30 Листопада 2022
Новини

Цьогоріч росія втратить убитими 100 тисяч своїх солдатів: найголовніші новини 30 листопада 2022

Цьогоріч росія втратить убитими 100 тисяч своїх солдатів: найголовніші новини 30 листопада 2022

Триває 280 день спротиву українського народу широкомасштабній воєнній агресії з боку росії.

«Попри надзвичайно великі російські втрати окупанти все ще намагаються наступати на Донеччині, закріпитися на Луганщині, рухатися на Харківщині, щось там вони планують на півдні».

Водночас він наголосив, що Збройні сили тримають оборону і, «головне, не дають ворогу здійснити його наміри».

«Вони (росіяни) казали, що захоплять Донеччину навесні, влітку, восени... Цього тижня починається вже зима. Вони поклали там свою регулярну армію, вони втрачають там щодня сотні мобілізованих і найманців, вони використовують там загородзагони».

Глава держави вважає, що цьогоріч росія втратить убитими 100 тисяч своїх солдатів «і лише Богу відомо, скільки найманців».

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених 6 пунктів – Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Бахмутське, Первомайське, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій, на Бахмутському напрямку продовжує вести наступальні дії. Триває переміщення особового складу та військової техніки противника для комплектування підрозділів, що зазнали втрат.
  • Підтверджено ураження підрозділів противника у Запорізькій області протягом 28-29 листопада цього року. Так, у районі населених пунктів Інженерне, Пологи та Токмак втрати противника склали близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Українські ракетники й артилеристи за добу уразили 2 райони зосередження особового складу і ОВТ противника та важливий об’єкт окупантів.

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав із професійним святом військовослужбовців та працівників радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ.

Він повідомив, що за 9 місяців широкомасштабної війни радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та супроводжено понад 240 тисяч повітряних цілей противника.

Близько 80% знищується нашими вогневими засобами.

 

Станом на ранок 30 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 88 880 (+500) осіб,
  • танків - 2 914 (+3),
  • бойових броньованих машин - 5 872 (+6),
  • артилерійських систем – 1 902 (+1),
  • РСЗВ – 395,
  • засобів ППО - 210 (+1),
  • літаків – 280,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 562 (+7),
  • крилатих ракет - 531,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 429 (+6),
  • спеціальної техніки - 163.

 

  • Генеральний штаб ЗСУ повідомляє про високий рівень санітарних втрат окупантів.

Протягом минулого тижня тільки в лікувальні заклади тимчасово окупованого Донецька доставлено понад 720 поранених військовослужбовців підрозділів російських окупаційних військ.

В окупованій Горлівці росіяни перепрофілювали одну з цивільних лікарень на військовий шпиталь. Ворог закрив доступ до шпиталю для цивільних осіб, а до пацієнтів допускає виключно медичний персонал.

  • Воєнна розвідка Міноборони поки не фіксує на території Білорусі створення потужного наступального угруповання, подібного до того, яке було розгорнуто в січні-лютому 2022 року.

Водночас близько 9 тисяч військовослужбовців 1-ї танкової армії провели заходи з бойової підготовки, злагодження підрозділів.

У ГУР наголошують, що на перспективу зберігається загроза застосування угруповання союзної держави Білорусь-росія. Проте для цього недостатньо озброєння.

  • Протягом листопада українська ІТ-армія паралізувала понад 900 російських онлайн-ресурсів, серед яких Центральний банк рф та воєнторги.

Як повідомили у Мінцифри, ІТ-армія розхитує економіку ворога й деморалізує росіян на цифровому фронті.

Здійснено серію DDoS-атак, оприлюднено відомості про персонал Центробанку, спеціалізовані системи та вихідні файли.

Також атаковані платформи пропутінських волонтерів «Добро», на яких збирали мітинги на підтримку війни.

Крім того, порушено роботу Альфа-Банку, маркетплейсу Ozon, 1С, платформи тендерів РТС-тендер та Росэлторг, національного центру розвитку штучного інтелекту тощо.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський, виступаючи на саміті видання DealBook, запросив американського бізнесмена та голову Tesla Inc. Ілона Маска відвідати Україну, щоб побачити збитки, завдані російськими військами.

Глава держави зазначив, що такий візит може допомогти Маску зрозуміти ситуацію, перш ніж робити заяви про неї.

«Якщо ви хочете зрозуміти, що тут зробила росія, приїжджайте в Україну, і ви побачите це на власні очі... Після цього ви розкажете нам, як закінчити цю війну, хто її почав і коли ми зможемо її закінчити».

  • В «Укренерго» заявили, що станом на 30 листопада виробники електроенергії забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні, дефіцит потужностей становить 27%.

«Поступово зростає потужність генерації, що дозволить дещо зменшити дефіцит в енергосистемі. До всіх обленерго доведені ліміти споживання по кожній області».

  • Центр національного спротиву повідомляє, що окупаційна влада на тимчасово захоплених територіях Луганської області попросила Москву знизити темпи мобілізації.

Російське командування мобілізувало більш ніж половину шахтарів і є загроза остаточної зупинки вугільнодобувної галузі.

«Ворог відправив на фронт 58% шахтарів «Востокуголь», на яку окупанти записали більшість «віджатих» шахт регіону».

Таким чином «матушка-рассія» не тільки вбиває людей, кидаючи непідготовлених робітників як гарматне м’ясо на передову, а й знищує цілі галузі промисловості на окупованих територіях. Москві не потрібен Донбас і його населення, їй потрібна просто випалена земля із покірними рабами.

  • Одеська міська рада ухвалила рішення демонтувати й перенести пам'ятник російській імператриці Катерині II та пам'ятник Олександру Суворову.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін сьогодні знову закликав «витягнути людей із трущоб». Сама по собі заява гарна, як і нібито бажання керівника країни покращити життя найбідніших громадян держави.

Проблема тільки в тому, що російська пропаганда забула, що з аналогічним закликом путін уже виступав за час свого перебування на посту президента – у квітні 2007 р, у листопаді 2009 р., у серпні й вересні 2010 р., у квітні 2013 р., у листопаді 2014 р., у грудні 2020 р., у січні та вересні 2021 р. й у вересні цього року. І ось чергова заява…

А тим часом люди продовжують жити в будівлях, які за фактом уже не придатні для цього, слухають пропаганду й вірять, що путін справді щось змінить у їхньому житті на краще.

  • Після серйозних втрат в Україні та запровадження безпрецедентних санкцій проти рф усе більше пересічних росіян виступає за мирні переговори з Україною.

Про це повідомляє видання «Медуза» з посиланням на дані останнього закритого соцопитування ФСО і джерела, близькі до адміністрації президента рф. Такі дослідження робляться на замовлення Кремля і тільки для «внутрішнього користування».

За даними закритого соцопитування, за продовження війни виступають лише 25%, а близько 55% – за мирні переговори (у липні – лише 30%). При цьому ставлення росіян до війни різко погіршилося саме останнім часом, зокрема після мобілізації

За даними Медузи, такі дані збігаються з результатами жовтневого опитування "Левада-Центру", де "за" і "скоріше, за" мирні переговори виступили 57% респондентів; "за" і "скоріше, за" продовження бойових дій – 27%.

За словами двох джерел видання, близьких до адміністрації президента росії, з цієї причини Кремль у майбутньому планує обмежити кількість відкритих опитувань про ставлення росіян до війни.

  • У росії день почався з масштабних пожеж відразу в декількох областях:
  • у Пермі сталося займання на ТЕЦ-9 – на площі 1500 квадратних метрів горіла покрівля цеху. На територію підприємства стягнули всі служби міста.
  • у Волгограді вночі спалахнув великий склад пластикової продукції. Вогонь охопив площу 1500 кв. м.
  • у Красноярську згоріла частина великого ТЦ.
  • у Брянській області рф загорілися резервуари з нафтопродуктами на площі майже 2 тис. кв. м.
  • Кремль знову завуальовано погрожує світові ядерною зброєю.

Після того, як практично всі учасники «ядерного клубу» попередили рф про неминучі наслідки застосування ядерної зброї проти України, путінське оточення вдається до маніпуляцій.

Сьогодні Шойгу заявив про намір «капітально розвивати ядерні сили» у 2023 році. Фактично це єдине, чим сьогодні рф ще може погрожувати світові. Усі інші види російських озброєнь, а також підготовка особового складу продемонстрували в Україні повну свою нездатність.

На підставі цього окремі експерти сумніваються, що російські ракети з ядерними боєголовками також можуть не злетіти у разі запуску.

  • Путінська пропаганда намагається просувати фейк про нібито підготовку Польщі до анексії українських територій. Таким чином рф використовує примітивну спробу посіяти недовіру між країнами.

Водночас Україна та Польща разом сміються із цих спроб, адже з міжнародного права сьогодні знущається лише росія.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німеччина надасть Україні 56 мільйонів євро на ремонт енергетичної інфраструктури, а також понад 350 електрогенераторів.

Цей пакет допомоги в телефонній розмові обговорили Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц.  

Він також наголосив на незмінній підтримці України з боку Німеччини, зокрема у сфері протиповітряної оборони та довгострокової відбудови.

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною рф.

«Росія має фінансово заплатити за руйнування, які вона спричинила. Збитки, завдані Україні, оцінюються в 600 мільярдів євро. Росія та її олігархи мають компенсувати Україні збитки та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо кошти, щоб змусити росію заплатити. Ми заблокували 300 мільярдів євро резервів російського Центрального банку та заморозили 19 мільярдів євро грошей російських олігархів».

Фон дер Ляєн також повідомила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії.

  • Євросоюз надасть Україні ще 40 генераторів, щоб допомогти підтримувати нормальне життя за тривалої відсутності електропостачання.

Як повідомив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, на зустрічі G7 скоординували підтримку й домовилися надати ці генератори одатково до тих 550, які вже виділили через механізм цивільного захисту.

  • Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість оголошення приватної військової компанії «Вагнера» терористичною організацією.

Як повідомляє агентство Bloomberg, таке визнання дозволило б США розпочати кримінальне переслідування проти групи та її членів, а також накласти арешт на її активи по всьому світу.

Остаточного рішення про це ще не ухвалене.

Переслідування Вашингтоном ПВК «Вагнера» покликане стримати діяльність найманців в Україні, а також протидіяти їхньому все більшому впливу в Африці. Угруповання, як і його засновник Євгеній Пригожин, уже перебувають під санкціями США, ЄС і Британії.

  • Президент Фінляндії Саулі Нійністе заявив, що його країна може готувати українських військових, зокрема йдеться про експлуатацію техніки, яку надає Фінляндія.
  • Міністри юстиції держав "Групи семи" провели першу в історії зустріч, за підсумками якої домовилися координувати розслідування воєнних злочинів в Україні у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням.

Про це йдеться в Берлінській декларації, ухваленій за результатами зустрічі.

Міністри юстиції G7 засудили дії росії в Україні – від убивств цивільного населення до сексуального й гендерно зумовленого насильства, а також наголосили на необхідності притягнення до відповідальності винних за ці злочини.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про новий пакет санкцій, спрямованих проти 22 російських посадовців, причетних до мобілізації громадян рф на незаконну війну проти України.

«Сьогодні ми застосували санкції до осіб, які примушували до призову, відправляючи тисячі російських громадян воювати на незаконній і огидній війні путіна. Велика Британія продовжить за допомогою санкцій і військової допомоги підтримувати Україну, яка захищає свою незалежність».

  • НАТО розглядає можливість інвестування в системи озброєнь радянських часів, які використовуються в Україні.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Ми розглядаємо всі варіанти, щоб переконатися, що українці отримають те, що їм потрібно і що може бути найбільш ефективним для них. Дещо з цього стосується систем радянських часів, які вони мали на озброєнні десятиліттями, і, наприклад, забезпечення боєприпасами для цих систем».

  • Нижня палата парламенту Чехії погодила перебування українських військових на території країни для навчання. Депутати також схвалили направлення чеських військових для навчання українців в інших країнах-членах ЄС.

Цю пропозицію ще мають розглянути чеські сенатори. Очікується, що це відбудеться у четвер.

Навчання українських військових у Чехії проходитиме на полігоні Лібави. Згідно з урядовим документом, до кінця наступного року має бути проведено п’ять чотиритижневих змін, у кожній із яких можуть взяти участь до 800 українських воїнів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему