29 Листопада 2022
Новини

Українські воїни тиснуть ворога, знищують техніку й живу силу окупантів: найголовніші події на 28 листопада 2022

Українські воїни тиснуть ворога, знищують техніку й живу силу окупантів: найголовніші події на 28 листопада 2022

Сьогодні триває 278 день боротьби українського народу проти російського вторгнення.

Протягом минулої доби окупанти намагалися здійснити атаки тільки на лінії фронту, що в Донецькій області. Наші захисники успішно відбили всі спроби противника прорвати оборону, атаки загарбників були зупинені в районах 10 населених пунктів Донеччини – Яковлівка, Соледар, Бахмут, Андріївка, Новобахмутівка, Опитне, Водяне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівка.

  • Українські воїни тиснуть ворога на більшості ділянок фронту та знищувати техніку й живу силу окупантів.

Як інформує українське командування, противник продовжує зазнавати значних втрат. Підтверджено ураження об’єкта російських загарбників в районі Енергодара. 26 листопада цього року знищено 6 одиниць військової техніки різного типу та поранено близько 30 військовослужбовців. В районах населених пунктів Пологи та Чернігівка Запорізької області близько 80 загарбників отримали поранення. Кількість загиблих окупантів уточнюється.

Також зафіксовано близько 30 одиниць пошкодженої військової техніки противника на ремонті в населеному пункті Гола Пристань Херсонської області.

  • За даними Генштабу, російські загарбники продовжують безславно помирати в Україні. Так, один із підрозділів російських окупаційних військ в Луганській області за минулий тиждень втратив до 70% особового складу. У районі населеного пункту Бабине Херсонської області підтверджено ураження пункту управління противника, знищено до 5 одиниць військової техніки, інформація щодо загиблих та поранених військовослужбовців уточнюється.

Поблизу населеного пункту Старобогданівка Запорізької області Силами оборони пошкоджено залізничний міст, який окупанти використовували для доставки озброєння та військової техніки.

 

Станом на ранок 28 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 87900 (+590) осіб,
  • танків - 2908 (+3),
  • бойових броньованих машин - 5861 (+5),
  • артилерійських систем – 1899 (+2),
  • РСЗВ – 395,
  • засоби ППО - 209,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1555,
  • крилаті ракети - 531,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4416 (+4),
  • спеціальної техніки - 163.

 

  • Американський Інститут дослідження війни (ISW) зазначає, що стан укріплень армії рф на Кінбурнській косі у Миколаївській області та навколо неї вказує на те, що окупанти не планують довго утримувати там позиції.

Аналітики зробили висновок, що у рф сприймають перспективу українського контрнаступу через річку Дніпро як серйозну загрозу і не вірять у можливість зберегти за собою повністю цю частину суші.

«Найімовірніше, росіяни очікують, що українці звільнять Кінбурнську косу і мають намір завадити їм просунутися до материкової частини Херсонської області та захищатися від наступу на території, що безпосередньо оточує з'єднання коси з материковою частиною області».

«Оборона поблизу коси свідчить про те, що російські війська спантеличені тим, що українські сили можуть закріпитися на косі або поблизу неї та використовувати її як базу для наступу із заходу».

  • З метою дискредитації Сил оборони, російські окупанти обстрілюють населені пункти, перекладаючи відповідальність на ЗСУ. Крім того, ворог поширює дезінформацію, що нібито громадян України зі звільнених територій затримують українські військові для збільшення обмінного фонду, звинувачуючи їх у співпраці з окупантами.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні до Києва приїхала найбільша з моменту повномасштабного вторгнення група очільників зовнішньополітичних відомств. До України прибули глави МЗС Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції.

Головне питання візиту – як далі підтримувати Україну.

  • Проект Опендатабот інформує, що у дні масованих ракетних обстрілів українці відповіли агресору збільшенням активності пожертв на ЗСУ.

Найбільші збори зафіксовано на платформі United24. За пів року роботи платформи на рахунки НБУ зайшло понад 6,8 млрд грн:

  • 83% коштів або 5,6 млрд грн – на рахунок ЗСУ;
  • 11% або 745 млн грн – на рахунок для медичної допомоги;
  • 6% або 429 млн грн – на гуманітарну допомогу.

Таким чином українці на практиці доводять, що російські атаки ще більше нас згуртовують і спонукають до більшого спротиву агресору.

  • Уряд перерахував кошти 54 переможцям грантової програми Новий рівень на розвиток бізнесу у сфері переробки на загальну суму 337 млн грн.

Грантові програми єРобота – це потужний інструмент підтримки бізнесу, який задіяли задля активізації підприємництва і стимулювання створення нових робочих місць.

Розвиток переробки - стратегічна мета України, тож інвестиції йдуть у цей напрямок, щоб виробляти та експортувати більше готової продукції з більшою часткою доданої вартості.

Підприємці, які отримали ці гранти, створять понад 1000 нових робочих місць.

Загалом зараз за різними програмами проекту українці вже отримали від держави гранти на старт або розвиток бізнесу більш ніж на 600 млн грн.

  • Одеський припортовий завод перепрофілював виробничі потужності й долучився до відвантаження зернових на експорт у межах "зернової угоди".

Перші тисячі тонн вже завантажено у трюми судна.

  • Головне управління розвідки Міноборони вважає, що інформація про нібито підготовку Білоруссю наступу на Україну поширюється спеціально. Такі фейки вигідні для росії, так вона намагається налякати українців.

«Інформаційно-психологічні спеціальні операції дуже часто переслідують одночасно кілька цілей. І в цьому випадку ми бачимо різні цілі, тобто з одного боку посіяти паніку серед населення, серед українців, зокрема жителів прикордонних районів та областей. І дезорієнтувати українські сили оборони, розосередити сили, перекинути сили з інших напрямків. Також об'єктом і цілями цієї спеціальної психологічної операції інформаційної є сама Білорусь і білоруси, тобто нагнітання. Зробити так, щоб заіскрило, і все-таки втягнути саму Білорусь у повномасштабну війну, чого до цього моменту не було».

Зараз не можна піддаватися на подібного роду провокації.

Загроза від режиму Лукашенка є, і він допомагає Путіну зброєю, боєприпасами, бронетехнікою, надає свій повітряний простір для ударів по Україні.

Водночас у ГУР вважають, що говорити про те, що в найближчому часі відбудеться повномасштабне вторгнення і втягування Білорусі в наземну операцію, сьогодні не можна.

  • Центр національного спротиву повідомив, що росіяни вивезли з Нової Каховки усіх колаборантів.

Йдеться не лише про тих зрадників, які обіймали посаду в окупаційній адміністрації, а й тих, хто брав участь у спільних із росіянами рейдах проти місцевого населення та залякував і примушував мешканців до співпраці.

Крім того, центр закликав місцевих мешканців залишити місто до моменту його деокупації ЗСУ.

  • У рамках проекту «Армія відновлення» до виконання суспільно корисних робіт уже залучили понад 2000 безробітних.

Заходи організовує регіональна влада, вони спрямовані на відновлення країни.

На сьогодні такі роботи проводяться в Сумській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Полтавській та Рівненській областях. З грудня вони також будуть організовані у Волинській та Запорізькій області.

Задіяні в роботах люди перейшли в статус зайнятих осіб й отримують оплату щонайменше 6700 грн. Наразі держава виплатила їм вже 8,5 млн грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Державний пропагандистський Всеросійський центр вивчення громадської думки зафіксував, що цього року на їжі стала більше економити третина росіян (35%), майже стільки ж заощаджують на перукарнях, косметиці, салонах краси (32%).

Як наголошують експерти, у росії все настільки погано, що навіть державним структурам довелося це зафіксувати

  • У росії банки відмовляють мобілізованим та їхнім родинам в оформленні кредитних канікул. Запити виявилися досить затребуваними, однак у листопаді від клієнтів банків почали масово надходити скарги на «несумлінний підхід» банків.

Як наголошують експерти, кредитні канікули – «це не амністія і не безплатний період». Платити все одно доведеться.

  • Нафтовий ринок, який приносив раніше росії найбільше прибутків, протягом останніх днів переживає серйозні потрясіння.

Ціни на чорне золото, зокрема й на російське, продовжують стрімко падати. Усе це відбувається на фоні побоювань із приводу ослаблення попиту на паливо в Китаї через сплеск захворюваності на COVID-19, політичну невизначеність у зв’язку з протестами проти обмежень у Шанхаї.

При цьому зазначається, що США послабили санкції проти нафтового сектора Венесуели й дозволили американській компанії Chevron відновити видобуток нафти у країні після відновлення Венесуелою перемовин щодо гуманітарного плану.

Також компанії дозволено відновити експорт нафти, який був зупинений з 2019 року.

Таким чином світ успішно диверсифікує постачання нафти, щоб максимально замінити на ринку російський енергоносій.

  • Влада Курської області росії подарувала матерям загиблих на війні в Україні окупантів рушники й торт.

Фактично йдеться про справжню ціну життя людини в рф.

Також це ще одне яскраве підтвердження ставлення російської влади до своїх громадян: чиновники не розуміють потреб і проблем людей, влада живе відірвано від народу і просто використовує його як інструмент для досягнення своїх цілей, путінський режим паразитує на цілому народі.

Раніше повідомлялося, що сім’ям мобілізованих у деяких регіонах росії місцеві чиновники виділяли вугілля та дрова.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Польща продовжує просувати ідею надання Україні систем ПРО Patriot. Так, заступник голови Міністерства національної оборони Польщі Войцех Скуркевич заявив, що українські військовослужбовці здатні дуже швидко навчитися використовувати систему протиракетної оборони Patriot, тож наразі все залежить від рішення Німеччини.

«Українці здатні навчитися користуватися "Патріотами" за дуже короткий час. Справа двох місяців. М'яч зараз на боці Німеччини, чекаємо на хід з їхнього боку».

Скуркевич наголосив, що для Польщі зараз найголовніше - зміцнення східного флангу НАТО і важливо, щоб захист повітряного простору НАТО здійснювався і з української сторони.

  • Бельгія виділяє Україні 150 тисяч євро допомоги для культурної сфери.

Таких домовленостей досягли під час візиту до Києва міністерки закордонних справ, європейських справ і зовнішньої торгівлі та федеральних установ культури Бельгії Аджеї Лябіб.

Також домовилися про українські сезони культури в Бельгії, постачання генераторів нашим закладам та медіа для зими, поширення заборони російської пропаганди, допомогу в збереженні української культурної спадщини та допомогу на 150 тисяч євро культурній сфері», — повідомив Ткаченко.

  • Рада ЄС одноголосно ухвалила рішення включити до списку злочинів обхід введених спільнотою санкцій.

Це є перший із двох кроків щодо забезпечення однакового ступеня застосування санкцій на всій території ЄС та припинення спроб обійти або порушити санкції.

  • Норвегія підтримала Місію ЄС із військової допомоги України та виділила приблизно на 150 мільйонів норвезьких крон через Європейський фонд миру (EPF).

В уряді країни наголосили, що для безпеки Норвегії та Європи важливо, щоб росія не виграла у війні проти України. Українські сили ведуть важливу битву за демократію та справедливість.

  • Литва за останні дні відправила в Україну вантажівки зі 114 трансформаторами й загалом планує відправити 252 одиниці.

Як повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, литовські енергокомпанії вже направили підтримку на суму 3 мільйони євро на реконструкцію енергетичного сектору України і на ще 2 мільйони євро направляється зараз.

  • Агентство АР повідомляє, що міністри закордонних справ НАТО на зустрічі в Бухаресті 29-30 листопада пообіцяють надати довгострокову підтримку Україні.

Під час зустрічі міністри, ймовірно, дадуть нові обіцянки щодо нелетальної підтримки України. Йдеться про паливо, електрогенератори, медикаменти, зимове спорядження та пристрої для боротьби з безпілотниками.

Окремі члени Альянсу також, ймовірно, оголосять про нові поставки військового обладнання для України - головним чином ППО.

Також планується обговорення підтримки України у довгостроковій перспективі.

  • Урядовці країн ЄС обговорять заходи подальшої допомоги Україні для підготовки до проходження зими в умовах нестачі електроенергії.

Як повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель, путін продовжує свої спроби перетворити Україну на чорну діру – без світла, без електрики, без тепла, - щоб приректи українців на темряву та холод.

«Ми маємо продовжувати нашу підтримку, надавати Україні більше матеріалів для того, щоб зустріти цю зиму без електроенергії. Це означає багато речей: від електричних установок до усього, що може бути необхідним, щоб пережити цю зиму без електрики. Це важко собі уявити, але саме це трапляється. Тож сьогодні ми маємо поглянути на (російську) війну в Україні з точки зору гуманітарної кризи».

  • Агентство Reuters пише, що Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих невеликих високоточних бомб, які б дозволили завдавати удари далеко в тилу російських військ на відстань до 150 км.

Запропонована Boeing система, що отримала назву «Бомба малого діаметра наземного базування» (GLSDB), може бути поставлена вже навесні 2023 року. GLSDB поєднує в собі бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном. Дальність дії такої бомби – 150 км, що дозволило б Україні уражати цінні військові об'єкти, які раніше були недосяжними.

GLSDB виробляється спільно компаніями SAAB AB та Boeing і перебуває в розробці з 2019 року.

  • Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Ліндстрьом переконаний, що єдиний спосіб справедливої розв’язки у війні рф проти України – щоб росія зазнала поразки на полі бою.

«Ми готові робити більше й більше, тому що ми допомагаємо Україні, а Україна допомагає усім нам зупинити росію. Лише завдавши їй поразки у війні ми зможемо забезпечити мирне і стабільне майбутнє. Територіальна цілісність України має бути відновлена. А для цього останнє слово має бути за українською владою. Але єдине, що може завершити цей конфлікт – це військова поразка росії».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему