3 Лютого 2023
Новини

Що чекає чоловіків, які не повернулися з-за кордону

Що чекає чоловіків, які не повернулися з-за кордону

За кордон до початку повномасштабної війни та в період воєнного стану виїхало чимало чоловіків віком від 18 до 60 років.

Про це розповіла юристка Вікторія Тютюнникова, - пише «Експрес».

За її словами, після повернення додому таких громадян можуть притягнути до адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

"Таке правопорушення карається штрафом від 3400 до 5100 гривень. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 грн", — коментує Вікторія Тютюнникова.

Вона додала, що в перші місяці повномасштабної війни на розгляді парламенту перебував законопроект №7265, яким, зокрема, пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс новою статтею, що встановлює відповідальність за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану. Він передбачав, що особи, які підлягають мобілізації, зобов’язані повернутись з-за кордону в 15-денний термін. 

"За невиконання цієї вимоги передбачалося позбавлення волі від п’яти до десяти років. Проте на початку квітня законопроект було знято з розгляду Верховною Радою. Зрештою, закон не має зворотної дії у часі. Тож до кримінальної відповідальності можуть притягнути лише тих чоловіків, котрі отримали повістку і втекли за кордон. Їм загрожує від трьох до п’яти років ув’язнення", - додала Тютюнникова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, чоловіки
В тему

Останні матеріали