17 Листопада 2022
Новини

Росіяни вдаються до ракетного терору, знищуючи об’єкти енергетичної інфраструктури: найголовніші новини 17 листопада

Росіяни вдаються до ракетного терору, знищуючи об’єкти енергетичної інфраструктури: найголовніші новини 17 листопада

Триває 267 день героїчного протистояння українського народу повномасштабній російській навалі.

  • Основні свої зусилля на лінії фронту окупанти зосередили на Донбасі. За минулу добу Сили оборони відбили ворожі атаки біля 7 населених пунктів – Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокамянське, Соледар, Невельське, Мар?їнка і Первомайське на Донеччині.

Також рашисти продовжують ракетний терор. Протягом доби ворог завдав 5 авіаційних та 25 ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Дніпро й Одеса, Балаклея на Харківщині, Вільнянськ Запорізької області, Нікополь Дніпропетровської області та Очаків на Миколаївщині.

За уточненою інформацією, цієї доби Сили оборони на різних напрямках збили 2 крилаті ракети, 2 керовані авіаційні ракети та 5 БпЛА “Шахед-136”.

За повідомленням Генштабу ЗСУ, підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 пункти управління, 17 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 5 складів боєприпасів та 3 інших важливих об’єкти противника.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала ударів по 2 позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

 

Станом на ранок 17 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 83 110 (+400) осіб,
  • танків - 2 878 (+7),
  • бойових броньованих машин - 5 804 (+7),
  • артилерійських систем – 1 860,
  • РСЗВ – 393,
  • засобів ППО - 209,
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 531 (+6),
  • крилатих ракет - 474,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 362 (+2),
  • спеціальна техніка - 160.

 

  • Російські війська не витримують прямого протистояння з силами оборони України на полі бою, тому росіяни вдаються до ракетного терору, знищуючи об’єкти енергетичної інфраструктури.

Британська розвідка вказує, що масованими ударами по українських об’єктах росія сильно виснажує свої резерви конвенційних крилатих ракет.

Водночас руйнування української інфраструктури стало ключовим елементом стратегічного підходу рф до кампанії.

  • Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що Сили оборони України за минулий тиждень знищили 102 повітряні цілі, завдали ураження 36 пунктам управління російської армії та 47 складам боєприпасів окупантів.

Протягом тижня підрозділи ракетних військ і артилерії виконали 1 200 вогневих завдань.

Громов також констатував, що у ході наступальної операції захисники України вийшли на рубіж по правому берегу Дніпра на Херсонщині, звільнили до 5 580 квадратних кілометрів території та 198 населених пунктів.

  • У Міноборони зазначають, що на фоні успішних контрнаступальних дій Сил оборони України відмічається зростання панічних настроїв та значне зниження рівня морально-психологічного стану серед особового складу російських окупаційних військ.

«Серед окупантів спостерігається масове зловживання алкогольними напоями, у зв’язку з чим почастішали випадки збройних конфліктів між представниками різних підрозділів, що призводить до збільшення небойових втрат противника. Командування російських окупаційних військ намагається виправити ситуацію забороною продажу алкоголю та притягненням до відповідальності, причетних до порушень військової дисципліни та скоєння злочинів із застосуванням зброї», - розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр

На тимчасово окупованих територіях України спостерігається погіршення суспільно-політичної ситуації та створюються передумови до виникнення критичної санітарно-епідеміологічної обстановки. У більшості окупованих міст і сіл протягом тривалого часу накопичились проблеми антисанітарії, не вивозяться побутові відходи, у тому числі з місць розташування російських підрозділів

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив на Bloomberg New Economy Forum. У своїй промові він наголосив, що запропонована Україною формула миру має на меті повністю демонтувати російські загрози. Мир треба повертати надійно і довготривало.

«Україна пропонує формулу миру: це дійсно формула миру, не просто для нас – а для світу. Коли загроза комплексна, то і відповідь має бути комплексною. Простим припиненням вогню нічого не вирішиш. Саме така наша формула.

Треба повертати мир – надійно, довготривало. Простим пом’якшенням криз, що спровоковані Росією, не повернеш стабільність. Треба повністю демонтувати загрозу. На саміті в Індонезії я представив саме такі пропозиції – надійного миру і повного демонтажу російських загроз.

Зараз, приєднуючись до відбудови України, країни й компанії отримують стимули для зростання. Але коли ми відновимо територіальну цілісність і гарантуємо мир, Україна стане потужним джерелом нового глобального розвитку».

Глава держави наголосив, що мир в Україні є глобальною потребою. Необхідно встановити справжній мир, а не його муляж, яким спокушає росія, щоб змогти підготувати новий етап агресії.

  • Уряд дозволив продаж генераторів, акумуляторів та інших пристроїв для подолання критичної ситуації в енергетиці без вимог технічного регламенту.

Йдеться передовсім про газогенератори, електричні двигуни, електрогенератори, установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі.

Таке спрощення діятиме до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних трьох місяців.

  • Українці на окупованих територіях продовжують чинити спротив російським загарбникам. У тимчасово окупованих районах Запорізької області зривають російські прапори й вивішують українські.

Як повідомляє Центр національного спротиву, спротив окупації наростає попри репресії росіян, які не мають підтримки з боку місцевого населення.

У Бердянську підлітки зірвали прапор окупантів зі штабу путінської партії «Єдина росія». Водночас у селі Єлисеївка Бердянського району невідомі вивісили український прапор над адміністративною будівлею в селі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Речник путіна Пєсков сьогодні визнав, що Кремль намагається ударами по енергетичній інфраструктурі України схилити Володимира Зеленського до переговорів.

При цьому росіяни цинічно заявляють, що Київ нібито відмовляється від переговорів.

За фактом Москва демонстративно на очах у всього світу топчеться по міжнародному праву, порушує закони і звичаї війни, тероризує мирне населення, оскільки всі її намагання перемогти українців конвенційною зброєю провалилися.

  • Росіяни втомилися від пропагандистів і віддають перевагу розважальному контенту на телебаченні.

За даними Mediascope, на початку листопада ток-шоу Володимира Соловйова та Ольги Скабеєвої на каналі «Росія-1» вилетіли з топ-10 програм за часткою глядацької аудиторії.

Фактично після серії поразок у війні, здачі Херсона та непереконливої мовчанки президента ключові для Кремля пропагандисти втратили свій шарм. Шоу Соловйова зараз відкотилося на 17-е місце, а Скабеєва — на 13-те. Разом із ними з першої десятки рейтингу зникли всі програми Першого каналу, включаючи «Время».

Їм на зміну прийшли розважальні шоу «Ну-ка, все вместе!», «Привет, Андрей!» і «Песни от всей души»

  • Війна в Україні, масова мобілізація та «закручування гайок» усередині росії спровокували хвилю еміграції з рф, якої статистика не бачила кілька десятиліть.

Як повідомляє Jerusalem Post, кількість росіян, які їдуть до Ізраїлю за програмою репатріації єврейського населення, у 2022 році підскочила більш ніж на 400%.

  • За підсумками жовтня цього року частка російського газу на ринку Європи скоротилася до 7%. За аналогічний період минулого року показник був на рівні 40%.

Різниця очевидна для всіх, однак російська пропаганда переконує, що «великий стратег путін» переграв усіх. Насправді ж путін переграв росію, позбавивши її ринку, який приносив сотні мільярдів доларів щороку.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • На зустрічі Контактної групи з питань оборони України наші партнери домовились посилити українську протиповітряну оборону.

Як повідомив за результатами засідання міністр оборони США Ллойд Остін, Швеція надасть системи ППО, боєприпаси та інше озброєння на $287 млн. Артилерію, боєприпаси і системи ППО малої дальності виділить Польща.

Іспанія надасть пускові установки зенітних ракет HAWK і ракети до них, Канада виділить $500 млн військової допомоги, Німеччина доставить артилерію та боєприпаси до ракетних систем залпового вогню. Греція надішле 155-мм боєприпаси.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки сьомої зустрічі у форматі «Рамштайн».

«Вільний світ із нами, доки ми не переможемо. Сила України зараз: підвищений економічний потенціал, краще тренування для української армії, сучасна логістика».

  • Канада оголосила деталі нового траншу військової допомоги Україні на суму близько $34 млн:
  • близько $5 млн виділять на продовження надання критично важливих супутникових знімків ЗСУ;
  • понад $18 млн – на додаткові камери з високою роздільною здатністю для дронів;
  • до $10 млн скерують на додаткове зимове спорядження ЗСУ, включно з портативними обігрівачами, тепловими ковдрами та спальними мішками від канадських компаній.
  • Фінляндія передасть Україні черговий пакет оборонного обладнання на суму 55,6 млн євро.

Загальна вартість усіх пакетів оборонної допомоги, наданих Фінляндією Україні, наразі становить 160,4 млн євро.

З оперативних міркувань та з метою забезпечення доставки допомоги до місця призначення, більш детальна інформація щодо змісту допомоги, способу доставки й графіку не надається.

  • У Литві купили для України морський безпілотник на зібрані раніше 250 тисяч доларів.

За підсумками голосування дрон назвали «PEACE Дец».

Організатори збору коштів повідомили, що триває фінансування ще одного безпілотника з Литви.

  • Австралійський мільярдер і засновник Fortescue Metals Group Ендрю Форрест створив інвестиційний фонд, до якого очікується залучити не менше 25 мільярдів доларів, щоб допомогти відновити Україну.

Форрест і його дружина виділили 500 мільйонів доларів у фонд Ukraine Green Growth Initiative. Фонд планує інвестувати в первинну інфраструктуру, таку як енергетика та телекомунікаційні мережі.

Фонд заявив, що сподівається заручитися підтримкою державних фондів та інших професійних інвесторів.

Президент Володимир Зеленський привітав цю ініціативу.

  • Німеччина взяла на себе витрати з транспортування зерна, яке вийшло з порту Одеса до Ефіопії у рамках програми Grain from Ukraine.

25 тисяч тонн пшениці, яку надала Україна вже прямує до Ефіопії

  • У Великій Британії завершилися навчання першого набору українських новобранців під керівництвом данських інструкторів.

Підготовлені військові вже повернулися в Україну. Їхні навчання тривали від початку жовтня.

Як зауважив начальник відділу забезпечення підготовки ЗС Данії Майкл, «протягом усього навчального курсу українці мали дуже високий моральний дух і були дуже вмотивовані засвоювати навчання, яке їм запропонували наші інструктори».

  • Окружний суд Гааги, що розглядав справу про збиття авіалайнера MH17, ухвалив рішення про те, що так звана "ДНР" була контрольованою з боку рф як мінімум із травня 2014 року.

Окремо суд наголосив, що самопроголошена влада в Донецьку отримувала політичні та військові вказівки з Москви, що підтверджують докази зібрані Спільною слідчою групою, включаючи перехоплення телефонних розмов.

Також рф надавала військову підтримку бойовикам «ДНР», керувала військовими діями, тощо.

Окружний суд Гааги визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Суд встановив, що Дубинський та Харченко функціонально були причетні до постачання з hосії ЗРК "Бук" для запуску ракети, а також до його евакуації. Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17.

Головуючий суддя Хендрік Стінхейс сказав, що чоловіки не користуються жодним імунітетом від судового переслідування, оскільки вони не були членами російських збройних сил. Усіх трьох обвинувачених засудили до пожиттєвого позбавлення волі та сплати 16 млн євро компенсації.

«Немає жодних розумних сумнівів», що MH17 був збитий ракетною системою БУК, сказав Стінхейс. Цю установку транспортували з росії в Україну у ніч з 16 на 17 липня 2014 року.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи рішення суду, зауважив, що покарання за цей злочин мають понести і замовники.

«Необхідно, щоб на лаві підсудних опинилися й замовники, бо відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію».

Президент додав, що покарання за всі звірства – і тодішні, і теперішні, є неминучим.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав перші вироки у справі про збиття рейсу MH17, висловивши сподівання на притягнення до відповідальності керівництва росії.

«Вітаю перші вироки за збиття MH17. Титанічна спільна робота України, Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії. Ці рішення надсилають сигнал рф: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя. Вся вертикаль командування російських злочинців має бути притягнута до відповідальності».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, обстріли, електроенергія, слуга народу, володимир зеленський, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали