21 Червня 2022
Новини

Парамедик Тайра розповіла про перебування в російському полоні

Парамедик Тайра розповіла про перебування в російському полоні
Про умови утримання в російському полоні розповіла українська волонтерка та парамедик Юлія Паєвська з позивним «Тайра».

Пост вона опублікувала у Facebook.

Тайра розповіла, що після полону важить близько 50 кілограмів. Але зазначила, що нею зараз опікуються найкращі лікарі і вона планує скоро повернутися у стрій.

Волонтерка також ще раз подякувала за своє звільнення усім причетним.

«Найбільше мені боляче за долю хлопців і дівчат, що сидять в застінках ворога. Коли ти там, здається, що надії немає, і Україна уже не існує як держава. Необхідно добитись, аби всі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини, бо коли ми там — ми абсолютно безправні як раби. Жодних передач нам не дають, жодної інформації про сім’ю ми не маємо, лікарська допомога недоступна», — наголошує Тайра.

Умови утримання вона назвала такими, що нагадують концтабір: «І я б не дуже здивувалась, опинившись одного разу в газенвагені. І я не жартую, на жаль. І це тільки малий відсоток того що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення».

До слова, президент України Володимир Зеленський 17 червня заявив, що Україні вдалося звільнити відому волонтерку і парамедика Юлію Паєвську «Тайру», яка з березня перебувала у полоні окупантів.

Коли саме Паєвську визволили з полону, президент не уточнив, але зазначив, що сьогодні вже можна повідомити про факт її звільнення.

«Я вдячний усім, хто працював на цей результат. Тайра вже вдома. Будемо працювати й надалі, щоб забрали всіх», — резюмував Зеленський.

Варто зауважити, за освітою Юлія Паєвська (позивний «Тайра») — тренерка з айкідо, дизайнерка. Проте ще з початку війни на Донбасі вона допомагала пораненим як парамедик.

Там Тайра сформувала власну команду для евакуації під назвою «Ангели Тайри». За даними «АрміяInform», лише станом на 2019 рік вона врятувала понад 500 українських військових.

З 2020 року Тайра є членом української збірної «Ігор нескорених». Також вона відзначена низкою державних нагород (Народний Герой України, відзнака Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції»).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон, медицина
В тему