5 Лютого 2023
Новини

«Чому не вимикають ліхтарі на вулиці та чи треба вимикати зарядки під час вимкнень світла», - енергоаудитор Литвин

«Чому не вимикають ліхтарі на вулиці та  чи треба вимикати зарядки під час вимкнень світла», - енергоаудитор Литвин

Найбільш потужні прилади варто вимикати із розеток під час відключень електроенергії, оскільки при увімкненні вони можуть спалахнути. Деяка техніка, наприклад бойлери та енергообігрівачі, «з'їдають» багато енергії в режимі очікування, тож їх можна вимикати задля економії.

Про це розповів у бліцінтерв'ю OBOZREVATEL голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин. Експерт розповів, чи можуть принести велику користь LED-лампи від держави.

– В ДТЕК в чергове попереджають про те, що треба вимикати прилади з розеток. Чи можуть зайнятися прилади?

– Так, можуть згоріти. Сенс у чому? Коли вимикають світло, а у вас увімкнені потужні прилади, наприклад електробойлери, пральні машини, електрообігрівачі, то в момент включення йде великий струм. Це може призвести, по-перше, до того, що в трансформаторній підстанції щось може згоріти. І за рахунок того, шо там десь горіло, тут починає щось вимикатися, десь пропала одна фаза й дві залишилось, чи ще якісь певні перекоси відбуваються, то у вас може бути небезпечна напруга на розетці. Тому бажано це робити (вимикати пристрої. – Ред.).

Знову-таки це зробити можна або вручну, або є спеціальні реле, які вмикаються в якийсь заданий інтервал часу. Умовно кажучи, коли увімкнули світло, воно ще хвилин 5 почекало, щоб все стабілізувалося, щоб напруга не скакала, а потім вже підключає ваші прилади. Так що в принципі це теж може бути. І другий момент, загалом якщо будуть поступово вмикатися споживачі, то це збільшує термін служби електромережі, зменшує вірогідність виникнення аварій.

– Держава почала роздавати українцям нові LED-лампочки на заміну старим. Чи дасть це велику економію?

– Якщо чесно, я не дуже вірю, що воно може на щось справді вплинути, тому що в багатьох такі лампочки вже давно були, чисто для економії. І більшість людей це вже зробили, і зараз при такому споживанні й потужності це не основне. Основні – це прилади типу бойлерів тощо. На мій погляд, в рази більш дієвим заходом було б якимось чином стимулювати, щоб люди, які живуть принаймні в будинках, де є гаряче водопостачання (мається на увазі централізоване), відключили електробойлери й почали користуватися цим гарячим водопостачанням з мережі. Глобально по країні це було б, напевно, більш цікаво. Щодо ламп, я не впевнений, що затрачені на це зусилля і кошти будуть настільки ефективні.

– Які пристрої забирають найбільше електроенергії в режимі очікування? Чи може багато "з'їдати", наприклад, телевізор?

– Для телевізора є режим очікування, але всі більш-менш сучасні телевізори – це копійки, тобто вони мають дуже низьку потужність. Вони всі йдуть як для європейського ринка, а наскільки мені відомо, в Європі понад 10 років тому був ухвалений спеціальний закон про те, що споживання в режимі очікування має бути, наприклад, не більше 2-5 Вт. Це, скажімо, менше, аніж лампочка світлодіодна – зовсім трошки і загалом на споживання не дуже впливає. Тобто найбільші споживачі по квартирах – бойлери, електроопалення, плити, мікрохвильовки.

– Багато людей намагаються з'ясувати, чи "їдять" енергію зарядки, коли вони увімкнуті в розетку? Я так розумію, це теж мінімальне споживання чи ні?

– Якщо у вас дійсно нормальна зарядка, то так. Тобто я б сказав, що тут питання більше не в тому, що зарядки "з'їдають" енергію, а в тому, що якщо вони неякісні, то саме у момент вмикання світла пристрої можуть загорітися.

Знову-таки питання не в тому, що ми зекономимо, а в тому, що, умовно кажучи, якщо все вимикаємо і не будуть телевізор, комп'ютер, ноутбук, телефонні зарядки споживати в режимі очікування, то ми зекономимо 50 Вт сумарно, а можливо, навіть ще менше. А якщо вимкнемо бойлер, то це одразу дасть економію 1,5-2 тис. Вт. Але витягати шнури приладів з розеток потрібно насамперед не для економії, а для безпеки. Щоб не було так, що при увімкненні якийсь компонент був неправильний чи перегорів, і щось загорілося.

– Тепер більше про опалення. На теренах інтернету "гуляє" дуже багато лайфхаків про утеплення. Один із таких – спосіб обігрівання зі свічками й горщиками для квітів. Це взагалі що і чи дієвий такий спосіб?

– Це для людей, які пропустили уроки фізики в школі. Умовно кажучи, свічка має певну кількість парафіну. Тобто парафін має обмежену кількість енергії, яка в ньому закладена. Наприклад, 100 Вт чи менше, залежно від свічки. Тобто щоб обігріти кімнату, потрібно в рази, а іноді в десятки разів більше енергії. Відповідно від того, чи під горщик ви її посунете, чи просто у вас ця свічка згорить, на баланс це жодним чином не вплине.

Можливо, в теплих країнах, коли на вулиці -15°C і їм дуже холодно, то, поставивши свічку, десь на пів градуса, може, і підігріємо. Ось це якось на баланс повпливає. А для нас, для наших широт і нашої зими, скажімо так, це бажання вірити в казку.

– Українці скаржаться на те, що вимикають електроенергію в квартирах, але іноді світять ліхтарі в тих місцях чи на вулицях, де безлюдно. Як це можна пояснити?

– Тут все залежить від конфігурації мережі. І це дуже часто працює не так, що ми ліхтарі вимкнули і підключили будинок. Тому в кожному конкретному випадку треба дивитися, що, можливо, тут світло має бути для безпеки увімкнено, але якщо вимкнемо, це все одно дозволить щось додатково підключити. Тому що, наприклад, вони під'єднані до інших трансформаторів і різних підстанцій.

Я розумію, що можуть бути десь якісь аварійні речі. Наприклад, через виключення світла якісь вимикачі можуть, наприклад, не спрацювати. Був сигнал вимкнення, але вони через підмерзання чи ще щось фізично не вимкнулись. Як правило, це можна вирішити, зателефонувавши до "Міськсвітла". Сказати: "У нас там-то світять ліхтарі". Після цього, ймовірно, їм треба буде приїхати і вручну попрацювати над цим. Тобто в більшості випадків це пов'язано саме з цим, а не з тим, що ми там хочемо спалити більше электроенергії, а не когось підключити.

Знов-таки тут справа в балансі. Багатоповерховий будинок може споживати 100 кВт, наприклад, а вулиця загалом умовний 1 кВт – у 100 разів менше. Відповідно, на загальний баланс і можливість когось під'єднати це не може вплинути. У більшості випадків імовірно це пов'язно з тим, що щось технічно вийшло з ладу, а цього просто не зафіксували. Тому треба повідомити, щоб вони викликали рембригаду, яка це виправить.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, електроенергія
В тему