3 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 3 лютого 2023

Найголовніші новини 3 лютого 2023

Триває 345 доба повномасштабної війни, яку розв’язала росія, щоби знищити український народ і нашу державу.

  • Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат в особовому складі та військовій техніці. На інших ділянках фронту ворог обороняється.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 10 населених пунктів: Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Миколаївка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське і Курдюмівка на Донеччині.
  • Як зазначає Генштаб ЗСУ, рашисти зазнають серйозних втрат. Так, у Біловодську Луганської області, окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли туди до 120 поранених військовослужбовців збройних сил рф.

Для поповнення своїх втрат у живій силі противник продовжує вербувальну кампанію серед ув’язнених. За останній тиждень у виправних закладах Новосибірської області російської федерації було завербовано до 1000 найманців.

  • Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога та 1 - по позиції його ЗРК.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 райони зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 3 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 129870 (+840) осіб,
  • танків - 3215 (+4),
  • бойових броньованих машин - 6388 (+6),
  • артилерійських систем – 2215 (+3),
  • РСЗВ – 460 (+2),
  • засоби ППО - 222,
  • літаків – 294 (+1),
  • гелікоптерів – 284,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1952 (+1),
  • крилаті ракети - 796,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5068 (+4),
  • спеціальна техніка - 202 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що путін, ймовірно, знову переоцінив сили російської армії, а тому її великий наступ на сході України передчасно завершиться у сезон весняних дощів і не буде результативним.

«ISW не помітив жодних доказів того, що російські війська відновили достатню бойову міць, щоб розгромити українські сили на сході України і захопити понад 11 300 кв. км неокупованої Донецької області (понад 42% від загальної площі області) до березня, як наказав путін… Кульмінація російських сил може створити сприятливі умови для українських військ, якими вони зможуть скористатися у контрнаступі наприкінці весни або влітку 2023 року після отримання західних танків».

  • Британська розвідка помітила ознаки того, що роль ув’язнених і загалом ПВК «Вагнера» у бойових діях пішла на спад.

«Значна напруга між «вагнерівцями» та російським Міноборони стає помітною публічно, і ця конкуренція між фракціями російської еліти, ймовірно, частково вплинула на зменшення надходження в’язнів до лав «групи Вагнера».

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що виведення українських військ із фронтового Бахмута Донецької області не буде.

«Здавати Бахмут ніхто не буде. Боротимемося, скільки зможемо».

  • Українським розвідникам у Бахмуті відправили топовий український безпілотник Raybird-3, інший такий отримають морські піхотинці.

Це один із найкращих безпілотників у світі у своєму класі. Комплекс складається з двох безпілотних літальних апаратів, переносної наземної станції керування, антенної системи, пускової установки, а також камери, фотоапарату, радару тощо.

Raybird-3 підходить для довготривалої розвідки, адже може літати вдень і вночі до 24 годин та за будь-яких погодних умов. Крім того, він стійкий до ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Європейської Ради Шарль Мішель, глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн і Президент України Володимир Зеленський виступили зі спільною заявою за підсумками сьогоднішнього саміту Україна-ЄС.

У спільному документі йдеться, що ЄС підтвердив свою прихильність до подальшого поглиблення відносин з Україною.

«ЄС підтвердив своє зобов’язання підтримувати подальшу європейську інтеграцію України. ЄС ухвалить рішення щодо подальших кроків, коли всі умови, зазначені у висновку Комісії, будуть повністю виконані».

ЄС визнав значні зусилля, які Україна продемонструвала в останні місяці для проведення реформ, і закликав продовжувати йти цим шляхом і виконувати умови для подальшого руху до вступу в Євросоюз.

Також у ЄС наголосили, що ніколи не визнають будь-які спроби незаконної анексії українських територій і закликали росію звільнити захоплені землі.

Також Євросоюз надаватиме підтримку розслідуванню Міжнародного кримінального суду російської агресії.

У заяві йдеться і про посилення колективного тиску на країну-агресора через санкції та підтримку формули миру, запропонованої Зеленським.

«Ми висловили підтримку формулі миру Президента Зеленського та готовність активно працювати з Україною над мирним планом із 10 пунктів. У зв'язку з цим ми підтримуємо ідею проведення саміту "Формула миру" з метою запуску її реалізації».

Одним із підсумків саміту Україна-ЄС стала згода Брюсселя надати Україні проміжну оцінку виконання семи критеріїв, отриманих зі статусом кандидата. Таким чином Україна зможе виконати «роботу над помилками» щодо втілення семи критеріїв, висунутих ЄС.

  • Президент Володимир Зеленський на саміті Україна-ЄС зафіксував, що метою України на шляху до Євросоюзу є початок переговорів про вступ, і він пообіцяв у цьому зв’язку «не втратити жодного дня».

«Сьогоднішній саміт Україна-ЄС – вагомий символ того, що ми здолаємо будь-які перешкоди для зміцнення нашого партнерства та інтеграції. Наша мета абсолютно чітка: початок переговорів про членство України в Європейському Союзі. Ми не втратимо жодного дня в роботі задля зближення України та ЄС».

«Я в цьому дуже зацікавлений. Ми, на жаль, дуже швидкі. Навіть може здатись, що надшвидкі. Але ми дійсно цього хочемо. Ми думаємо про це і мріємо».

  • Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС не припинить підтримку України попри погрози Кремля і Україна стане членом Євросоюзу.

«Цей саміт надсилає два чіткі меседжі: перший – для вас і для людей України – ЄС буде підтримувати вас у всі можливі способи. Кремль нас не залякав і не залякає. Тому що ЄС і Україна – родина. І другий меседж – майбутнє України всередині Європейського Союзу. Українці зробили чіткий вибір на користь свободи, демократії і верховенства права. Ваша майбутнє разом з нами у нашому спільному Європейському союзі. Ваша доля – це наша доля».

  • Україна готується до звільнення окупованих територій, зокрема Донецька, Луганська та Криму, від російських загарбників. Для цього МВС розпочало формування 8 нових штурмових бригад «Гвардії наступу», у які запрошує добровольців.

«Гвардія наступу» – це професійні штурмові бригади МВС із бійців-патріотів, які прагнуть винищити ворога та звільнити окуповані землі України. У цих воїнів не буде жодних тилових завдань. Тільки високоякісна підготовка, постійні тренування та участь в операціях на передовій.

Формування підрозділів уже триває. Основу нових бригад склали військовослужбовці та поліцейські, які мають значний бойовий досвід та героїчно проявили себе на передовій. Це наші справжні герої.

Долучитися можна до таких підрозділів:

  • Національна гвардія України запрошує у «Буревій», «Червону калину», «Кара-Даг», «Рубіж», «Спартан» та легендарний «Азов».
  • У Державній прикордонній службі України добровольців чекають у бригаді «Сталевий кордон».
  • У Національній поліції України – у штурмовій бригаді «Лють».

Долучитися можна онлайн на storm.mvs.gov.ua або ж у ЦНАПах.

  • До проекту «Хочу жить», де окупанти можуть добровільно здатися у полон, надійшло понад 7600 звернень від росіян та жителів тимчасово окупованих територій України.

У січні 2023 року кількість звернень зросла майже на 50%. Загалом у січні сайт проекту відвідало 5,6 млн користувачів. З них 4,7 млн — з росії та 350 тисяч — з України, переважно з тимчасово окупованих територій.

Найбільший інтерес до можливості добровільно здатися в полон — у жителів Москви, Санкт-Петербурга, Краснодарського краю, Ростовської та Нижньогородської областей рф. Серед жителів України переважна більшість — це люди з Донецької області та Криму.

  • Українці не жаліють коштів заради перемоги й постійно донатять, підтримуючи наших захисників. Так, у ДПСУ повідомили, що завдяки пожертвам уже зібрано 1,6 мільйона гривень на дрони для прикордонників.

На зібрані кошти буде придбано партію "пташок", за допомогою яких прикордонники обіцяють і далі нищити агресора та звільняти українські території.

  • Влада продовжує відновлювати нормальне життя на деокуповних територіях і створювати комфортні умови для українців. Станом на початок лютого 99% відділень Укрпошти відновили свою роботу на деокупованій частині Херсонської області.

«Нарешті жителі нещодавно деокупованих територій можуть отримувати посилки та листи, свої передплатні видання, пенсії та користуватися іншими послугами Укрпошти. Окрім цього, додалася разова фінансова допомога від Червоного Хреста - за січень видано майже 27 млн грн». Також у відділеннях можна замовити доставку ліків.

  • За перші три дні програми з обміну ламп розжарювання на LED-лампи у відділеннях Укрпошти українці обміняли понад 750 тисяч штук.

Програма обміну старих ламп на енергоощадні стартувала завдяки підтримці Євросоюзу. Замовити послугу можна як у відділенні Укрпошти, так і в застосунку «Дія».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У той час, коли путінська пропаганда годує росіян інформацією про славні перемоги у Сталінграді, доходи бюджету рф, за підрахунками аналітиків, у січні 2023 р. зменшилися на 74% порівняно з січнем 2022 р. – до 547 млрд руб.

При цьому січневий 2023 дефіцит бюджету склав 2,6 трлн руб.

Водночас нафтогазові доходи бюджету рф скоротилися майже наполовину за рік – у січні 2022 вони складали 794 млрд рублів, а в січні 2023 – 425 млрд рублів.

При цьому путінське оточення вперто повторює, що ніякого падіння доходів немає.  

  • Мінфін рф потроїть продаж юанів, щоб залатати «дірку», яка утворилася в бюджеті.

У лютому з Фонд національного добробуту продадуть юанів на 160 млрд. рублів.

Експерти кажуть, що у березні продажі доведеться збільшити до 300 млрд. Такими темпами всі запаси Фонду будуть вичерпані до кінця року.

  • Компанія «Газпром» засекретила статистику після обвалу експорту до мінімуму з радянських часів.

Більше немає відкритої інформації щодо видобутку й експорту.

Фактично обвал у цих напрямках став найсильнішим в історії газової промисловості – на 20% і 50% відповідно.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 2,175 мільярда доларів.

За інформацією Пентагону, це пакет включає критично важливі системи протиповітряного захисту, а також броньовані машини й додаткове обладнання, включаючи протитанкові комплекси Javelin, артилерійські боєприпаси і ракети для систем HIMARS.

  • Федеральний уряд Німеччини надав ліцензію на експорт основних бойових танків Leopard 1 в Україну.

Досі федеральний уряд лише оголошував про постачання більш сучасних танків Leopard 2 зі складів Бундесверу.

Німецькі ЗМІ пишуть, що може йтися про 88 своїх танків Leopard 1.

  • Bloomberg з посиланням на джерела пише, що Німеччина і Швеція ведуть переговори про новий пакет озброєнь, в рамках якого Стокгольм надасть Україні ракети протиповітряної оборони і пускові установки для німецьких систем IRIS-T.

Німеччина звернулася до Швеції з проханням надати пускові установки для сумісної з IRIS-T протиракетної системи.

За словами співрозмовників видання, Німеччина дотримується свого плану відправити три додаткові системи IRIS-T цього року, після того, як перша прибула в жовтні.

  • Литовській кампанії збору коштів на радари ППО для України вдалося залучити понад мільйон євро протягом години.

Литовська ІТ-компанія Tesonet пообіцяла подвоїти внески людей, які скинуть протягом однієї години з 8 до 9 ранку. У підсумку люди надіслали 1 006 000 євро, які, відповідно, будуть подвоєні до 2 012 000 євро.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що обсяг обмежень в рамках десятого пакету санкцій проти росії складе 10 мільярдів євро.

«Росія і російське суспільство вже платять високу ціну через запроваджені санкції. Десятий пакет санкцій готується, ми маємо намір запровадити його до 24 лютого. Його обсяг складе близько 10 млрд євро».

Пакет буде зосереджений на технологіях, які не повинні бути використані російською військовою машиною.

  • Західні медіа повідомляють, що прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу під час переговорів із президентом Франції Емманюелем Макроном заявив, що його країна готова передавати Україні «військові засоби».
  • Міністр спорту Польщі Каміль Бортничук очікує, що близько 40 країн виступлять проти включення спортсменів з росії та Білорусі у програму Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

10 лютого відбудеться зустріч із постійною групою з близько 40 міністрів спорту з країн ЄС, а також з Британії, Австралії, Канади, Південної Кореї та Японії, які мають представити «сильну спільну позицію».

«Це, безумовно, буде жорстка позиція, яка буде проти участі представників росії та Білорусі в Олімпійських іграх».

  • Прем’єр Британії Ріші Сунак відмовився виключити постачання бойових літаків Україні, хоча і стверджує, що навчання управлінню ними може тривати місяці, якщо не роки.

«Наше бажання і мета полягає в тому, щоб Україна перемогла в цій війні... Отже, справа не лише в обладнанні, а й у можливостях і тренуваннях, які йдуть поряд із цим, разом із планом з нашими союзниками, який забезпечить перемогу».

  • До парламенту Канади внесли петицію з вимогою до уряду офіційно визнати росію державою - спонсором тероризму.

«З огляду на те, що росія розпочала неспровоковану війну проти українського народу, вчинила численні воєнні злочини проти українців, зважаючи, що рф та її війська неодноразово проводили жорстокі невибіркові обстріли цивільних об’єктів в Україні, у тому числі дитячих садочків, лікарень та житлових багатоповерхівок... ми, громадяни та жителі Канади закликаємо уряд негайно та публічно визнати рф державою - спонсором тероризму», - йдеться у тексті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали