13 Грудня 2022
Новини

В Україні нардепи проголосували за ліквідацію скандального ОАСК

В Україні нардепи проголосували за ліквідацію скандального ОАСК

За ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва на пленарному засіданні проголосували нардепи.

Про це повідомив голова правління фундації "Dejure" Михайло Жернаков.

"За" відповідне рішення проголосували 310 народних обранців, утрималось 2 депутатів. В фундації "Dejure" повідомили, що ліквідація ОАСКу – це лише перший крок. На думку фахівців, необхідно буде створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області, провести прозорий конкурс на посади суддів. Також мова йде про звільнення суддів, подібних до очільника ОАСК Павла Вовка, і завершення судових процесів "над обвинуваченими "вовчими" суддями у ВАКСі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, законопроєкт про ліквідацію ОАСК подав у Раду президент Володимир Зеленський ще у квітні 2021 як "невідкладний", проте рішення комітету через 1,5 роки співпало з тижнем, коли Держдеп США наклав санкції на скандального главу ОАСК Павла Вовка.

12 грудня комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав законопроєкт №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".

В Україні Павло Вовк фігурує в справі "плівок ОАСК", оприлюднених Національним антикорупційним бюро. Згідно з ними, Вовк втручався у роботу ОАСК, впливаючи на ухвалення рішень у певних справах за гроші.

У 2020 році НАБУ оголосило Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п'ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку підозру у створенні злочинної організації та захопленні влади.

За керівництва Вовка Окружний адмінсуд Києва став відомий такими скандальними рішеннями, як відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію "Приватбанку".

У листопаді 2022-го Вищий антикорупційний суд дозволив примусовий привід Вовка, а також суддів Євгенія Аблова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка у справі "плівок ОАСК".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, вру, суд
В тему