7 Лютого 2023
Новини

Військові злочини росії: розглядають три моделі трибуналу

Військові злочини росії: розглядають три моделі трибуналу

Відразу три моделі спеціального трибуналу над російськими воєнними злочинцями розробили Україна та західні партнери.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов.

За його словами, перший варіант передбачає створення спецтрибуналу на основі угоди з ООН із ухваленням відповідної резолюції Генасамблеї організації. Друга модель - створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.

А відповідно до третьої моделі це може бути суд, який працюватиме на основі українського права, але із залученням міжнародних структур для аналізу його діяльності.

«Перші два варіанти є прийнятними і справді продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинців. Третій, гібридний варіант, що містить ризики звуження юридичної оцінки агресії, що триває, до рівня «міждержавного конфлікту», – резюмував Смирнов.

Нагадаємо, нещодавно президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала створення в Гаазі міжнародного координаційного Центру з розслідування російських злочинів в Україні. Співробітники цієї структури працюватимуть у координації з представниками України та Нідерландів, а також із європейськими партнерами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему