  • Російська армія не зуміла за рік подолати проблеми, з якими зіткнулася на початку повномасштабного вторгнення в Україну.

За словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, у росіян проблеми з логістикою, зокрема з постачанням продовольства, а також з узгодженістю вогню та злагодженістю підрозділів.

Він додав, що путін продовжує «змінювати генералів, як шкарпетки», але це не допомагає вирішити проблеми російської армії.

  • На тимчасово окупованих територіях Донбасу дружини й матері мобілізованих масово почали звертатися із проханнями про повернення додому чоловіків. При цьому зазначається, що російські командири ставляться до мобілізованих із ОРДЛО навіть гірше, ніж до російських зеків. Адже вагнерівців відпускають через пів року служби, а от «мобіків» із Донбасу змушують воювати до каліцтва або до смерті.

Таким чином навіть ті люди, які хотіли в Україні «русского міра» вже зрозуміли, що головна мета росії – винищити не лише чоловіче населення Донбасу, а й загалом перетворити цей регіон на пустелю, знищивши всю промисловість ,сільське господарство, стерши з лиця землі села й міста.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, де заслухав доповіді головнокомандувача, командувачів напрямків і керівників розвідки.

Особлива увага була приділена питанням постачання зброї, снарядів та всього, що додає нашим воїнам сили та стійкості.

  • Уряд ще більше спростив правила ввезення в Україну безпілотників.

Більше не потрібні жодні документи від служби експортного контролю чи інших органів для ввезення дронів і комплектуючих. 

Низка інших ініціатив ще напрацьовується.

  • В Україні буде створено резервні запаси нафти й нафтопродуктів на випадок кризової ситуації. Ідеться про об’єми щонайменше на 61 день внутрішнього споживання.

Такий запас дозволить бізнесу, громадянам і всій країні спокійно пройти будь-які виклики в паливній сфері.

  • Україна отримала нагороду IFR Awards 2022 в номінації Financing Package and EMEA Restructuring за успіх реструктуризації державного боргу від аналітичного та новинного порталу в сфері ринків капіталу та інвестиційної банківської справи International Financing Review.
  • Фонд держмайна після масштабного аналізу фінансово-економічного стану компаній починає звільняти недоброчесних керівників підприємств.

На семи підприємствах фонд вже змінив керівників, а стосовно ще 40 очікується погодження з боку місцевих військових адміністрацій.

На сьогодні в управлінні ФДМУ 2400 підприємств, більшість з яких була передана фонду нещодавно.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Росія дедалі більше мілітаризується. Школи Петербурга зобов'язали закупити макети гранат Ф-1 і РГД-5, автоматів Калашникова, стрілецькі тренажери, захисні костюми, дозиметри і міні-експрес-лабораторії радіаційно-хімічної розвідки для уроків з ОБЖ.

Найближчим часом у програму 10-11-х класів буде введено предмет «початкова військова підготовка».

У Петербурзі на придбання макетів гранат, автоматів, магазинів до них і всього іншого виділено близько 23 млн рублів.

Тим часом на пенсіонерів, гідний рівень медичного забезпечення, зарплати освітянам у росії грошей нема.

  • Плани російської влади перевести торгівлю з Індією на рупії та рублі, щоб уникнути санкційного контролю західних регуляторів, повністю провалилися.

Хоча індійський ЦБ ще в червні схвалив відкриття коррахунків у рупіях російським банкам, через 8 місяців у рамках нового механізму не пройшло жодної великої угоди.

Як повідомляє Bloomberg, проблеми виникли в обох сторін: російські банки не хочуть отримувати рупії, оскільки витратити їх практично ніде, а індійські банки не хочуть працювати із рублями.

Таким чином у російсько-індійській торгівлі зростає дисбаланс.

  • Через 2 тижні закінчиться зима, а в Європі сховища газу практично повні. Наприклад, у Німеччині сховища заповнені на 73%. При цьому ціни на блакитне паливо впали майже в 6 разів за останні пів року, коли рф фактично шантажувала Європу і створила серйозну енергетичну кризу.

При цьому зараз «Газпром» раптово вирішив засекретити інформацію про видобуток та експорт газу. Народ рф не повинен знати про «успіхи» державного монополіста. А коли немає точної інформації, то пропагандистам легше підтримувати міф про те, що начебто «великий геостратег путін когось там переграв».

За даними Bloomberg, російський експорт нафти впав до шеститижневого мінімуму ще до анонсованого скорочення видобутку на 500 тисяч барелів на добу наступного місяця.

Європа довела, що може швидко мобілізуватися й проживе без російсьих енергоресурсів, а от питання про те, як довго протягне росія без європейських грошей, залишається відкритим.

  • З росії активно тікають не лише програмісти, а й інженери, які раніше працювали на стратегічних підприємствах.

Як повідомляють американські ЗМІ, інженер, який працював над російським стратегічним бомбардувальником Ту-160, наприкінці грудня минулого року приїхав до США і попросив притулку в обмін на інформацію, що зацікавить американську владу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні відбулося чергове засідання у форматі «Рамштайн», у якому взяли участь представники 54 держав.

Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що зустріч союзників із протистояння російській повномасштабній війні проти України проходить у критичний час, і найближчими тижнями багато що вирішиться.

«Після року (з дня широкомасштабного вторгнення) ми як ніколи об'єднані. Загальна рішучість допоможе підтримати момент України у вирішальні тижні та допоможе їй пройти цією складною дорогою».

Очільник Пентагону запевнив, що «наша єдність лише наростатиме», тому що «ми всі розуміємо, що на кону у війні, яку вирішила розпочати росія».

«Це не тільки про право України на життя у світі та безпеці, але також про те, який світ успадкують наші діти. Ніхто з нас не хоче жити у світі, де автократи можуть нападати на мирних сусідів, порушувати їхні кордони та бомбити їхній народ. Ми виступаємо за світ, де правила мають значення, де поважають суверенітет і де цивільні люди захищені».

  • Міністр оборони України Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України, заявив, що дуже задоволений результатами.

«Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України – саме на полі бою».

«Ми продовжували говорити про навчання наших підрозділів для того, щоб вони на тій техніці, яку нам дають, і ухвалене рішення надавати, – щоб готові підрозділи виконували завдання Генерального штабу зі звільнення тимчасово окупованих територій».

  • Німеччина підписала контракти з концерном Rheinmetall про відновлення виробництва боєприпасів для зенітних установок Gepard, які вона поставила Україні.

На підприємстві обіцяють швидко відновити виробничі лінії.

Установки Gepard виявилися особливо успішними у боротьбі з повітряними нальотами.

  • Крім 14 танків Leopard, Польща планує відправити Україні 60 модернізованих танків Т-72 і PT-91 Twardy.

Як зазначив прем'єр Польщі Моравецький, з початку повномасштабного вторгнення його країна передала ЗСУ вже 250 радянських танків.

  • Найближчими місяцями Німеччина поставить Україні ще дві системи протиракетної оборони IRIS-T. За словами голови Міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса, швидкість надання залежить від логістичних можливостей оборонної індустрії.
  • Видання The Washington Post пише, що до річниці російського вторгнення США готують для України рекордний пакет допомоги загальною близько $10 млрд, адже війна дійшла до переломного моменту.

Видання зазначає, що черговий пакет включатиме і військову допомогу, і пряму бюджетну підтримку. Крім того, у США також оголосять про нові санкції проти росії.

  • Італія підтримує створення спеціального трибуналу щодо воєнних злочинів, скоєних під час російського вторгнення в Україні.

Як заявив глава МЗС Італії Антоніо Таяні, вбивство беззахисного населення є воєнним злочином.

«Ми подивимося, як втрутитися: якщо буде створено спеціальний трибунал, ми не проти цього».

  • Опитування компанії Ipsos, що провела масштабне дослідження в кінці 2022 року, показало, що громадяни більшості західних країн, як і раніше, твердо підтримують Україну.

Показники щодо поставлених питань майже не змінилися від початку війни. Зокрема опитування в усіх 28 країнах показало, що:

  • 64% респондентів пильно стежать за новинами про Україну;
  • 71% вважають, що їхня країна повинна уникати прямої військової участі в конфлікті;
  • 66% вважають, що росію має бути виключено з міжнародних спортивних змагань;
  • 66% вважають, що їхня країна повинна приймати біженців з України.

Результати опитування лише у 13 країнах Заходу показали:

  • 67% вважають, що важливо підтримувати обмеження на російський експорт нафти і газу, навіть якщо це позначається на обігріві їхніх осель,
  • 57% за підтримку України доти, доки російські війська не підуть з її території,
  • 48% підтримують постачання Україні зброї та систем ППО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему