27 Січня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 січня 2023

Найголовніші новини 27 січня 2023

Триває 338 доба нашої боротьби проти російської агресії.

Наразі найскладнішою залишається ситуація на Донеччині, де ворог не припиняє спроб атакувати наші позиції.

Незважаючи на значні втрати, з метою покращити тактичне положення противник продовжує наступальні дії на Бахмутському, Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах 11 населених пунктів: Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Верхньокам’янське, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Невельське, Мар’їнка і Вугледар на Донеччині.
  • Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування своїх поранених військових. Так, у місті Хрустальний Ровеньківського району Луганської області у приміщені міської лікарні окупанти розгорнули «польовий шпиталь», де лікують російських військовослужбовців та найманців ПВК «Вагнер». Разом із тим, у Каїрах Каховського району Херсонської області, на базі Каїрського психоневрологічного інтернату, також лікуються російські окупанти.
  • Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а також удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Протягом поточної доби підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збили російський Су-25 та вертоліт Мі-8.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 райони зосередження живої сили загарбників.

 

Станом на ранок 27 січня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 124 710 (+850) осіб,
  • танків - 3 182 (+7),
  • бойових броньованих машин - 6 340 (+6),
  • артилерійських систем – 2 180 (+11),
  • РСЗВ – 452,
  • засобів ППО - 221 (+1),
  • літаків – 292,
  • гелікоптерів – 283 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 941 (+33),
  • крилатих ракет - 796 (+47),
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 001 (+15),
  • спеціальної техніки - 199 (+4).

 

  • У Східному угрупованні військ ЗСУ повідомили, що російським окупантам не вдається досягнути успіху біля Вугледара в Донецькій області, ворог зазнає великих втрат.

«Збройні сили рф, використовуючи мотострілецькі підрозділи та морську піхоту, намагаються там досягнути значного успіху, але наражаються на серйозний опір від ЗСУ, зазнаючи втрат і відступають».

  • Британська розвідка у щоденному звіті стверджує, що російські підрозділи, ймовірно, провели локальні, пробні атаки поблизу Оріхова і Вугледара, але дуже малоймовірно, що росія насправді досягла якихось суттєвих успіхів.

«Існує реальна можливість того, що російські військові джерела навмисно поширюють дезінформацію, намагаючись показати, що російська операція набирає обертів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський наголосив, що РНБО обмежила виїзд державних посадовців, народних депутатів та інших представників влади за відрядженнями.

«На жаль, змушений це повторити для тих, хто погано почув. Будь-який виїзд за кордон державних посадовців, народних депутатів, представників місцевої влади та інших осіб, які уповноважені на здійснення функцій держави чи місцевого самоврядування, будь-який їхній виїзд за кордон повинен бути згідно з відповідним рішенням РНБО, яке ви всі бачили. Інших виїздів за кордон посадовців чи депутатів у воєнний час не буде. Я думаю, це справедливо».

  • Сьогодні Кабінет Міністрів схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин.

«Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та багато інших посадовців можуть перетинати державний кордон тільки на підставі службового відрядження».

  • В «Укренерго» повідомили, що після вчорашнього масованого обстрілу ситуація в енергосистемі України стабілізована, хоча вчора постраждало декілька магістральних підстанцій.

«Укренерго» перейшло до відключень за графіками.

Наразі найбільші проблеми залишаються тільки в Одеському регіоні. Там заживлена критична інфраструктура, уже почалися роботи з заживлення споживачів.

  • Держава профінансувала серійне виробництво САУ «Богдана». Це перша українська артустановка, яка може використовувати боєприпаси стандарту НАТО – 155-мм калібру.

Як повідомили у Національній асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI), розробка української САУ – робота підприємств, які входять до складу Національної асоціації оборонної промисловості.  

САУ «Богдана» відіграла важливу роль у звільненні острова Зміїний.

Український військово-промисловий комплекс, працює на повну і продовжує розвиватися.

  • Віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що «Ловці шахедів» уже в Україні й захищають енергетичні об‘єкти від російських дронів.

Наразі закупили 6 систем протидії ворожим безпілотникам. Це найсучасніші оборонні технології, які захищають стратегічні об’єкти США.

Комплекс радарів і засобів глушіння сигналу допомагає виявляти й блокувати ворожі БПЛА та випускає свої дрони.

  • В Україні формують перші у світі ударні роти безпілотників в рамках проекту «Армія дронів».

Як повідомили в Генштабі, створено координаційний штаб для повноцінної реалізації цього проекту. Для його втілення необхідно провести низку ключових реформ і масштабування виробництва безпілотників для Сил оборони.

«Уже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожна з них отримає дрони й боєприпаси, Starlink та інше необхідне обладнання, щоб долати ворога у гарячих точках».

  • У командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що в Україні вже почалася робота щодо підготовки аеродромної інфраструктури для винищувачів F-16. Саме вони найбільше розглядаються для можливої передачі Україні через їхню багатофункціональність. Українські військові зможуть виконувати на них як бойові завдання, так і підсилити захист неба.

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, список льотчиків, які в разі передачі F-16 будуть ними керувати, вже оформлений. І тут ідеться не лише про льотчиків, а й про авіаційних інженерів тощо.

«Потрібно готувати аеродромну інфраструктуру для того, щоб пілоти могли сідати безпечно на злітно-посадкові смуги. У цьому питанні вже робота ведеться в різних регіонах України. Підключено, зокрема, і Міністерство оборони, і Міністерство інфраструктури та інші профільні відомства для того, щоб допомогти нам зробити аеродромну мережу».

У майбутньому військові аеродроми можуть стати місцями спільного базування для цивільної та бойової авіації.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні російська пропаганда вкотре розтиражувала повідомлення про те, що путін поставив завдання у 2023 році досягти зниження бідності, росту народжуваності та збільшення тривалості життя росіян.

Точно такі ж завдання мінімум раз на рік путін ставить уже 22 роки поспіль, а в підсумку зараз росіяни отримали:

  • 50% громадян живуть у бідності,
  • чоловіки не доживають до пенсії,
  • народжуваність обвалилася рухнула,
  • країна вимирає, а більш як мільйон найбільш працездатних чоловіків виїхало за кордон через оголошення мобілізації.

Далі ситуація може тільки погіршуватися через посилення санкцій, а в перспективі й виплату репарацій Україні.

  • За даними російського Центробанку, російський банківський сектор у 2022 році отримав майже в 12 разів менші прибутки – 203 млрд рублів. У 2021-му було 2,4 трлн рублів.
  • Російські нафтопереробні заводи готуються до вимушеної зупинки виробництва через європейське ембарго, під яке з 5 лютого за нафтою потраплять нафтопродукти.

План простою нафтопереробки – найбільшої галузі переробної промисловості, на яку припадає 15% промвиробництва в росії, - у 2023 році стане рекордним за всю історію доступної статистики.

Скорочення виробництва може скласти 15%.

  • путін засекретив укази про помилування ув’язнених, відправлених на війну проти України.

Росіянам варто пам’ятати, що тепер їхні «герої» - це люди, які були засуджені за важкі злочини, потім путінський режим відправив їх в Україну, де вони продовжили свою злочинну діяльність. Тепер же кремлівський диктатор робить їх «добропорядними громадянами» й навіть планує надати різноманітні пільги.

У той час прості росіяни ледве зводять кінці з кінцями й бояться слово сказати, щоб не потрапити за ґрати.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого входить боєкомплект для систем протиповітряної оборони IRIS-T.

Також до нового пакета увійшли 13 вантажівок, два навантажувачі 15т, 12 автопоїздів і чотири напівпричепи, 12 патрульних машин, два пікапи до 143 доставлених раніше.

  • Уряд Бельгії ухвалив рішення про виділення свого найбільшого пакета військової допомоги для України на 92 мільйони євро.

Нам відправлять ракети середньої дальності класу «повітря-повітря» AMRAAM, протитанкове озброєння, кулемети Minimi та автоматичні гвинтівки типу Scar.

Також вирішили надіслати гранати, боєприпаси, транспорт, зокрема легку бронетехніку. Точну кількість наданого озброєння не розголошують.

  • Рада ЄС ухвалила рішення продовжити на шість місяців, до 31 липня 2023 року, санкції, спрямовані проти окремих секторів економіки росії.

Ці обмеження вперше були запроваджені у 2014 році у відповідь на дії росії, що дестабілізували ситуацію в Україні. Вони були значно розширені з лютого 2022 року через агресію проти України.

Наразі санкції складаються з широкого спектру секторальних заходів, включаючи обмеження на торгівлю, фінанси, технології та товари подвійного призначення, промисловість, транспорт та предмети розкоші.

  • Польща готується передати Україні, окрім роти Leopard 2, ще 60 модернізованих радянських танків, зокрема й PT-91 Twardy.

Як заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, якщо союзники справді хочуть допомогти Україні вистояти, то підтримка має бути серйозною.

Моравецький додав, що Польща продовжує працювати над тим, щоб до постачання танків Україні долучилося якомога більше країн.

  • У Пентагоні підтвердили, що планують передати Україні сучасну модифікацію танків Abrams M1A2, а не A1, запаси яких є в американських військових.

«Зараз ми працюємо над деталями. Ми намагаємося закупити нові танки через USAI (Ініціативу сприяння безпеці України)... Це передбачає роботу з промисловістю та укладання контрактів, і частково - придбання нових танків», - сказала речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

  • Японія з 3 лютого розширює персональні санкції щодо 22 фізичних осіб з рф, також вводить експортні обмеження до 49 російських компаній.

Серед цих фізичних осіб – дитяча омбудсмен Марія Львова-Бєлова, заступник міністра оборони рф Міхаіл Мізінцев, віце-прем'єри Дмітрій Чернишенко й Андрєй Бєлоусов, родичі російського олігарха Сулеймана Керімова, а також генерали російської армії, гауляйтери, призначені загарбниками на посади на окупованих територіях.

Підсанкційні компанії поповнили корпорація «Іркут», АТ «Московський машинобудівний завод «Авангард», ПАТ «Камаз», конструкторські бюро, науково-технічні центри та інші.

  • ЄС підготував новий пакет санкцій проти Білорусі через її роль у підтримці повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Як зазначає Bloomberg, запропоновані обмеження багато в чому дублюють ті санкції, які Євросоюз уже запровадив проти росії, зокрема щодо експорту ключових технологій та енергетичного сектора.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему