18 Листопада 2022
Новини

окупанти бояться нового суттєвого прориву лінії фронту ЗСУ: найголовніші новини 18 листопада 2022

окупанти бояться нового суттєвого прориву лінії фронту ЗСУ: найголовніші новини 18 листопада 2022

Триває 268 день боротьби України проти повномасштабного вторгнення з боку російської федерації.

  • Найважчою зараз залишається ситуація на Донбасі, де окупанти зосередили значні сили та засоби й не припиняють спроб атакувати позиції наших захисників.

За минулу добу Збройні сили відбили атаки окупантів біля 9 населених пунктів – Новоселівське і Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Опитне, Первомайське, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, підтверджено втрати противника в Херсонській області за попередні дні. У місті Скадовськ у результаті ураження району зосередження окупантів, втрати особового складу склали близько 50 осіб загиблими. А в місті Чаплинка підтверджується знищення складу боєприпасів.

Українська авіація протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та залізничний міст.

 

Станом на ранок 18 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 83 460 (+350) осіб,
  • танків - 2 879 (+1),
  • бойових броньованих машин - 5 808 (+4),
  • артилерійських систем – 1 865 (+5),
  • РСЗВ – 393,
  • засобів ППО - 209,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 536 (+5),
  • крилатих ракет - 480 (+6),
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 366 (+4),
  • спеціальної техніки - 161 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Авдіївському напрямках.

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що ЗСУ можуть бути спроможні зірвати зусилля росіян зміцнити та утримати свої оборонні позиції на окупованій частині Херсонщини.

Повідомляється, що російські сили на сході Херсонщини частково вразливі до «української кампанії з перехоплення», подібної до тієї, що була успішно використана для деокупації західної частини Херсонської області.

Наразі російські війська створюють оборонні позиції вздовж деяких критично важливих ліній розмежування, а повідомлення в соціальних мережах вказують на те, що українські удари вже почали націлюватися на російські райони зосередження і військові об'єкти на цих маршрутах.

Таким чином, обмежена кількість високоякісних автомобільних доріг і залізниць в цьому районі, особливо тих, що з'єднують Крим з материком, створює потенційні "вузькі місця", які можуть виявитися вразливими.

Відповідно, поступово це погіршить російську спроможність продовжувати постачати своє угрупування у східній частині Херсонщини та в інших регіонах південної України.

  • Британська розвідка зазначає, що після відступу з правобережжя Дніпра на Херсонщині російські війська зайняті передусім доукомплектацією, перегрупуванням та підготовкою оборонних рубежів на більшості ділянок уздовж всієї лінії фронту в Україні.

Окупанти бояться нового суттєвого прориву лінії фронту ЗСУ.

  • Повітряні сили ЗСУ повідомили, що система ППО Hawk готується до того, щоб стати у наші бойові порядки для посилення захисту неба.

Система HAWK є попередником системи протиракетної оборони PATRIOT виробництва Raytheon Technologies.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Дію «зернової угоди» продовжено на чотири місяці. Як повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, гарантами залишаються Туреччина та ООН.

Україна внесла пропозиції пролонгувати дію угоди ще на рік і залучити до неї порт Миколаїв.

З початку роботи «зернової угоди» 1 серпня й дотепер Україна експортувала більш як 11 мільйонів тонн продукції до 38 країн світу.

Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі.

  • З 1 липня, коли почав діяти візовий режим із росією, громадянам рф було видано тільки 10 віз на в’їзд в Україну.

При цьому прикордонники нагадують, що віза ще не гарантує безперешкодного в’їзду до України, адже власники візи мусять відповідати й іншим умовам перетину українського кордону.

  • Підрозділи ЗСУ вже отримали від Міністерства оборони достатньо зимової форми, щоб забезпечити свої потреби.

Крім того, Збройні сили мають резерв у понад 200 тисяч бронежилетів і понад 100 тисяч шоломів.

Протягом останнього тижня Міноборони передало ЗСУ:

  • понад 63 тисячі зимових курток;
  • майже 60 тисяч зимових штанів;
  • понад 57 тисяч пар зимового взуття;
  • 11 тисяч бронежилетів;
  • понад 8 тисяч шоломів;
  • понад 135 тисяч зимових шапок;
  • більш як 20 тисяч курток костюма-утеплювача (так звана фліска);
  • 81 тисячу комплектів натільної демісезонної та зимової білизни.

Серед уже поставлених Збройним силам зимових курток частка матеріально-технічної допомоги від партнерів становить 10%.

  • Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що під час активної фази війни Україна налагодила виробництво шоломів та бронежилетів і де-факто стала незалежною в одному з важливих елементів забезпечення захисників.

Вироби відповідають 4 та 6 класу захисту за стандартами НАТО.

Усе виробляється в нашій державі: від сталевих і керамічних плит до тканини, фурнітури, спеціальних ниток тощо. Наразі в Україні відсутня можливість виробляти тільки один специфічний компонент, оскільки немає відповідних технологій у хімічній промисловості.

Крім того, українські виробники розробили бронежилет спеціально для захисниць з урахуванням антропологічних особливостей. Йому немає аналогів у світі. Після завершення циклу випробувань він піде у війська.

Наразі також тестується бронежилет 6 класу захисту з керамічними плитами й низкою новацій, які знижують навантаження на спину і дозволяють одним рухом швидко скинути захист.

  • Українська влада докладає максимум зусиль, щоби у найкоротші терміни відновити повноцінне життя на деокупованих територіях. Одне з першочергових завдань зараз на півдні – поновлення постачання питної води в Миколаїв.

Як зазначили в Миколаївській ОВА, три з чотирьох ділянок уже відремонтували. Є ділянки, які окупанти замінували, тому спочатку мають попрацювати сапери. Повністю відновити водопостачання зможуть лише після ремонту електромереж у Херсонській області. На це, за попередніми оцінками, знадобиться ще кілька тижнів.

  • "Укрзалізниця" сьогодні запустила перший поїзд із Києва до Херсона.

Рейс прибуде приблизно о 09:00 в Херсон. Ним поїдуть близько 200 пасажирів, які придбали «квиток до перемоги», вагони поїзда розписали українські митці.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російське видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента рф та уряду, стверджує, що відступ російських військ із Херсона став дуже болючою подією для еліт у росії – прийшло розуміння, що «справжню війну програно».

У політичному блоці адміністрації президента рф налаштовані оптимістичніше. Зокрема, у Кремлі все ще сподіваються, що на Заході «розвалиться консенсус на підтримку України» через потребу в дешевих енергоносіях. Також у Кремлі мають надію на різку зміну політичної ситуації в Україні

Водночас серед регіональних політиків і бізнесменів не вірять, що Кремлю вдасться переломити ситуацію. Події довкола Херсона сприймають як ганьбу й наслідок бардаку в державі.

Також у регіонах «почало виникати відчуття чужої війни».

Близьке до уряду джерело розповіло, що на тлі постійних військових поразок їх стала ще більше турбувати «повна закритість вищого керівництва росії».

За інформацією «Медузи», незважаючи на все невдоволення, чиновники і бізнесмени в рф не мають наміру вживати якихось дій проти путіна: «Просто хочеться, щоб усе це швидше закінчилося».

  • На фоні відсутності реальних перемог на полі бою, російська пропаганда все більше практикує повідомлення про перемоги віртуальні.

Так, росіянам пропагандисти протягом усього літа розповідали про неймовірну перемогу – захоплення села Піски, що біля Донецька. При цьому в різний час різні люди, зокрема і сам Кадиров, повідомляли про остаточне захоплення цього населеного пункту, хоча воїни ЗСУ там продовжували боротьбу.

Зараз така ж історія повторюється і з селом Опитне біля Авдіївки. Російська пропаганда вже 4 рази заявляла, що цей населений пункт захоплено – 13 жовтня, 12 листопада, 15 листопада і сьогодні, 18 листопада, хоча бої там досі тривають.

  • Центробанк рф заявив, що минулого місяця виник дефіцит валюти, оскільки оголошення мобілізіації в росії спровокувало зняття коштів з депозитів в доларах і євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

Зняття коштів із депозитів фізичних і юридичних осіб в іноземній валюті в жовтні досягло 14,8 мільярда доларів. Також росіяни скупили так звані «недружні валюти» на Московській біржі на суму, еквівалентну 70,9 мільярдів рублів (1,2 мільярда доларів).

  • Російські експерти в галузі авіації повідомляють, що близько 50 зі 180 літаків «Аерофлоту» припинили польоти. З них 25 бортів готуються розібрати на деталі, щоб було, чим ремонтувати літаки, які поки залишилися «у строю».

Ось такі зараз реалії РФ, яка версією путінської пропаганди, є «великою індустріальною наддержавою».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський парламент визначився з датою голосування за резолюцію, в якій Росія буде визнана державою-спонсором тероризму.

Попереднє голосування з цього питання відбудеться у вівторок, 22 листопада, і після консультацій із Єврокомісією та Радою ЄС остаточне рішення в Європарламенті буде ухвалене 23-24 листопада.

Повідомляється, що в документі росія названа державою-спонсором тероризму з урахуванням посилення атак рф на цивільне населення й цивільні цілі в Україні. Євродепутати також закличуть до притягнення росії до відповідальності в міжнародному трибуналі.

Крім того, анонсовано голосування за рішення про схвалення макрофінансової допомоги Україні на 2023 рік у розмірі 18 мільярдів євро.

  • Європейський Союз уже заморозив російських активів на загальну суму 68 мільярдів євро.

Як пише Politico, на Бельгію припадає 50 мільярдів євро від цієї суми. Люксембург – на другому місці з 5,5 мільярдами євро.  

Скільки саме російських золотовалютних резервів заморожено в ЄС, в Євросоюзі не знають. У внутрішньому документі наводиться приблизна цифра в 33,8 мільярда євро.

Зараз Єврокомісія очікує, що Європейська рада ухвалить закон, який визнає ухилення від санкцій кримінальним злочином.

  • Видання Haaretz стверджує, що влада Ізраїлю дозволила країнам-членам НАТО постачати Україні озброєння, яке містить ізраїльські компоненти, а також профінансувала закупівлю "стратегічних матеріалів" для України.
  • Литва виділила 5 млн євро допомоги Україні на відновлення енергооб’єктів. Із цієї суми 3 млн євро уже надано, а незабаром надійде ще 2 млн євро.

Литва – одна з небагатьох країн, де ще можна знайти обладнання, що використовується в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему