30 Листопада 2022
Новини

«Укроборонпром» налагодив виробництво снарядів калібру 152 мм: найголовніші події 29 листопада 2022

«Укроборонпром» налагодив виробництво снарядів калібру 152 мм: найголовніші події 29 листопада 2022

Триває 279 доба опору України повномасштабному вторгненню з боку російської федерації.

  • Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках, не припиняють артилерійські обстріли Херсона.

За минулу добу наші захисники успішно відбили атаки ворога в районах 10 населених пунктів – Новоселівське, Білогорівка Луганської області та Серебрянка, Верхньокам’янське, Білогорівка, Яковлівка, Первомайське, Опитне, Невельське, Красногорівка Донецької області.

Також ЗСУ продовжують завдавати точних ударів по складах і базах російських загарбників.

Так, у Сватовому на Луганщині вдалося накрити вогнем пункт дислокації росіян: за попередніми даними, 20 окупантів загинули, 30 – поранені.

  • Генштаб ЗСУ повідомляє, що авіація ЗСУ протягом поточної доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, позиції зенітно-ракетного комплексу російських окупантів.

 

Станом на ранок 29 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 88380 (+480) осіб,
  • танків - 2911 (+3),
  • бойових броньованих машин ? 5866 (+5),
  • артилерійських систем – 1901 (+2),
  • РСЗВ – 395,
  • засоби ППО - 209,
  • літаків – 280 (+2),
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1555,
  • крилаті ракети - 531,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4423 (+7),
  • спеціальної техніки - 163.

 

  • Британська розвідка стверджує, що в останні три місяці російські війська значною мірою припинили розгортання батальйонно-тактичних груп (БТГ) в Україні, оскільки під час бойових дій високої інтенсивності вони продемонстрували серйозні недоліки.

Відносно невелика кількість бойової піхоти, що виділяється БТГ, часто виявляється недостатньою. Крім того, децентралізований розподіл артилерії не дозволив росії повною мірою використати свою перевагу в кількості гармат. Також лише деякі командири БТГ мали повноваженнями гнучко використовувати свої можливості.

  • Як зазначають окремі експерти, зараз російська армія не здатна забезпечити середньостатистичну БТГ повною штатною комплектацією техніки. Відповідно, багато підрозділів перетворилися на банальні маршеві батальйони.
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що нещодавні заяви окупантів про просування поблизу Бахмута є перебільшеними й не свідчать про неминуче оточення міста російськими військами.

В інституті відзначили, що російські джерела в рамках тривалої інформаційної операції поширюють неправдиві заяви про просування навколо Бахмута.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Шість амбасадорів платформи UNITED24 оголосили спільну благодійну кампанію для збору коштів на закупівлю тисячі електрогенераторів для українських лікарень.

Для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським в Київ приїхали астронавт Скотт Келлі, тренер Андрій Шевченко та боксер Олександр Усик. Завдяки відеозв’язку доєднались тенісистка Еліна Світоліна, історик Тімоті Снайдер та актор та режисер Лієв Шрайбер.

Під час зустрічі з Президентом амбасадори запевнили, що зроблять усе, щоб допомогти українським лікарям з генераторами.

  • У деокупованому Херсоні тривають роботи з відновлення електропостачання. Подачу електроенергії відновили для понад 40% споживачів, а також для залізниці.

Сьогодні електропостачання вже відновлено у центральній частині міста та мікрорайонах: ХБК, Шуменський, Таврійський та Острів. Також з електропостачанням тепер і міська лікарня імені Лучанського.

  • Державний концерн «Укроборонпром» налагодив виробництво снарядів калібру 152 мм і показав перші виготовлені зразки.

Ці засоби ураження пройшли успішні випробування та виготовляються за технологією НАТО.

Військові уточнюють, що перші снаряди українського виробництва надійдуть адресатам за кілька днів.

На початку листопада міністр оборони Олексій Резніков повідомляв, що оборонно-промисловий комплекс України налагодив виробництво артилерійських снарядів калібру 122-мм та 152-мм, а також 120-мм мінометних мін.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Цього року кожен третій росіянин (35%) почав більше економити на їжі, ще третина мешканців рф (32%) обмежила видатки на перукарні та косметику.

Про це свідчать результати опитування, проведеного державним Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦИОМ).

«На їжі стали більше економити переважно ті, хто характеризує своє матеріальне становище як погане (69%), відсоток трохи вищий також серед 18-24-річних (44%) та мешканців Північно-Західного округу (44%)».

«Серед тих, хто став більше економити на їжі цього року, 58% стали скорочувати витрати на перукарні, косметику, салони краси. У протилежній групі – тих, хто не заощаджував на їжі більше, – відсоток тих, хто економить на "красі", нижче втричі – 20%».

  • росія обіймає 5 місце у світі за кількістю мільярдерів – це 83 особи із сукупною вартістю активів $320 млрд. У 2 рази більше, ніж у Великобританії (49) або Швейцарії (41). Однак таке становище зовсім не бентежить бідних пересічних росіян, які самі купують своїм мобілізованим родичам одяг та бронежилети й каски. Громадяни рф покірно відправляють своїх близьких на смерть в Україну заради підтримання путінського режиму.
  • Китай закрив порти для суден із російською страховкою. Влада КНР не визнає сертифікати російських страхувальників, видані суднам під російським прапором.
  • Російські пропагандисти вже відкрито визнають, що скоюють воєнні злочини й за це їх чекає Гаазький трибунал.

Так, Маргарита Сімонян у прямому ефірі заявила, що після програшу росії всіх воєнних злочинців із Кремля чекає суд, подібний до Нюрнберзького.

Таким чином російські пропагандисти за 9 місяців війни проти України пройшли шлях від тез про «взяття Києва за 3 дні» до заяв про невідворотність міжнародного трибуналу для російських військових злочинців.

  • Росіянам на всіх рівнях розповідають про неймовірні перемоги держави та про те, що Європа замерзне без російського газу й нафти. Тим часом у самій росії вже фіксуються випадки масових аварій, коли десятки тисяч людей залишаються в мороз без тепла.

Днями в місті Абакан 70 тисяч людей залишилися без опалення у 20-градусний мороз.

Сьогодні стало відомо про масштабну аварію в Новосибірську, де цілий район залишився без тепла, а це близько 14 тисяч людей.

Показово, що в Європі кінець осені й початок зими видаються цього року доволі теплими, до того ж урядам держав-членів ЄС вдалося диверсифікувати постачання газу, яким зараз Європа повністю забезпечена.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв зберегти та збільшити військову допомогу Україні наступного року.

«Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Наступного року ми збережемо або навіть збільшимо нашу військову допомогу. Ми надамо нову підтримку протиповітряній обороні, щоб захистити український народ і критично важливу інфраструктуру, на яку він покладається. Захищаючи Україну, ми захищаємо себе».

Він назвав головними викликами для Британії дії Росії та Китаю, і допомога Україні це один зі способів протистояти їм.

Сунак підкреслив, що росія у війні проти України вдається до терористичних методів.

«У Києві я побачив, як увага росії зміщує фокус від кровопролитних зіткнень на полі бою до жорстокого поводження з цивільним населенням. Це було зафіксовано у зруйнованих будівлях і купах уламків, що лежать на вулицях, в розповідях перших рятувальників, яких я зустрів у звільненому Херсоні, від катівень до мін-пасток, залишених у дитячих іграшках. Поки світ збирається разом, щоб подивитися чемпіонат світу з футболу, я бачив, як вибуховий пристрій був захований у дитячому футбольному м'ячі - з метою перетворити його на зброю війни».

  • США нададуть Україні підтримку обсягом 53 млн доларів для термінової закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергосистеми.

У Державному департаменті США зазначили, що обладнання  мають поставити в Україну якнайшвидше.

«Цей пакет буде включати розподільні трансформатори, автоматичних вимикачів, пристроїв захисту від стрибків напруги, роз’єднувачів, транспортних засобів та іншого критично важливого обладнання».

Кошти надаються додатково до 55 млн доларів екстреної підтримки для енергетичного сектору України.

  • Словаччина передала Україні 30 бойових машин піхоти БМП1. Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.
  • Франція передала Україні далекобійну реактивну систему залпового вогню LRU. Установка вже прибула в Україну.

Як зазначив міністр оборони України Олексій Резніков, українська армія тепер ще потужніша для стримування і знищення ворога.

LRU (Lance Roquette Unitaire) – це французька модернізація американської РСЗВ M270.

  • Союзники по НАТО й надалі підтримуватимуть Україну. Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг у румунському Бухаресті, де розпочав роботу саміт НАТО, на якому присутні міністри закордонних справ Альянсу.

«Ми зустрічаємося тут, у Румунії, і це є дуже важливим та своєчасним. Тому що Румунія є сусідом України, і ми бачимо, як там вирує війна. Та війна, де президент путін зазнає поразки, але відповідає на це ще більшою жорстокістю, атакує українські міста, критичну інфраструктуру. путін перетворює зараз зиму на зброю в його агресії проти українського народу».

«Впевнений, що головне послання з цієї зустрічі буде таким: союзники по НАТО продовжуватимуть надавати Україні безпрецедентну підтримку та разом стоятимуть поряд із нею. Тому що це в інтересах нашої безпеки - забезпечити, щоб президент путін не переміг. Тому що це надішле послання іншим тоталітарним лідерам, що вони не зможуть досягти своїх цілей з використанням грубої військової сили».

  • Країни НАТО продовжать посилювати політичну і практичну підтримку Україні, яка продовжує захищати свій суверенітет і територіальну цілісність від російської агресії.

Про це йдеться у заяві за підсумками міністерської зустрічі Альянсу в Бухаресті.

Міністри наголосили, що росія несе повну відповідальність за цю війну, кричуще порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН.

«Агресія росії, включаючи її постійні та безсовісні атаки на українську цивільну та енергетичну інфраструктуру, позбавляє мільйони українців базових людських послуг.  Вона вплинула на глобальні поставки продовольства та поставила під загрозу найбільш вразливі країни і народи світу».

Також наголошується, що винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Країни НАТО також засуджують всіх тих, у тому числі Білорусь, хто активно сприяє агресивній війні росії проти України.

Члени Альянсу також допомагатимуть Україні у відновленні її енергетичної інфраструктури і захисті її народу від ракетних атак.

«Ми також залишаємось рішучими у підтримці довгострокових зусиль України на шляху повоєнної відбудови та реформ, щоб Україна могла забезпечити своє вільне та демократичне майбутнє, модернізувати свій оборонний сектор, посилити довгострокову оперативну сумісність та стримувати майбутню агресію».

  • Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що пропозиції про перемир'я з росією "безрозсудні", адже встановлення припинення вогню зараз, по суті, виправдовує всю несправедливість, яка вже сталася.

«Перемир'я зараз означатиме, що росія збереже за собою окуповану територію. А разом з нею будуть санкціоновані і порушення кордону, і нехтування міжнародним правом, і захоплення земель. Це не може бути метою припинення вогню».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему