8 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 8 лютого 2023

Найголовніші новини  8 лютого 2023

Триває 350 доба повномасштабного вторгнення в Україну російських окупантів.

  • Окупанти, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Ворог зазнає значних втрат. Особливо у живій силі.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 22 населених пунктів: Новоселівське, Червонопопівка, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Спірне, Виїмка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Кам’янка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка та Богоявленка Донецької області.
  • Як зазначає Генштаб ЗСУ, у Херсонській області окупанти активно проводять фільтраційні заходи щодо мирного населення. Передовсім це стосується тих, хто працював в українських державних установах та відмовляється співпрацювати з російською окупаційною адміністрацією і виходити на роботу. Також загарбники погрожують, що особи, які до березня не отримають російські паспорти, автоматично підпадатимуть під фільтраційні заходи.
  • Не припиняється фізичний і психологічний тиск на мирне населення: загарбники проводять щоденні обшуки, безчинства та грабежі місцевих жителів. Викрадають побутову техніку, телефони та усі цінні речі, підтверджуючи свій статус першої у світі армії мародерів, які зривають свою злість на мирних людях, оскільки нічого не можуть протиставити ЗСУ на полі бою.
  • Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.
  • Наші артилеристи й ракетники уразили 2 пункти управління ворога, 2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів.
  • В ОК «Південь» повідомили, що сьогодні нашим оборонцям вдалося знищити 7 легких човнів росіян, на яких окупанти готувалися висувати свої диверсійно-розвідувальні групи.

 

Станом на ранок 8 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 134 100 (+910) осіб,
  • танків - 3 253 (+8),
  • бойових броньованих машин – 6 458 (+15),
  • артилерійських систем – 2 236 (+4),
  • РСЗВ – 461,
  • засобів ППО – 228 (+1),
  • літаків – 295 (+1),
  • гелікоптерів – 285 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 961 (+3),
  • крилатих ракет – 796,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 112 (+5),
  • спеціальної техніки – 211 (+3).

 

  • Аналітики Інститут вивчення війни (ISW) прийшли до висновку, що російські війська готують наступ в Україні, але для цього їм бракує бойової потужності.

У ISW зазначають, що російське військове командування, можливо, поспішає розпочати широкомасштабну наступальну операцію з метою захоплення Донецької області в нереалістичні терміни і, ймовірно, без достатньої бойової потужності.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський закликав партнерів завадити участі російських спортсменів у літніх Олімпійських іграх 2024 року, що пройдуть у Парижі.

«На тлі тривання російської агресії та руйнівних воєнних злочинів МОК «вивчає можливості» дозволити російським спортсменам взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі. Ми закликаємо партнерів приєднатися до нашого марафону чесності, протидіяти цим зусиллям і захистити Олімпійську хартію».

Глава держави оприлюднив відеоролик, у якому сказано, що російські атаки зруйнували 343 спортивних майданчики та вбили 231 атлета в Україні.

Серед загиблих – 11-річна гімнастка Катя Дяченко, яка загинула в березні 2022 року в Маріуполі, та 25-річний фігурист Дмитро Шарпар, який загинув 23 січня 2023 року в Бахмуті.

  • Банківська система України попри війну продовжує стабільно працювати.

Як повідомили в НБУ, станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України становили $29,92 млрд, що більше ніж на аналогічну дату минулого року (станом на 1 лютого вони становили $29,29 млрд).

У січні резерви зросли на 5% або на $1,43 млрд завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили інтервенції з продажу валюти для підтримання фіксованого курсу.  

  • За рік роботи податкового простору для ІТ-компаній Дія.City до нього приєдналося понад 430 резидентів, у 2022 році сплатили понад 4 млрд грн податків.

Це 6% від усіх податків, сплачених індустрією. У компаніях-резидентах працює понад 35 тисяч спеціалістів.

У Міністерство цифрової трансформації України зазначили, що за рік цілі та задачі Дія.City змінилися. Зараз основний фокус – долучення та підтримка military-tech компаній, що створюють дрони, системи безпеки, тепловізори, оптичні прилади. Ці технології зберігають життя наших захисників та наближають перемогу.

  • Наша держава продовжує позбуватися слідів тоталітарного минулого. Мінкульт виключив із держреєстру нерухомих пам’яток України встановлені в Києві пам’ятники російському льотчику Валерію Чкалову і радянському генералу Миколі Ватутіну.

Демонтаж пам’ятника Чкалову вже почався.

  • Україна виходить з Європейського Інституту Омбудсмана. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який демонстративно знищив свій членський квиток організації.

Причиною виходу є незаконне вивезення генсеком Інституту Йозефом Зігеле двох українських дітей з Австрії на територію рф. До цього Інститут проігнорував прохання розслідування від України.

Влада Австрії вже розпочала офіційне розслідування щодо дій Зігеле.

Лубінець наголосив, що дії Зігеле є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Насильницька передача дітей у цьому випадку «є однією з ознак геноциду».

  • Україна відправила своїх рятувальників до Туреччини. Перша група вже прибула до аеропорту міста Газіантеп.

Друга група прямує наземним шляхом і приєднається одразу по прибуттю на місце призначення. 

Групи забезпечені супутниковими терміналами Starlink, дронами, технікою та всім необхідним обладнанням для виконання завдань на місці пошуково-рятувальної операції.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У російському бюджеті вже утворилася величезна діра, яку путінський режим вирішив залатати традиційним способом – пограбуванням бізнесу. Російська влада вимагає від великих компаній 200 млрд рублів додаткових податків.

Таку умову висунули Російському союзу промисловців і підприємців - найбільшому в рф бізнес-об'єднанню, куди входять тисячі підприємств із галузей від банківської сфери до ВПК та послуг.

Зазначається, що спочатку чиновники вимагали вдвічі більше. При цьому, як саме оформити вилучення грошей, бізнес має вирішити самостійно. На це відводиться небагато часу: гроші мають надійти до початку весни.

Звичайно ж, бізнес має віддати гроші добровільно, а той, хто відмовиться, не зможе більше займатися бізнесом, бо держава знайде інструменти, як це забезпечити.

  • Держдума рф планує розширити закон про фейки та «дискредитацію» російської армії. Під заборону потрапить поширення інформації про найманців ПВК «Вагнер» із кримінальним минулим.

Якщо закон буде ухвалено, то вийде, що російську армію дискредитують не вбивці, ґвалтівники та злодії, яким путін дав у руки зброю і відпустив на волю, а ті люди, які не мовчать про кричущі порушення прав людини. рф усе більше перетворюється на країну-гопника у прямому значенні цього слова. 

  • Bloomberg із посиланням на дані європейської розвідки зазначає, що російські еліти все більше переймаються тим, що путін «збожеволів».

Війна з Україною замість переможного бліцкригу обернулася кривавою «м'ясорубкою» і зробила росію головним світовим ізгоєм, це викликає наростаюче невдоволення серед високопосадовців і бізнесменів.

Незважаючи на невдачі на фронті й безпрецедентну хвилю санкцій, путін поки не може відкинути ідеєю перемоги над Україною, заради якої готовий мобілізувати сотні тисяч громадян, пожертвувати економікою та миритися з величезними втратами на фронті.

При цьому розвідники зазначають, що поки російським елітам не вистачає сміливості, щоб зробити реальні кроки для зміни ситуації в державі.

  • Спільна слідча група (JIT), що розслідує обставини збиття пасажирського лайнера рейсу MH17 у небі Донбасу в 2014 році дійшла висновку, що є вагомі підстави вважати, що рішення про постачання ЗРК «Бук» бойовикам прийняв особисто путін.

Група опублікувала підсумки розслідування щодо осіб, відповідальних у рф за збиття літака. У записаних телефонних розмовах російські чиновники кажуть, що рішення про надання військової підтримки залишається за президентом. Рішення навіть відкладається на тиждень, «бо є тільки один, хто приймає рішення..., людина, яка зараз перебуває на саміті у Франції». У цей час, 5 і 6 червня 2014 року, путін був у Франції на святкуванні Дня висадки союзників під час Другої світової.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Великої Британії. Це другий візит з моменту повномасштабного вторгнення росії.

В аеропорту його зустрів прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Також глава держави побував на аудієнції в Букінгемському палаці у короля Чарльза й виступив перед парламентом.

У Вестмінстерському палаці Президента Зеленського зустріли оваціями. Він подякував усім людям Сполученого Королівства за допомогу, яку вони надають українцям.

«Дякую вам за вашу сміливість. Від усіх нас. Лондон підтримав Київ від першого дня, від перших секунд повномасштабної війни. Ви простягнули свою руку допомоги».

Окремо Володимир Зеленський звернувся до експрем?єра Бориса Джонсона, який під час виступу перебував у залі. Український президент наголосив, що Джонсон об’єднав інших у той момент, коли це здавалося абсолютно неможливим.

«Ви всі продемонстрували характер, свій сильний характер. І ви після того не зрадили своїм принципам. Дякую вам за це».

«Росія програє... Це буде перемога над самою ідеєю війни».

«Ми і світ потребуємо вашого лідерства, аби продовжити цю боротьбу. Коли повномасштабна війна почалася, ми разом з вами, Велика Британіє, і США, змогли сформувати коаліцію справжніх друзів. Саме ви допомогли нам ще до того, як це вторгнення почалося».

Під час виступу глава держави подарував спікеру Палати громад Ліндсі Гойлу шолом пілота українського винищувача.

На шоломі міститься напис англійською мовою: «Ми маємо свободу, дайте нам крила, щоб захистити її».

Володимир Зеленський заявив, що пишається нашими військово-повітряними силами і зазначив, що нам потрібні літаки для ведення війни.

  • Як стало відомо, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні.
  • Велика Британія оголосила про нові санкції проти кремлівських еліт та організацій, що постачають військову техніку рф.

Загалом санкції стосуються шести організацій, які надають військове обладнання, зокрема безпілотники, для російського вторгнення в Україну, а також вісьмох фізичних та однієї юридичної особи, пов'язаних з фінансовими мережами, які допомагають підтримувати багатство та владу кремлівської еліти.

  • Президент США Джо Байден у щорічному зверненні до Конгресу назвав війну росії в Україні найбільшим тестом для світу, і запевнив, що США будуть підтримувати українців стільки, скільки буде необхідно.

«Я говорив у цій палаті про брутальну війну путіна проти України. Це було випробуванням для Америки, для всього світу. Чи ми будемо відстоювати найбільш основні принципи? Чи ми будемо відстоювати суверенітет, чи ми будемо відстоювати право людей жити вільними від тиранії? Чи ми будемо відстоювати захист демократії?

Через один рік ми знаємо відповідь: так, ми будемо! І так, ми це зробили! Ми це зробили! …Ми об’єднали НАТО і збудували глобальну коаліцію. Ми вистояли проти агресії путіна. Ми стоїмо з народом України. Ми будемо стояти з вами (українцями) стільки, скільки буде потрібно».

Говорячи про інфляцію як глобальну проблему, Байден зазначив, що її причинами є пандемія і «несправедлива та жорстока війна путіна в Україні».

  • До кінця лютого Німеччина передасть Україні керовані ракети, п'ять зенітних самохідних установок Gepard, п'ять інженерних машин Pioneer 2A1 Dachs, у березні – п’ять мостоукладачів типу Biber.

Сьогодні уряд Німеччини повідомив про передачу:

  • 2 зенітні самохідні установки Gepard та 6 тисяч зенітних боєприпасів;
  • 5 автомобілів для прикордонників;
  • 29 електрогенераторів;
  • 6 вантажівок із гаковою системою завантаження;
  • 6 мобільних антенних систем;
  • 10 контейнерів.
  • Державний концерн «Укроборонпром» домовився про співпрацю з чеським танкоремонтним заводом VOP CZ.

Співпраця між двома компаніями полягатиме у виробництві, ремонті й спільних розробках броньованої техніки, а також створенні ланцюжків постачання деталей та виробів.

  • У грудні минулого року та в лютому 2023 року Україна отримала від Японії 259 генераторів та комплектуючих у вигляді гуманітарної допомоги.

Надана енергетична допомога була розподілена між підприємствами вугільної, газовидобувної, газотранспортної галузі, електроенергетичного сектору, а також підприємствами теплокомуненерго різних регіонів України.

  • Найближчим часом Польща скерує в Україну третій пакет обладнання, необхідного для відновлення енергетичного сектора.

Польща є координатором серед країн Євросоюзу у справі підтримки України в енергетичній сфері. 26 січня в Польщі відкрився Енергетичний хаб, завдяки якому ЄС надаватиме нашій державі відповідну допомогу.

  • Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич запропонувала різні варіанти створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва рф, а також відповідну допомогу Ради Європи.

Пейчинович-Бурич розіслала пропозицію урядам країн-членів РЄ в інформаційному документі, який був також опублікований.

Один із варіантів передбачає створення спеціального трибуналу шляхом укладення багатосторонньої угоди між Україною та іншими зацікавленими державами за прецедентами Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу.

Іншим варіантом може бути створення спеціального трибуналу за угодою між Україною та міжнародною організацією, зокрема, ООН.

Ще один варіант – гібридний трибунал, заснований на українському праві та схвалений або підтриманий ГА ООН.

Генеральна секретарка пропонує можливу допомогу Ради Європи, наприклад, у відборі та призначенні суддів, розробці правил доказування і процедури, наданні експертизи щодо ведення справ, а також у відрядженні експертів. Організація також готова запропонувати свою підтримку «тимчасовій прокуратурі».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали