1 Грудня 2022
Новини

Сили оборони поставили черговий рекорд, знищивши 16970 рашистських солдатів: найголовніші новини 1 грудня 2022

Сили оборони поставили черговий рекорд, знищивши 16970 рашистських солдатів: найголовніші новини 1 грудня 2022

Триває 281 день спротиву українського народу повномасштабному вторгненню з боку російської федерації.

  • Як інформує Генштаб ЗСУ, за минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах 12 населених пунктів: Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Яковлівка, Бахмут, Курдюмівка, Красногорівка, Кам’янка, Водяне, Первомайське і Мар’їнка на Донеччині.

Водночас противник здійснює інженерне обладнання лінії оборони на Сватівському та Лиманському напрямках, побоюючись прориву українських військ. 

  • За інформацією Генштабу, російські окупаційні війська відводять окремі підрозділи та готують до евакуації персонал окупаційних адміністрацій населених пунктів тимчасово зайнятої території Запорізької області. Так, з населеного пункту Михайлівка, виїхали підрозділи, що базувалися у місцевому відділку поліції та одному з навчальних закладів. У населених пунктах Пологи та Інженерне окупанти виїжджають з будинків, де вони були розквартировані, вивозять викрадене майно. У населеному пункті Бурчак окупаційна влада проводить перепис для так званої добровільної евакуації населення.
  • Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони місць зосередження живої сили противника за попередні дні. У населених пунктах Мирне, Токмак, Інженерне, Пологи, Ясне та Кінські Роздори Запорізької області втрати противника склали понад 230 осіб пораненими, знищено більше 15 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

 

Станом на ранок 1 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 8944 (+560) осіб,
  • танків - 2 915 (+1),
  • бойових броньованих машин - 5 877 (+5),
  • артилерійських систем – 1 904 (+2),
  • РСЗВ – 395,
  • засобів ППО - 210,
  • літаків – 280,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 562,
  • крилатих ракет - 531,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 441 (+12),
  • спеціальної техніки - 163.

 

  • Міноборони опублікувало статистику, відповідно до якої у листопаді наші Сили оборони поставили черговий рекорд, знищивши 16970 рашистських солдатів. Це найбільша місячна кількість за весь час війни.

Також упродовж листопада було знищено 217 танків, 376 бойових бронемашин, 174 артсистеми: 134 крилаті ракети: 298 одиниць автотехніки тощо.

  • Аналітики інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російські військові не зробили висновків з попередніх кампаній із великою кількістю жертв, тому зазнають втрат і виснажують власні сили під час боїв навколо Бахмута.

«Втрати, пов'язані з шістьма місяцями жорстоких боїв навколо Бахмута на виснаження, значно перевищують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати від захоплення міста».

  • Британська розвідка вважає, що стратегія рф зі знищення критичної інфраструктури України сьогодні є малоефективною.

За задумом російського командування, ракети дальнього радіуса дії використовуються для ударів по критично важливих об'єктах інфраструктури, а не по її збройних силах, з метою деморалізації населення і, зрештою, примушення керівництва держави до капітуляції.

Зараз через російські удари в Україні фіксується дефіцит електроенергії, що призводить до невибіркових, широкомасштабних гуманітарних страждань.

Однак ефективність цієї стратегії сумнівна, бо, з одного боку, рф уже витратила значну частину своїх придатних ракет проти тактичних цілей.

По-друге, Україна успішно мобілізувалася протягом дев'яти місяців війни, тож матеріальний і психологічний ефект ударів по інфраструктурі значно менший, ніж якби вони були здійснені в початковий період війни.

  • Україна провела черговий великий обмін полоненими, у межах якого звільнено 50 наших захисників.

Зокрема, вдалося повернути оборонців Маріуполя й «Азовсталі», які були в Оленівці, поранених у боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

Робота над поверненням наших героїв додому триває.

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого народні депутати розглянули такі законопроекти:

№0163

Проект Закону про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року

Документ передбачає зупинення дії та вихід із Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах з рф та Білоруссю.

№0172

Проект Закону про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації

Документ знімає застереження України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден.

№8251

Проект Постанови про звільнення Кубракова О. М. з посади Міністра інфраструктури України

Рада підтримала пропозицію звільнити Олександра Кубракова з посади Міністра інфраструктури України.

№8252

Проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Льовочкіної Ю.В.

Достроково припинено повноваження народного депутата України Юлії Льовочкіної.

№8229

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо визнання російського режиму терористичним, нелегітимності перебування російської федерації в Організації Об’єднаних Націй і її реформування, відповідальності членів російських політичних партій, що підтримують агресію

Заява щодо необхідності реформування ООН і нелегітимності перебування рф у цій організації. Також у документі міститься заклик застосувати санкції до російських парламентських партій.

№8230

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо енергетичного тероризму російської федерації

Народні депутати закликали світ засудити енергетичний тероризм рф і збільшити допомогу Україні.

№5196

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України

№8234

Проект Постанови про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича

Продовжено строк діяльності ТСК до 17 травня 2023 року.

№8248

Проект Постанови про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук

Призначення у 2022 році іменних стипендій ВРУ для молодих учених.

№6101

Пропозиції Президента України до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності суб’єктів державного сектору економіки"

Враховані пропозиції Президента до закону щодо обов’язкової оренди та продажу майна державних акціонерних товариств тільки через прозорий онлайн-аукціон.

№0176

Проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Австрія про економічне співробітництво у розвитку проектів

Укладення угоди з Урядом Австрії щодо залучення 625 млн євро на будівництво трьох клінік.

№8206

Проект Постанови про зміни у складі Ради Національного банку України

Членом Ради НБУ призначено Анатолія Барсукова.

№8240

Проект Постанови про зміни у складі Ради Національного банку України

Членом Ради НБУ призначено Олену Щербакову.

№8241 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України" щодо окремих питань організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану

Документ пропонує надати можливість за рішенням 226 депутатів невідкладно підписувати законопроекти Головою ВРУ.

№8224

Проект Закону про національні меншини (спільноти) України

Євроінтеграційний законопроєкт, який покликаний захистити національні меншини (спільноти) в Україні.

№7633 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності

Заборона використання джерел інформації держави-агресора в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності.

№4558

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами

Документ усуває юридичні помилки у законі про вдосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами й агрохімікатами.

№5840 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері поводження з генетично модифікованими організмами

Пропонується посилити відповідальність у сфері поводження з генетично модифікованими організмами.

№6480

Проект Закону про географічні зазначення спиртних напоїв

Документ імплементує в національне законодавство Регламент ЄС і створює основу для захисту географічних зазначень спиртних напоїв, а також контролю в цій сфері.

№6173

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації

Удосконалення державного регулювання у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

№6107

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародне приватне право" у зв'язку з ратифікацією Протоколу про право, що застосовується до зобов'язань про утримання

Документ вносить зміни до Закону України «Про міжнародне приватне право» у зв’язку з ратифікацією Протоколу про право, що застосовується до зобов’язань про утримання.

№5643

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав

Документ передбачає відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав.

№8037

Проект Закону про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією

№4187

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами

Удосконалення законодавства у сфері користування надрами.

№5749

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці

Встановлюється адміністративна відповідальність за мобінг.

№6241

Проект Закону про Національну програму інформатизації

№7565-1

Проект Закону про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів

Документ врегульовує особливості територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до ухвалення закону щодо зміни системи місцевих судів на території України через утворення (ліквідацію) районів.

№7443

Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Сімейного кодексу України (щодо окремих питань влаштування та перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя під час періоду дії воєнного стану)

Документ розв’язує питання влаштування та перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя під час періоду дії воєнного стану.

№7630

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо закриття кримінального провадження в зв’язку з декриміналізацією діяння

Документ передбачає зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо закриття кримінального провадження через декриміналізацію діяння.

№5552

Проект Закону про авторське право і суміжні права.

№5336

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування

№4412

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції

Вдосконалюється законодавство у сфері міграції.

№5819 (за основу)

Проект Закону про рейтингування

Новий закон про рейтингові агенства на фондовому ринку.

№8196 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України

№8197 (за основу)

Проект Закону про внесення зміни до Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України

Законопроекти №8196 і №8197 пропонують звільнення від ПДВ і мит двигунів та генераторів, статичних перетворювачів електричні, котушок індуктивності та дроселів як ключових компонентів електрогенераторних установок

№8255

Проект Постанови про призначення Кубракова О.М. на посаду Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України

№8172 (за основу)

Проект Закону про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів

Документ сприяє розвитку електрозарядної інфраструктури та встановлення мінімальної частки електробусів у містах.

№8158 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо сертифікації оператора газосховищ та продовження заходів з недопущення банкрутства Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз")

Недопущення банкрутства "Чорноморнафтогазу" та продовження процедури до кінця 2025-го року.

№8169 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби

Зміни щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби.

№8081

Проект Закону про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану

Документ передбачає надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

№7441-1

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

Документ передбачає призупинення виплат за кредитами та/або списання кредиту фізосіб, хто взяв кредит на купівлю квартири чи машини, але втратив їх через бойові дії чи окупацію.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський поставив вимогу перед урядом зробити ситуацію з відключенням від електрики більш прогнозованою та справедливою для всіх громадян.

«Дуже важливо, щоб люди розуміли, коли й на який проміжок часу у них відключать електрику. Це відповідальність як самих енергокомпаній, так і місцевої влади. Люди мають право знати. І настільки, наскільки це можливо зараз, має бути забезпечена передбачуваність життя».

Глава держави повідомив, що ситуація залишається дуже складною саме в столиці, а також на Київщині, у Вінницькій, Львівській, Одеській, Хмельницькій і Черкаській областях.

Зараз енергетики й комунальники, всі служби роблять все, щоб стабілізувати систему й дати людям більше енергії на довший час.

  • Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що дедалі більше свідчень того, що рф потребує паузи ведення бойових дій.

«Ворог іще має значні ресурси, але все більше ознак, що йому потрібна пауза за будь-яку ціну. І це найкращий доказ, що наша перемога не змусить на себе довго чекати, якщо ми зберігатимемо єдність і стійкість. Якщо вільний світ буде стійким і єдиним у прагненні зупинити зло – так і відбудеться».

Міністр наголосив, що за рік українські воїни освоїли та блискуче застосовують західні системи ППО та ПРО, протирадарні та протикорабельні ракети, чотири види MLRS та десять видів ствольної артилерії, десятки видів ПЗРК та ПТРК, десятки видів бронетехніки, інженерної техніки, БПЛА та засоби протидії, радари тощо.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні очільник російського МЗС Лавров зробив відразу декілька гучних заяв. По-перше, він раптом оголосив, що росія нібито ніколи не просила ні про які переговори з Україною, але при цьому нібито завжди готова вислухати іншу сторону.

Він також додав, що «люди брешуть, брешуть відверто», коли кажуть, що росія просить про переговори.

Фактично Лавров зафіксував той факт, що рф не вдається посадити Україну за стіл переговорів за допомогою своїх так званих «посередників». Єдине бажання росії в цьому процесі – нав’язати нам свої умови і змусити до капітуляції, але це не вдається зробити.

До Кремля нарешті почало доходити те, що давно озвучив Президент Зеленський: український народ готовий жити без тепла, світла й води, але без рф, із якою продовжує боротьбу.

Крім того, сьогодні Лавров уперше назвав війну в Україні «війною» замість пропагандистського терміна «спеціальна військова операція».

Буквально він сказав: «Пішли ми війною на Україну. Це ж не просто так усе, ми ж попереджали довгі, довгі, довгі роки».

Тож представники путінського режиму вже остаточно заплуталися у своїй брехні, вони вже не відстежують те, що говорять, тому інколи в їхніх словах починає з’являтися правда, а не пропагандистські кліше.

  • Після Маргарити Сімонян ще одна провідна кремлівська пропагандистка Ольга Скабєєва заговорила про Гаазький трибунал для путінського режиму.

У прямому ефірі вона повторила наратив про те, що рф не може програти, чим намагалася виправдати жорстокість російських військових і воєнні злочини проти мирного населення України.

Сам факт, що на центральних телеканалах росії говорять про можливість програшу росії у війні свідчить, що Кремль уже почав підготовку громадян рф до такого сценарію. Однак для залякування простих росіян використовується традиційний прийом – пропагандисти кажуть, що на лаві підсудних буде кожен громадянин, оскільки є колективна відповідальність.

Таким чином путінський режим намагається зробити співучасником своїх злочинів кожного громадянина росії. Це чергова маніпуляція, оскільки насправді Україна вимагає покарання для тих людей, хто прямо причетний до злочинів, і для тих, хто віддавав накази, тобто військово-політичного керівництва рф.

  • Аналітики Інституту дослідження війни зазначають, що останнім часом Кремль активізував зусилля з придушення інакомислення всередині країни за допомогою законодавства, яке розширює визначення «іноземних агентів» і тих, хто піддається іноземному впливу.

Заходи російської влади, ймовірно, спрямовані на боротьбу зі зростанням кількості незгоди з веденням Кремлем війни.

Таким чином Кремль посилює заходи цензури та контролю над інформаційним простором.

  • Російські олігархи відмовляються від громадянства рф – сьогодні вже шостий мільярдер Василь Анісімов виступив із такою заявою. Він також повідомив, що переїхав до Швейцарії.

Власник девелоперської компанії Coalco, статки якого оцінюються в 1,6 млрд доларів, отримав громадянство Хорватії.  

Раніше п'ять російських мільярдерів оголосили про відмову від громадянства рф. Після початку війни в Україні про це заявили засновник інвестиційної компанії Freedom Finance Тимур Турлов, засновник групи фондів DST Global та колишній співвласник Mail.Ru Group Юрій Мільнер, засновник Revolut Микола Сторонський, засновник «Трійка Діалог» Рубен Варданян та засновник Тінькофф банку Олег Тіньков.

З одного боку, олігархи намагаються врятувати свої статки, що потрапили під дію санкцій, з іншого боку, вони стараються зараз максимально дистанціюватися від путінського оточення, яке на міжнародній арені стало токсичним.

  • Учора путін закликав урядовців підвищити доходи росіян. Як не дивно, але протягом цього року такі самі заклики від кремлівського диктатора було вже 6: 17 лютого, 12 травня, 7 червня, 17 червня, 27 жовтня й 10 листопада.

При цьому з 24 лютого доходи росіян постійно суттєво падають, як і загалом економіка держави. Більшість громадян рф поки боїться прямо це пов’язувати із діями путіна та його оточення стосовно України.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Резолюцію ухвалили більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук.

Президент України Володимир Зеленський подякував депутатам Бундестагу за це історичне рішення.

«Німеччина визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом. Дякую за це історичне рішення депутатам Бундестагу. Правда завжди перемагає».

  • Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Technologies на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.
  • Євросоюз додатково виділить 1 млн євро на проведення розмінування в Україні.

Про це під час засідання Ради міністрів ОБСЄ заявив високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

«На цій зустрічі ми представимо пропозицію підтримки Україні та ОБСЄ. Я повідомлю про виділення додаткового 1 млн євро на проведення операцій з розмінування в Україні в межах ОБСЄ».

  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що уряд держави схвалив виділення додаткових 13 мільйонів євро на підтримку України.

5 мільйонів євро спрямують до фонду Світового банку для України, а 4 мільйони євро виділять на відновлення української енергетичної інфраструктури. Крім того, по 2 мільйони євро нададуть для українських біженців у Молдові та для ініціативи «Зерно з України».

  • Франція спільно з європейськими та українськими партнерами розпочала роботу зі створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії в Україні.

«Боротьба з безкарністю злочинів, скоєних в Україні під час російської агресії, є пріоритетом для Франції. Ми мобілізувалися на підтримку і української системи правосуддя, і Міжнародного кримінального суду, які компетентні проводити неупереджені й незалежні розслідування, щоб винних у цих злочинах було притягнуто до відповідальності», - йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Франції.

  • Швейцарія оновила інформацію про російські активи, заморожені через санкції.

Загальна сума активів, заморожених у Швейцарії станом на 25 листопада, досягла 7,5 млрд швейцарських франків (7,2 млрд євро).

Крім того, у шести кантонах були арештовані 15 об'єктів нерухомості, що належать особам, компаніям та організаціям, які підпадають під дію санкцій.

  • Громади австрійських міст Тульн, Майнінг та Гайнберг передали в Україну три пожежні машини.

Автомобілі Styer прибули у складі вже 52-го гуманітарного конвою з Австрії для України.

Українські рятувальники вже мають у розрахунках кілька подібних пожежних автомобілів та відзначають їхню виняткову надійність і потужність.

  • Компанія Amazon та Україна підписали меморандум про співпрацю на 2023 рік. Згідно з ним компанія надасть Україні ще 75 мільйонів доларів підтримки.

З початку повномасштабного вторгнення Amazon AWS була однією з перших, хто допоміг втримати цифрову інфраструктуру країни. Компанія надала сервіси на мільйони доларів для зберігання близько 100 державних реєстрів. Це дозволило працювати реєстрам навіть під час російських обстрілів та аварійних відключень електрики, а українцям - отримувати держпослуги онлайн.

Наразі Мінцифра продовжує співпрацю з Amazon у сфері хмарних технологій. "Дія" з перших днів повномасштабної агресії зберігає в AWS копію серверної системи застосунку та щодня створює резервні копії. Це робить «Дію» і цифрову державу в цілому більш стійкою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський, збройні сили україни
В тему