8 Грудня 2022
Новини

До українських військовополонених отримав доступ Червоний Хрест

До українських військовополонених отримав доступ Червоний Хрест

Минулого тижня Червоний Хрест відвідав українських військовополонених, яких утримує росія.

А наступний візит запланований на цей тиждень. Про це повідомила пресслужба Червоного Хреста, російська служба BBC та президентка Червоного Хреста Мір’яна Споляріч.

"Минулого тижня МКЧХ здійснив один дводенний візит до українських військовополонених, ще один відбудеться цього тижня. У цей же період були здійснені візити до російських військовополонених, а до кінця місяця заплановано ще більше візитів", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що представники МКЧХ перевірили умови утримання та лікування військовополонених та доставили полоненим засоби особистої гігієни, ковдри, теплий одяг і книги. МКХЧ також зв'язався з сім'ями полонених, щоб передати новини від їхніх близьких. 

В МКХЧ наголосили, що усі військовополонені мають право на регулярні візити делегатів МКЧХ. Хоча нещодавні візити є важливим прогресом, МКЧХ має бути наданий безперешкодний доступ до всіх полонених неодноразово і без наглядачів, де б вони не утримувалися.

BBC повідомляє, що раніше окупаційна адміністрація на захоплених територіях сходу України перешкоджала доступу міжнародних спостерігачів до місць утримання українських полонених. Поки незрозуміло, що змусило російську сторону почати співпрацювати. Водночас BBC підкреслює, що Україна ніколи не перешкоджала роботі міжнародних гуманітарних організацій.

Крім того, 8 грудня до України з чотириденним візитом прибула президентка Червоного Хреста Мір’яна Споляріч: "Сьогодні я зустрінуся з людьми в Миколаєві та Херсонській області, які переживають жахливу зиму, і познайомлюся з командами, які працюють, щоб допомагати".

Споляріч назвала візити до військовополорнених важливим кроком для "збереження людяності серед жорстокості міжнародного збройного конфлікту". Вона очікує, що ці візити призведуть до більш регулярного доступу до військовополонених.

Нагадаємо, 13 жовтня в Офісі президента України поставили "безальтернативну вимогу" МКХЧ протягом трьох днів направити місію до колонії в окупованій Оленівці, де утримуються українські полонені.

Червоний Хрест неодноразово у відповідь заявив, що не може "пробитися силою" до українських військовополонених, яких незаконно утримує рф, та не має до них доступу. Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Міжнародний комітет Червоного Хреста має відвідати Оленівку, де утримують українські полонені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему