24 Січня 2023
Новини

Продуктовий скандал в Міноборони: заступник міністра подав у відставку

Продуктовий скандал в Міноборони: заступник міністра подав у відставку
Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов. 

Водночас у відомстві продовжують називати звинувачення необґрунтованими та безпідставними. Про це повідомили на сайті Міністерства оборони.

Міністр оборони Олексій Резніков уже підтримав прохання Шаповалова звернувся з відповідним поданням до Кабінету міністрів. Цей заступник міністра відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

У Міноборони кажуть, що Шаповалов попросив звільнити його, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення ЗСУ «внаслідок кампанії звинувачень, пов'язаних з закупкою послуг харчування».

«Попри те, що озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними, заява В'ячеслава Шаповалова про звільнення є гідним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла», — наголосили у Міноборони.

У відомстві вважають, що такий крок дозволить зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів та забезпечити об'єктивність під час додаткових уточнень та можливих розслідувань. Як каже Міноборони, під час роботи Шаповалова у його сфері вдалося реалізувати низку реформ. Зокрема, провели демонополізацію послуги харчування ЗСУ та забезпечення паливо-мастильними матеріалами, запевняє відомство.

Нагадаємо, видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, нібито Міноборони законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною. Резніков зазначив, що, наприклад, оприлюднена в медіа ціна 17 грн за одне яйце — це «технічна помилка, яку зробив постачальник».

Міністр також пояснив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

23 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки після скандалу із закупівлею продуктів для військових заслухали керівництво Міністерства оборони та представників НАБУ, ДБР, СБУ. Голова Комітету Олександр Завітневич заявив, що оприлюднений у ЗМІ контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ нібито містить некоректну інформацію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: міністерство оборони, скандал, їжа, війна з Росією
В тему