2 Лютого 2023
Новини

Яйце за 17 грн: затримали підозрюваних у продажі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами

Яйце за 17 грн: затримали підозрюваних у продажі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами
П'ятьох підозрюваних, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ продуктами харчування, затримали правоохоронці. 

Про це повідомляє Держбюро розслідувань.

До групи з 5 людей входили представники підприємств-постачальників і військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ. Також затримали військового, який вів так звану чорну бухгалтерію, кажуть слідчі.

Затримання відбулося в межах масштабного розслідування щодо забезпечення військових. У ДБР зазначають, що, крім продажу продуктів за завищеними цінами, фірма влаштовувала й інші схеми.

Зокрема, до фінансово-господарських документів вносили неправдиві дані про отримання військовою частиною продуктів на свій склад, тоді як насправді нічого не постачали. Потім продукти, яких і не було, списували — начебто їх спожили солдати.

За даними ДБР, діяльність зловмисників завдала збитків на понад 4,6 мільйона гривень. Заощаджені кошти, які Міноборони переводило на рахунки підприємства, учасники схеми ділили між собою.

Під час обшуків правоохоронці вилучили чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої та понад 1 мільйон гривень готівкою.

Наразі для затриманих готують повідомлення про підозру та клопотання про взяття під варту як запобіжний захід. Попередньо справу кваліфікували як привласнення чи розтрату ввіреного чужого майна в особливо великих розмірах. За це загрожує до 12 років за ґратами.

Нагадаємо, видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною. Резніков зазначив, що, наприклад, оприлюднена в медіа ціна 17 грн за одне яйце — це «технічна помилка, яку зробив постачальник».

Міністр також пояснив, що відомство не здійснює закупівлю окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

23 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки після скандалу із закупівлею заслухали керівництво Міноборони та представників НАБУ, ДБР, СБУ. Голова Комітету Олександр Завітневич заявив, що оприлюднений у ЗМІ контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ нібито містить некоректну інформацію.

Також після розголосу у відставку пішов В'ячеслав Шаповалов. Він був заступником Резнікова та відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Йому вже повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дбр, війна з Росією, міністерство оборони, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали