16 Січня 2023
Новини

У лучан псевдовійськовий намагається видурити гроші

У лучан псевдовійськовий намагається видурити гроші

У лучан псевдовійськовий Руслан Наумов намагається видурити гроші.

Про активність користувача повідомила низка лучан у соцмережах, - пише "Конкурент".

Чоловік з фотографіями військового у профілі додається в друзі лучанам та просить грошей нібито на пальне. Його повідомлення повні маніпуляцій, а гроші обіцяє повернути «під чесне слово». Місцем роботи він називає 77-му окрему аеромобільну бригаду ДШВ ЗСУ.

Профіль створено приблизно об 11:00 у понеділок, 16 січня. Тобто, йому кілька годин. Користувач активно підвантажує туди фото військового Збройних сил України, попри те, що згідно його повідомлень у нього сідає телефон. 

Каже, що він із побратимами не може вибратися з-під Донецька, і терміново треба гроші на пальне. Як і де він буде витрачати ці гроші «на передку», не говорить. 

У Кіберполіції кажуть, це точно шахрай.

«Дуже багато на сьогодні з початку військового стану таких звернень у поліцію і кіберполіцію. Важливо зараз не додавати у друзі різні профілі сумнівного походження. На сьогодні Збройні сили забезпечені на 99,9% пальним так точно. Тому якщо хтось просить перерахувати гроші на пальне – 100% це шахраї. Ми викривали навіть таких, які «організовували» виїзди з тимчасово окупованих територій», «сірих зон» тощо», – говорить начальник відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Олександр Бережной.

Він пояснює, що шахраї маніпулюють і адаптуються. Останнє кримінальне провадження відкрили на молодих хлопців, які в мережі подавали оголошення про те, що «допоможуть евакуюватися» людям з тимчасово окупованих територій і місць поблизу лінії розмежування, і незаконно на цьому наживалися.

«Це люди низької соціальної відповідальності. Переважно молоді хлопці 18-20 років, діджиталізовані, просунуті в інформаційному середовищі. А люди в нас зараз зі щирою душею хочуть допомогти, хоч якось долучитися до допомоги ЗСУ, Хтось кидає 100-200 гривень, дехто і значно більше», – каже він. 

Олександр Бережной закликає не вестися на маніпуляції. І якщо вам приходять повідомлення від підозрілих профілів з проханням надіслати гроші – краще попередьте про них своїх друзів у мережі, аби люди не потрапляли на гачок до шахраїв. Якщо людина десь збирає кошти – є офіційний запит і підтвердження цього. 

Вирахувати таких шахраїв можливо, але для цього потрібне кримінальне провадження. Компанія Meta може довго обробляти такі запити на інформацію, а отже шахраї матимуть час до блокування свого профілю, щоб розвести на гроші людей. У Кіберполіції закликають дотримуватися кількох простих рекомендацій:

  • не повідомляти дані карток
  • не перераховувати кошти незнайомим неперевіреним людям
  • не додавати сумнівних друзів у Facebook та Instagram, адже вони зможуть використати ваші дані для маніпуляцій

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, шахрайство, війна з Росією
В тему