6 Грудня 2022
Новини

Про локачинський досвід інтеграції переселенців у життя громади

Про локачинський досвід інтеграції переселенців у життя громади

Одним із проявів війни в Локачинській громаді є поява внутрішньо переміщених осіб. Станом на початок листопада їх тут проживає понад 90.

Щоб допомогти цим людям інтегруватися в життя громади, з червня по жовтень організували різні заходи в межах проєкту Волинського Інституту Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Для кращого розуміння потреб та актуальних проблем, організували різноманітні обговорення та опитування. До таких активностей залучали як переселенців, так і місцевих посадовців та активних жителів Локачинської громади. Завдяки цьому вдалося напрацювати ідеї заходів, які б сприяли інтеграції ВПО в нове для них середовище. Більшу частину з них присвятили культурно-освітній тематиці.

Зокрема, із серпня по жовтень організували захід змістовного дозвілля для дітей «Бібліотечна парасолька», зустріч-презентацію можливостей для позашкільного розвитку, екскурсії Локачами та Новим Загоровим, перегляд історичних фільмів, гутірку з представниками місцевої влади, тренінг зі створення громадської організації, STEM-день для презентації освітніх можливостей Локачинського ліцею, літературне кафе.

«Цікаво й затишно бути між поціновувачами друкованого слова, ділитися враженнями, дізнаватися нове. А ще цей захід подарував можливість поспілкуватися із людьми, які лишили свої рідні домівки через війну.  Їхні розповіді про пережите не залишають місце байдужості», – ділиться враження учасниця літературного кафе Людмила Мальничук

Усі згадані заходи дозволили переселенцям та жителям громади краще познайомитися одне з одним, сприяли руйнуванню стереотипів і згуртуванню.

Завдяки освітній складовій проєкту, усі залучені здобули нові важливі знання. Так, ВПО та місцеві жителі змогли більше дізнатися про поводження в надзвичайних ситуаціях, взявши участь у профільних тренінгах. Їх було організовано в різних населених пунктах громади. Крім того, місцеві шкільні психологи та менеджери культури здобули цінні навички роботи в умовах війни під час навчань, які відбулися в серпні у Луцьку.

«Локачинська громада, як і багато інших, вперше почала приймати внутрішньо переміщених осіб. Тому проєктні заходи стали новим досвідом і фактично першими кроками в напрямку їх соціальної адаптації та інтеграції. Використані нами підходи дали позитивний результат і їх варто далі практикувати», – підсумовує керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

     

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, війна з Росією
В тему