12 Грудня 2022
Новини

Вторгнення білоруської армії в Україну малоймовірне: найголовніші новини 12 грудня 2022

Вторгнення білоруської армії в Україну малоймовірне: найголовніші новини 12 грудня 2022

Триває 292 доба героїчної боротьби українського народу проти країни-агресора, країни-терориста – російської федерації.

  • Зараз окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. Проте наші воїни дають жорстку відсіч загарбникам і ворог змушений міняти тактику ведення бойових дій, але це також не приносить Кремлю жодного успіху.
  • Так, на Бахмутському напрямку росіяни перейшли від тактики використання ротних і батальйонних тактичних груп до застосування штурмових загонів для виконання суто атакуючих завдань. Однак захисники України все це відслідковують і знищують ворогів ще здалеку, на значній відстані від наших позицій.

Зазначається, що українці перемагають ворога і в майстерності нанесення вогневих ударів, адже діють за принципом «Один удар – одна знищена ціль». Натомість окупанти нерозумно витрачають власні боєприпаси й абсолютно не жаліють своїх мобілізованих, коли женуть їх уперед без належного екіпірування та підготовки.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, протягом минулої доби Сили оборони України відбили 11 атак окупантів у районах Стельмахівки, Макіївки і Серебрянського лісництва Луганської області та Верхньокам’янського, Білогорівки, Соледара, Юр’ївки, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки та Времівки Донецької області.
  • Крім того, ЗСУ продовжують дотримуватися тактики високоточних ударів по місцях скупчення противника. Як повідомляють у соцмережах очевидці, минулої доби наші захисники влучили у місті Сватове в будівлю, де розташовувалися російські загарбники. Про кількість втрат поки не повідомляється. За попередніми даними, у зруйнованому гуртожитку перебували «вагнерівці».

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що українські захисники у вихідні уразили пункт базування аналітиків ФСБ в тимчасово окупованому Мелітополі.

Загалом ЗСУ вдалося уразити три об’єкти російських окупантів на околицях Мелітополя та в самому місті. Десятки окупантів загинули, а близько 200 сотень – доставлені в лікарні.

Зокрема був знищений блокпост окупантів, який розташований на відстані 20 км від Мелітополя. По-друге, була знищена радіолокаційна станція, за допомогою якої росіяни як відслідковували цілі своїми силами ППО. По-третє, знищені росіяни у готельно-ресторанному комплексі на околицях Мелітополя, де постійно проживав підрозділ ФСБ, який відповідав за аналітику й ведення баз даних.  

Федоров наголосив, що в Мелітополі залишилося багато проукраїнськи налаштованих громадян, тому нашим спецслужбам відомо про всі пересування окупантів.

  • Також повідомляється, що минулої доби була проведена вдала спецоперація з ліквідації ворожої бази на території ТОВ «Політехніка» у селі Пологи Запорізької області. Українські розвідники вирахували місце дислокації росіян та передали точні координати артилеристам. Вони влучно відпрацювали за вказаним місцем. За попередніми даними, знищено кілька одиниць техніки ворога, десятки окупантів загинули.
  • Як інформує Генштаб ЗСУ, у місцевій лікарні Кремінної Луганської області перебуває понад 100 військовослужбовців противника з пораненнями різного ступеня важкості.

З метою поповнення втрат у живій силі та доукомплектування підрозділів 1 армійського корпусу за мобілізацією призивають жінок – 28 осіб уже призвано й направлено на підготовку Калінінським районним військовим комісаріатом міста Донецька.

  • Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Українські ракетники й артилеристи уразили 2 пункти управління та 4 райони зосередження особового складу окупантів.

 

Станом на ранок 12 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 94 760 (+620) осіб,
  • танків - 2 966 (+24),
  • бойових броньованих машин - 5 928 (+8),
  • артилерійських систем – 1929 (+1),
  • РСЗВ – 397,
  • засобів ППО - 211,
  • літаків – 281,
  • гелікоптерів – 264,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1617 (+4),
  • крилатих ракет - 592,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4544 (+4),
  • спеціальної техніки - 169 (+2).

 

  • У британській розвідці припускають, що пріоритетом російського командування залишається захоплення усієї Донецької області і є сподівання окупувати територію чотирьох південних областей. Однак у Кремля навряд чи вистачить на це ресурсів.

«Дуже малоймовірно, що російське командування зараз спроможне створити ефективні ударні сили, спроможні захопити такі території».

У британській розвідці вважають, що у найближчі кілька місяців рф навряд вдасться досягти якогось просування, яке мало б значення на оперативному рівні.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що вторгнення білоруської армії в Україну надзвичайно малоймовірне.

В інституті вважають, що тиск Кремля на Білорусь з метою підтримки російської агресії в Україні є частиною довгострокових зусиль, спрямованих на закріплення подальшого контролю над Білоруссю.

Аналітики вважають, що Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку в країні. У 2020 і 2021 роках Лукашенко покладався на елементи білоруських збройних сил як на додаток до білоруських служб безпеки для придушення народних протестів проти його правління. Залучення значної частини цього апарату безпеки у війні в Україні зробить Лукашенка вразливим до нових заворушень та спротиву.

«Лукашенко також, ймовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки стане очевидно, що зусилля росії щодо забезпечення повного контролю над Білоруссю увінчалися успіхом», – наголосили експерти.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів чергову телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом. Під час розмови глава української держави виступив з ініціативою скликання Глобального саміту миру.

Після завершення розмови з Байденом Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, у якому повідомив про сильні домовленості.

«Уже сьогодні відбудеться саміт G7, Україна братиме участь. Зараз ми скоординували наші позиції з Америкою. Це буде дуже важливий саміт. Будуть новини. Я був радий відчути у розмові, що наша формула миру сприймається позитивно. І це додає оптимізму. Чим швидше будуть реалізовані пункти формули, тим міцнішими будуть гарантії безпеки України і всіх у Європі. І вже починаємо працювати над глобальним самітом миру. Самітом, який зробить українську формулу миру реальністю».

  • Глава Української держави своїм указом ввів у дію черговий пакет персональних санкцій РНБО щодо семи функціонерів УПЦ МП.

Санкції запроваджено стосовно таких осіб:

  • Коваленко Андрій В'ячеславович, митрополит Запорізький та Мелітопольський УПЦ МП,
  • Поворознюк Василь Дмитрович, митрополит Луганський та Алчевський УПЦ МП,
  • Прокопенко Олександр Олександрович, настоятель Мелітопольського Свято-Савінського чоловічого монастиря УПЦ МП,
  • Федоров Олександр Володимирович, настоятель Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП у Херсоні,
  • Паканич Іван Іванович, митрополит Бориспільський та Броварський УПЦ МП Антоній, керуючий справами УПЦ МП, член Міжсоборної присутності РПЦ,
  • Єгоренко Валентин Володимирович, митрополит Чернівецький та Буковинський УПЦ МП Мелетій, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП,
  • Шинкарьов Віктор Сергійович, архієпископ Костянтинівський Паїсій, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП.
  • Українські енергетики відновили більшість генеруючих потужностей в енергосистемі країни після ракетних обстрілів цього тижня.

За словами голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, усе ж руйнування внаслідок російської ракетної атаки 5 грудня ще не дозволяють використовувати ТЕС повною мірою. .

Разом із тим повідомляється, що бригади «Укренерго», генерації та обленерго спільно працюють над усуненням наслідків російських атак. Через складність пошкоджень роботи тривають довше та ускладнюються поганою погодою – поривчастий вітер із мокрим снігом.

  • Російська влада остаточно добиває промисловість на тимчасово окупованих територіях Луганщини. Загарбники вирізають шахтне обладнання та готуються закривати нерентабельні підприємства, а працівникам пропонують шукати нову роботу.

Як повідомили у Луганській ОВА, у тимчасово окупованому Довжанську окупанти продовжують вирізати шахтне обладнання, для гірників, яких не мобілізували, шукають варіанти працевлаштування.

Зокрема, на шахті «Червоний партизан» поблизу Довжанська демонтують і щоденно вивозять обладнання. Підприємство готують до так званої «консервації».

Уже готовий перелік шахт, які окупаційна «влада» вважає нерентабельними. Близько 700 працівникам запропонували місця у центрах зайнятості через ліквідацію підприємств. Для них нібито організують курси професійного навчання, однак шахта була єдиним місцем доходу, а іншої роботи немає.

Разом із тим у Довжанську максимально посилили мобілізаційні заходи – чоловіків шукають, перевіряючи кожну квартиру. При цьому вакансії у «правоохоронних органах» тимчасово окупованої Луганщини поступово займають росіяни.

Таким чином росія остаточно перетворює людей на окупованих територіях на безправних рабів, над якими ставить своїх наглядачів. І для зміни ситуації на краще є тільки один варіант – викинути окупантів за межі нашої держави.  

  • Президент Володимир Зеленський знявся у спецвипуску Netflix «Мій наступний гість не потребує представлення» з Девідом Леттерманом.

Зокрема, глава держави заявив, що війна в Україні закінчиться, коли російський лідер путін помре.

«Авторитарний режим, він страшний. Є великий ризик – не може все залежати від однієї людини. І тому, коли людина відходить, інституції зупиняються. Такий час був у Радянському Союзі. Зупинилося все. Я вважаю, якщо його (путіна) не буде, то їм буде складно. Вони займатимуться внутрішньою політикою, а не зовнішньою».

Володимир Зеленський також заявив, що росіяни боротимуться за демократію, коли зрозуміють, що прийшла повна ізоляція.

Український лідер вважає, що путін не застосує ядерну зброю, оскільки боїться смерті.

«Я його бачив, я бачив його бажання жити. Він дуже любить життя це життя, він навіть сидить... довгий стіл... він боїться ковіду чи ще чогось. Тож я не впевнений, що він готовий застосувати ядерну зброю. Бо він розуміє, якщо він застосує, то наступні кроки можуть бути від будь-якої держави саме до нього. Особисто до нього».

Президент також нагадав партнерам, що тривалість війни залежатиме від об’ємів допомоги Україні.

«Ми воюємо за весь світ. Найголовніше, щоб Сполучені штати Америки, суспільство не збилися зі шляху підтримки України, а знали, за що ми воюємо... США лідер у підтримці України. Без їхньої підтримки нам буде складно, дуже складно. Питання, коли закінчиться війна, залежить від підтримки. Щоб вона (війна) була коротшою, потужніша допомога потрібна».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Кремлі повідомили, що путін вперше за останні 10 років скасував свою традиційну підсумкову Велику пресконференцію.

Зазначається, що при врахуванні скасованої пресконференції, путін може поговорити в комфортних умовах з особистими пропагандистами – кремлівським пулом.

Раніше однією з причин скасування пресконференції ЗМІ називали «ситуацію на фронті».

Також сьогодні Дмітрій Пєсков заявив, що цього року новорічного прийому в Кремлі також не буде.

Таким чином путінський режим фактично визнає, що похвалитися у війні проти України нічим, від переможних гасел росія поступово переходить до інформування про втрати й розмов про Гаагу, однак зупинити безглузде відправлення на забій сотень тисяч своїх людей Москва не хоче. Бо це означатиме повний крах і самого путіна, і його оточення, а також уже найближчим часом обов’язковий міжнародний трибунал за знищення мирних українців і цілих міст.

  • Роскосмос у жовтні запустив секретний військовий супутник «Космос-2560» для потреб Міноборони рф. Не пропрацювавши і двох місяців, 11 грудня апарат зійшов з орбіти та згорів.

Показово, що попередній супутник цієї серії теж не зміг піднятися на задану орбіту. Аналогічна доля спіткала й інший надсекретний супутник «Космос 2555», на борту якого пафосно намалювали букву Z. Він був призначений для спостереження за Україною і запущений у квітні, та, не пропрацювавши навіть 20 днів, згорів в атмосфері.

Це все, що потрібно знати «про космічну наддержаву» та путінську зброю.

  • Молоді росіяни все більше не хочуть асоціюватися з рф і вважають себе «громадянами світу». Тенденція настільки очевидна, що її не проігнорували навіть державні соціологи із ВЦИОМ.

Згідно з даними опитування, громадянами світу називають себе 38% опитаних із вікової категорії 18–24 роки. У віці 30–35 років частка таких людей становила 28%.

При цьому 46% опитаних російських учнів середньої та старшої школи заявили про готовність емігрувати, що випливає з вересневого дослідження Інституту вивчення дитинства, сім'ї та виховання Російської академії освіти.

  • росія продовжує прискорюватися у вільному падінні в демографічну яму.

На фоні війни, масової мобілізації та нової хвилі падіння реальних доходів громадян рівень народжуваності в країні оновив мінімум за два десятиліття.

Як повідомив Росстат, у жовтні в рф на світ з'явилися 107,2 тисяч дітей — на 12,8 тисяч менше, ніж того ж місяця роком раніше. Спад народжуваності на 10,7% рік до року – став найсильнішим принаймні з 2020 року.

Демографи прогнозують, що «дно» народжуваності, встановлене наприкінці 1990-х, після пострадянської економічної катастрофи, буде пробито наступного року. Кількість народжень дітей у 2023 році опуститься до 1,2 мільйона, а 2024-го – до 1 мільйона, що стане абсолютним мінімумом у сучасній історії країни з часів  Другої світової війни.

  • У росії знову фіксують масштабні пожежі. Тільки за сьогодні у підмосковному місті Балашиха спалахнув торговий центр «Стройпарк». Полум’я охопило близько 10 тисяч квадратів.

Також пожежа сталася у місті Нижньокамськ (Татарстан): на території підприємства Нижньокамськнафтохім спалахнув склад синтетичного каучуку, площа займання склала близько 10 тисяч квадратів.

  • Міжнародна ізоляція росії продовжується – міністри спорту 25 держав-членів ЄС, а також з Австралії, Канади, Ісландії, Японії, Республіки Корея, Ліхтенштейну, Нової Зеландії, Норвегії, Великої Британії та США тощо вимагають відсторонити російських та білоруських спортсменів від міжнародних змагань.

Міністри звернулися із відповідним закликом до Президента МОК Томаса Баха.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада ЄС досягла політичної згоди щодо збільшення Європейського фонду миру, з якого ЄС відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні.

Рада ЄС, зокрема, ухвалила рішення про збільшення загальної фінансової стелі на 2 млрд євро у 2023 році з можливістю подальшого збільшення на пізнішому етапі.

Загальне збільшення загальної фінансової стелі Фонду до 2027 року становитиме до 5,5 млрд євро.

  • Словаччина готується передати Україні свої винищувачі МіГ-29. Про це сказав міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер. За його словами, про це йшлося, зокрема, на останній зустрічі із Президентом України Володимиром Зеленським.

«Ми ще не передали вам МіГ-29, але готові це зробити. Ми говоримо з нашими партнерами у НАТО про те, як це зробити. Думаю, найближчими тижнями до Словаччини прибуде українська делегація і ми разом з американськими друзями будемо працювати над тим, щоб це стало реальністю… Думаю, це скоро відбудеться і літаки будуть в Україні».

Крім того, у місті Кошице на сході Словаччини розпочала роботу база з ремонту військової техніки для Збройних сил України.

Центр розташований поблизу кордону з Україною. Там німецька танкобудівна компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) наразі організовує ремонт великої техніки, яку було зношено або пошкоджено в боях в Україні, зокрема самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000.

  • До кінця 2022 року Світовий банк планує виділити Україні ще 1,7 мільярда доларів.

Про це заявила віцепрезидент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде.

Вона додала, що решта коштів буде виділена на початку наступного року.

  • Американська благодійна організація Help Heroes Of Ukraine передала ЗСУ ще 20 пікапів та 3 хамери в межах ініціативи «1000 автомобілів свободи».

Від початку повномасштабного вторгнення фонд Help Heroes Of Ukraine зібрав допомоги для наших воїнів на 40 мільйонів доларів, передав 137 автомобілів та ще багато інших необхідних вантажів.

Зокрема передано екіпірування для понад 15 тисяч воїнів, 12 тисяч бронежилетів, 7 тисяч шоломів, 3 тисячі оптичних приладів, 300 дронів, 1700 тонн гуманітарної допомоги.

  • Британія може переглянути відмову від постачання Україні озброєнь більшої дальності дії, якщо рф продовжить стріляти по цивільній інфраструктурі.

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Я постійно переглядаю системи озброєнь, які ми можемо надати. У нас є потенційні системи озброєнь, які є більш далекобійними. І якщо росіяни продовжать завдавати ударів по цивільних районах і спробують знову порушити Женевські конвенції, тоді я подивлюся, що ми робитимемо далі».

  • Заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський заявив, що його держава виступає проти обговорення Європейським Союзом гарантій безпеки для росії.

«Сьогодні не росія потребує гарантій безпеки, а Європа гарантій безпеки від росії».

  • Міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила, що Адміністрація президента США Джо Байдена готова продовжувати шукати мільярди доларів для допомоги Україні, поки вона бореться із вторгненням росії та ракетними атаками.

На питання, як довго триватиме підтримка України з боку США, міністр відповіла: «Стільки, скільки буде потрібно».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, білорусь, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали