5 Грудня 2022
Новини

«Тайра» отримала премію та присвятила її вбитому письменнику Вакуленку

«Тайра» отримала премію та присвятила її вбитому письменнику Вакуленку
Премію Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів» отримала волонтерка і парамедикиня Юлія Паєвська («Тайра»).
Воно присвятила її Володимиру Вакуленку — дитячому письменнику і поету, якого вбили російські окупанти. Про це йшлося на щорічному міжнародному форумі Via Carpatia у Львові, передає «Укрінформ».

«Зазвичай її [премію] отримували інтелектуали, люди, які відстоюють цінності демократії тоді, коли можна жити в мирі. Але ми живемо в той час, коли гуманістичне служіння передусім стало актом прямої дії. Бо зараз гуманістично — це служити в ЗСУ, допомагати людям, як військовим, так і цивільним, берегти наші цінності і Україну», — зазначив ініціатор форуму народний депутат Микола Княжицький.

Паєвська зізналася, що відзначення премією Вінценза стало для неї повною несподіванкою та великою честю.

«Для мене зараз у першу чергу зброя — це культура. Ми можемо подивитися, що роблять окупанти, коли заходять у село чи місто: вони винищують усі пам’ятки культури, музеї, книги, а що найгірше — вбивають наших представників культури», — відзначила вона.

«Тайра» нагадала, що нещодавно в Ізюмі знайшли тіло дитячого письменника Володимира Вакуленка, вбитого окупантами.

«Я не думаю, що я достойна цієї великої премії. Але я це приймаю як велику честь і присвячую її Володимиру Вакуленку і всім діячам культури, які були замордовані і вбиті московськими окупантами», — сказала Паєвська.

Нагадаємо, журналісти «Суспільного» повідомили, що на місці масового поховання в Ізюмі похований Володимир Вакуленко. Згодом це підтвердила й поліція. Свідки, які ховали українців на Ізюмському масовому кладовищі, розповіли, що помітили кульові отвори в тілі та простріляні документи українського письменника.

Батько письменника розповів, що 23 березня до їхнього будинку приїхали п’ятеро людей (ймовірно, «ЛНРівці») та провели обшук. Бойовики забрали письменника та його сина, провели жорстокий допит із побиттям і відпустили. А наступного дня до них знову приїхали двоє людей у машині з позначкою «Z» та силоміць вивезли Вакуленка. Відтоді живим його ніхто не бачив. 

Детальніше про Тайру

За освітою Юлія Паєвська — тренерка з айкідо, дизайнерка. Проте ще з початку війни на Донбасі вона допомагала пораненим як парамедик.

Там «Тайра» сформувала власну команду для евакуації під назвою «Ангели Тайри». За даними «АрміяInform», лише станом на 2019 рік вона врятувала понад 500 українських військових.

З 2020 року «Тайра» є членом української збірної «Ігор нескорених». Також вона відзначена низкою державних нагород (Народний Герой України, відзнака Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції»).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, премія
В тему