7 Грудня 2022
Новини

У Зимнівській громаді реалізували проєкт для згуртування місцевих жителів і переселенців

У Зимнівській громаді реалізували проєкт для згуртування місцевих жителів і переселенців

Що потрібно, щоб допомогти інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя Зимнівської громади? Над цим питанням ще на початку червня замислилася команда Волинського Інституту Права разом із місцевими активістами.

Щоб відповідь не була абстрактною, а максимально наближеною до реальних потреб, за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» організували фокус-групові дослідження, опитування та діалогові заходи.

«Чимало ВПО, які мешкають у Зимнівській громаді, планують тут лишитися на довший час або й назавжди. Щоб зробити їхнє життя комфортнішим і запобігти різним конфліктам у майбутньому, вже сьогодні важливо працювати над налагодженням комунікаційних місточків і згуртуванням переселенців та місцевих жителів. Власне цим ми і займалися з червня по жовтень у рамках Проєкту«Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад в партнерських громадах USAID«ГОВЕРЛА» у Волинській області», – розповідає керівниця Волинського Інституту ПраваІрина Гайдучик.

Завдяки обговоренням і опитуванню вдалося краще зрозуміти актуальні потреби та проблеми переселенціві місцевих, а також близькі їм теми. На основі цього напрацювали ідеї шести інтеграційних заходів, які реалізували із серпня по жовтень цього року.

Спеціально для ВПО та місцевих мешканців зробили тренінг про започаткування і розвиток власного бізнесу. Діалогове кафе «Сила жіночої єдності» допомогло розвантажити мозок і надати психологічну підтримку всім, хто цього потребував.

«Це була хороша нагода трохи відволіктися і дізнатися про техніки подолання стресу та тривог. Крім цього, ми краще познайомилися одне з одним і зав’язали приязні стосунки», – ділиться враженнями учасниця психологічного тренінгу Марія.

Окремий арт-терапевтичний захід організували для молоді та старшого покоління з ціллю знайти спільні хобі й заняття, розвинути навички та здібності в рукоділлі. Психологічна підтримка також потребує і роботи з тілом. Тому терапевтичну роботу продовжили вже в рамках занять із оздоровчої гімнастики, які тепер відбуваються на постійній основі. 

Окрему увагу приділили дітям. Робота з ними потребує ретельного підходу та організації. Тому для них в рамках проєкту були організували мистецькі майстер-класи та безпековий тренінг.

«Інтеграція в нове середовище – це тривалий процес. Наші заходи стали першими кроками на цьому шляху. Раді, що постійно чули позитивні відгуки учасників наших подій. Тому, однозначно рекомендуємо місцевим посадовцям та активістам організовувати подібні інтеграційні заходи й надалі», – каже Ірина Гайдучик.

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, війна з Росією
В тему