8 Січня 2023
Новини

8 січня 2023: що не можна робити в цей день

8 січня 2023: що не можна робити в цей день

8 січня 2023 віряни вшановують Собор Пресвятої Богородиці та пам'ять священномученика Євфимія Сардійського і преподобного Никодима Тисманського.

8 січня в церковному календарі – Собор Святої Богородиці. Святкується вірянами в післяріздвяний день та вважається не менш важливим за саме Різдво Христове. Назва цієї події трактується православною церквою як вшанування матері Ісуса Христа. В народі свято прийнято називати просто “Богородиця”.

За традицією 8 січня вся сім’я збирається разом, щоб промовити молитву на честь Діви Марії. Проте цей день сьогодні вважається соборним (загальним). Тому 8 січня також вшановують всіх пов’язаних з Богородицею членів сім’ї: Ісуса Христа, Святого Йосипа, Святого Якова та інших.

Дату заснування Собору Святої Богородиці відносять ще до епохи раннього християнства. Достеменно відомо, що вже в IV столітті люди віддавали шану не лише Ісусу Христу, але й його матері. Офіційно дата була закріплена в Правилах Вселенського Собору в кінці VII століття.

Також 8 січня – день пам’яті священномученика Євфимія Сардійського. Він був смиренним та виключно доброзичливим чоловіком. Також був єпископом, який вирізнявся особливою уважністю до вірян та їхніх проблем. Особливо трепетно священномученик відносився до святих ікон. Кілька разів з іншими служителями Євфимій засідав на Вселенському Соборі. Проте саме за свою віру в Христа він і постраждав.

Імператори Константинополя намагалися звернути єпископа на сторону ненависті до Христа. Проте Євфимій мужньо відстоював святі ікони і загинув в темниці від численних травм. Вважається, що мощі священномученика можуть зцілити навіть тяжкохворого і дають надію, що все в житті буде добре.

8 січня – день пам’яті преподобного Никодима Тисманського. Згідно з історичними джерелами, які збереглися до сьогодні, Никодим походив з сербської родини. Він здобув духовну освіту високого рівня і прийняв чернечий постриг. Щодня преподобний звертався молитвою до Бога.

Коли Никодим отримав духовний сан, то подався до усамітнення, адже вважав, що так краще пізнає мудрість та безпристрасність. До нього часто зверталися за порадою. Преподобним було засновано кілька церков. Він проповідував слово Боже і мав багато учнів. В кінці XVI століття, коли землями, де мешкав Никодим, заволоділи угорці, преподобному прийшлося тікати та шукати притулок в печері в долині Тисмана. До нині там діє Тисманський монастир, який вважається центром поширення Господньої науки. Помер тихо в старості.

Що не можна робити в цей день

8 січня все ще заборонялося пити та готувати кисіль, наші предки вважали, що інакше в домі буде покійник.

Якщо до вас прийшли колядники, їх не можна не впустити до будинку, бо щастя його омине.

Оселя повинна бути чистою, якщо 8 січня в ній брудно, значить весь рік на вас чекають невдачі.

Не купуйте мотузки , бо це призведе до біди.

Народні прикмети і традиції на 8 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо мороз та сніг, то літо буде холодним;
  • якщо вранці 8 січня сонячно, можна чекати на хороший врожай;
  • над головою літають зграї воронів – чекайте на снігопади;
  • якщо надворі 8 січня щебечуть синички – скоро почнуться морози;
  • якщо в печі горить не червоне, а біле полум’я, скоро прийде відлига;
  • почути спів зяблика 8 січня на відлигу;
  • якщо до долонь прилипає сніг, варто чекати на потепління;
  • дме північний вітер, скоро буде дуже холодно;
  • 8 січня треба ворожити на шлюб – адже це найсприятливіший для цього день.

8 січня в наших предків все ще продовжувалися різдвяні святкування. Тому, якщо до вашого дома прийшли гості, їх потрібно обов’язково запросити за святковий стіл і почастувати смачненьким. Тоді весь рік проведете в достатку. Також наші пращури намагалися саме 8 січня винести з дому весь непотріб та сміття. Вважалося, що це приносить в дім щастя.

Погода на 8 січня

Сьогодні, 8 січня, в Києві хмарно, без опадів. У Львові похмуро, опадів не очікується. У Харкові ясно, без опадів. В Одесі хмарно, вночі дрібний сніг, вранці повинно розпогодитися.

Температура повітря в Києві -3 вдень та -8 вночі. У Львові +4 вдень та -1 вночі. У Харкові -9 вдень та -11 вночі. В Одесі +2 вдень та 0 вночі.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято, традиції
В тему