16 Листопада 2022
Новини

Українська ППО збила 75 крилатих ракет, дві авіаційні ракети, 10 дронів Shahed: найголовніші новини 16 листопада

Українська ППО збила 75 крилатих ракет, дві авіаційні ракети, 10 дронів Shahed: найголовніші новини 16 листопада

Триває 266 доба боротьби українського народу проти російських агресорів.

  • Ворог не зупиняє атакувальні дії на окремих напрямках, де зосередив значну кількість особового складу й техніки. Однак українські захисники успішно зупиняють ворога.

За минулу добу українські воїни відбили спроби атак у районах населених пунктів Білогорівка, Курдюмівка, Новокалинове, Веселе, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Новомихайлівка та Времівка Донецької області.

  • Також захисники України продовжують завдавати відчутних точних ударів по місцях зосередження ворога.

За інформацією ОК «Південь», Протягом минулого дня Сили оборони завдали ударів по загарбниках на лівому березі Дніпра і в районі Кінбурнської коси, виконавши понад 50 вогневих завдань.

  • Як інформує Генштаб, підтверджено успішне вогневе ураження місця розташування особового складу противника 15 листопада в районах населених пунктів Скадовськ, Новомиколаївка та Нова Маячка.

Також підтверджено успішне ураження району зосередження противника в населеному пункті Денежникове Луганської області втрати ворога склали близько 50 осіб загиблими та пораненими.

У районі міста Амвросіївка Донецької області підтверджено ліквідацію 8 окупантів та поранення 16 озброєних осіб 9 листопада.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по ворогу 2 удари. Під ураження потрапили 2 позиції зенітних ракетних комплексів противника.

Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та 2 склади боєприпасів російських окупантів.

  • Командування Повітряних сил України уточнило, що у вівторок 15 листопада росія атакувала Україну 96 крилатими ракетами, авіаційними ракетами, ударними дронами Shahed та іншими безпілотниками.

Під час удару використовувалися крилаті ракети повітряного й морського базування Х-101, Х-555, "Калібр", керовані авіаційні ракети Х-59, ударні дрони "Shahed-136/131".

Українська ППО збила 75 крилатих ракет (Х-101, Х-555, "Калібр"), дві керовані авіаційні ракети Х-59, 10 дронів Shahed-136/131, один БпЛА "Оріон" та один "Орлан-10".

Зазначається, що окупанти завдали наймасованіший ракетний удар саме по критичній інфраструктурі України з 24 лютого 2022 року.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) відзначають: збільшення відсотка збитих Україною ракет свідчить про покращення української ППО протягом останнього місяця, і український Генштаб пов'язує це покращення з ефективністю систем протиповітряної оборони, наданих Заходом.

У ISW також зазначають, що російські війська виснажують свої запаси високоточних систем озброєння і, ймовірно, будуть змушені сповільнити темпи кампанії обстрілів критично важливої української інфраструктури.

 

Станом на ранок 16 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 82 710 (+630) осіб,
  • танків - 2871 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 5797 (+24),
  • артилерійських систем – 1860 (+10),
  • РСЗВ – 393,
  • засоби ППО - 209 (+1),
  • літаків – 278,
  • гелікоптерів – 261,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1525 (+14),
  • крилаті ракети - 3474 (+75),
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4360 (+9),
  • спеціальна техніка - 160.

 

  • Журналісти підрахували, що під час масованого ракетного обстрілу у вівторок, 15 листопада, російські окупаційні війська випустили по території України ракет та безпілотників на суму від пів мільярда до мільярда доларів.
  • За 8 місяців повномасштабної війни з росією в Україні відбили 1300 ворожих кібератак і Україна має що запропонувати світові у сфері цифрової безпеки.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму виступі під час панелі «Цифрова трансформація» у межах саміту G20.

Президент нагадав, що в Україні створено IT-армію, яка перемагає в кіберпросторі. За його словами, найкращі фахівці та компанії України об’єдналися для захисту держави.

«Ми побудували захист державних реєстрів. Ми зберегли цифрову стійкість банків. Завдяки цифровізації можемо швидко організувати соціальні виплати тим, хто постраждав від бойових дій».

 

РОБОТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, під час якого були розглянуті такі документи:

№8189

Закон України про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні"

№8190

Закон України про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"

Законопроекти №8189 і №8190 продовжують строк дії воєнного стану і загальної мобілізації на 90 днів до 19 лютого 2023 року.

№8199

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу

Народні депутати звернулися до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

№0173

Закон України про ратифікацію Меморандуму про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру"

Ратифікація Меморандуму з НАТО в рамках програми "Партнерство заради миру".

№8203

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до держав Групи Двадцяти щодо виключення російської федерації зі складу цієї Групи

Український парламент вважає, що рф має бути виключена з G20, оскільки держава-терорист не відповідає засадам цієї групи.

№0170

Закон України про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків стосовно податків на доходи і майно

№0174

Закон України  про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісландії про повітряне сполучення

№0175

Закон України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про повітряне сполучення

№8140 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до статті 29 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України

Надання можливості військовому керівництву вдруге заохочувати підлеглий особовий склад шляхом дострокового присвоєння чергового військового звання.

№7492

Закон України про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами

Закріплюються податкові пільги для волонтерів та звільнення від оподаткування.

№6246 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення

Узгодження положень Кодексу України про адміністративні правопорушення із законодавством з питань аудиторської діяльності щодо притягнення до адміністративної відповідальності аудиторів.

№8098 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях

Документ пропонує затвердити порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх без винятку військових формуваннях.

№7557

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони"

Враховано пропозиції Президента щодо створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та пожежної добровільної охорони.

№7494 (за основу)

Закон України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану

Документ передбачає можливість відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, у якому не завершено судове провадження.

№8064 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану

Спрощується примусове виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану.

№7565-1 (за основу)

Проект Закону про внесення змін в прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів

Унормовуються питання особливостей територіальної юрисдикції місцевих судів на території України через утворення чи ліквідацію районів

№6107 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародне приватне право" у зв'язку з ратифікацією Протоколу про право, що застосовується до зобов'язань про утримання

Євроінтеграційний закон, який наближає вітчизняне законодавство до норм ЄС.

№6425

Закон України про внесення змін до Закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії"

Документ оптимізує дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії.

№6321

Закон України про внесення змін до статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку зі змінами в порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

Документ запроваджує адміністративну відповідальність за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

№8076

Закон України про внесення змін до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації

Вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів.

№3869

Закон України про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо експерта з радіаційного захисту

Документ адаптує законодавство України до положень права ЄС у сфері використання ядерної енергії.

№5748

Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці

Документ подає визначення поняття «мобінгу» та закріплює заборону вчинення стосовно працівника дій, спрямованих на приниження його гідності й честі.

№8062

Закон України про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів

Зменшення у три рази штрафу за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру.

№7712

Закон України про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності"

Документ унормовує особливості обрахування та спрямування чистого прибутку товариств енергетичної галузі.

№5860

Закон України про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"

Удосконалення термінів у сфері використання ядерної енергії з урахуванням права ЄС.

№3680-д

Закон України про внесення змін до законів України "Про охорону прав на сорти рослин" та "Про насіння і садивний матеріал"

Документ спрощує доступ до найновіших сортів рослин для фермерських господарств.

№8088

Закон України про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану

Уряду надається право в умовах воєнного стану визначати дату початку і дату завершення тимчасової окупації та змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території.

№8040 (за основу)

Закон України про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух"

Запровадження відомчої реєстрації транспортних засобів СБУ та уповноваження на здійснення такої реєстрації відповідного підрозділу СБУ.

№8095 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти

Вдосконалення механізму роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

№8118 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо Національного фонду досліджень України

Забезпечення участі Національного фонду досліджень України у міжнародному науково-технічному співробітництві.

№7327 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля

Документ передбачає створення державної системи моніторингу довкілля.

№8131 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування контрольованих іноземних компаній

Імплементація в Україні міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (CRS).

№5839 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

Документ передбачає державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки.

№8079 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування

Документ пропонує заборону перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування.

№8146 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом

Документ передбачає вдосконалення боротьби з тероризмом.

№6504 (за основу)

Проект Закону про службу в органах місцевого самоврядування

№4558

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами

Удосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами.

№4482 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави

Упорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

№8209

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Херсонській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

№8208

Постанова Верховної Ради України про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"

Документи №8209 і №8208 стосуються здійснення повноважень ВЦА.

№8179

Постанова Верховної Ради України про перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області

№8180

Постанова Верховної Ради України про перейменування Новоград-Волинського району Житомирської області

Документи №8179 та №8180 передбачають перейменування міста «Новоград-Волинський» на «Звягель», а «Новоград-Волинського району» Житомирської області на «Звягельський район».

№8210

Постанова Верховної Ради України про звільнення Фрицького Ю. О. з посади члена Центральної виборчої комісії

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили останню ракетну атаку росіян.

Учасники Ставки проаналізували ушкодження, завданні останніми ракетними ударами росіян. Також на засіданні йшла мова про ліквідацію наслідків ворожих атак. Обговорили також захист об'єктів критичної інфраструктури та підвищення ефективності роботи ППО.

  • До звільненого від росіян Херсона відправили ще 210 терміналів супутникового зв'язку Starlink – протягом двох тижнів в області відкриють ще 60 публічних точок Wi-Fi.

Частину терміналів передали пожежним частинам, лікарням, поліції та екстреним службам.

Завдяки першій партії терміналів за добу запустили 5 публічних Wi-Fi точок. Ними вже скористались тисячі херсонців.

  • Російська влада ставиться до людей на окупованих територіях Донбасу як до рабів. Чергове підтвердження тому – розпіарений російською пропагандою указ путіна демобілізувати студентів вузів із так званих «ЛДНР».

Окупаційна влада в Луганську відмовилися відпустити зі «служби» студентів, оскільки більшість із них нібито вже підписали «контракти». За фактом це означає, що ненавчених хлопців і далі будуть використовувати як гарматне м’ясо на передовій.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Саміт «Великої двадцятки», який проходив на Балі, став новим «холодним душем» для росії, представляти яку Кремль довірив голові МЗС РФ Сєргєю Лаврову.

Делегати 19 із 20 країн на саміті, включно навіть із «дружніми» росії Індією, Туреччиною, Бразилією, а також Саудівською Аравією та Мексикою, відмовилися від офіційних зустрічей із російським міністром.

Цікаво, що Лавров на початку війни прогнозував, що ізолювати росію «неможливо», а за два тижні до саміту запевняв, що «жодної ізоляції росії немає».

Тепер же рф остаточно перетворилася на світового ізгоя, який підтримує відносини лише із собі подібними режимами.

  • З Європи в 2022 році було вислано 600 представників російської влади, 400 з яких виявилися шпигунами. Про це у щорічній промові заявив Кен Маккаллум, голова британської служби контррозвідки MI5.

«У випадку з Великобританією після висилки 23 російських шпигунів, які видавали себе за дипломатів, ми з міркувань національної безпеки відмовили в більш ніж 100 заявах на отримання дипломатичних віз».

Висилку росіян головний розвідник Великобританії назвав ударом по всій російській шпигунській мережі в Європі. Дані про агентів були передані європейським союзникам, тому «росіянам стало нелегко підтримувати зв'язок» і сигналізувати, що шпигун «висланий із країни А до країни D».

  • Російська делегація не візьме участі в осінній сесії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка має відбутися наступного тижня у Варшаві, оскільки Польща відмовила росіянам у візах.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • «Група двадцяти» погодила спільну заяву з пунктом, у якому висловлюється осуд війни росії проти України і згадується резолюція Генасамблеї ООН із закликом до рф вивести війська з міжнародно визнаної території України.

Як повідомляє Reuters, декларацію погодили усі країни-учасниці групи.

У тексті зазначають, що "більшість країн-членів рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські страждання та погіршує існуючі проблеми у глобальній економіці".

Крім того, лідери привітали продовження роботи "зернового коридору" через Чорне море.

Ухвалення спільної декларації тривалий час було під питанням через значущі відмінності позицій щодо війни росії проти України, зокрема через те, що росія сама поки є членом «двадцятки».

  • Лідери Канади, Європейської комісії, Європейської ради, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Нідерландів, Іспанії, Великої Британії та США на зустрічі G20 засудили ракетну атаку росії на Україну 15 листопада.

«Ми засуджуємо варварські ракетні удари, які росія завдала у вівторок українськими містами та громадянською інфраструктурою», – йдеться у спільній заяві лідерів G20.

«Велика двадцятка» знову підтвердила підтримку України й українського народу перед російською агресією, а також готовність притягнути росію до відповідальності за її зухвалі напади на українські території навіть у той час, коли G20 проводить зустріч з метою подолання ширших наслідків війни.

  • Сьогодні міністр оборони США Ллойд Остін провів сьоме засідання у форматі «Рамштайн».

Він заявив, що на тлі продовження російських жорстоких атак по цивільних містах України країни-учасниці Контактної групи з питань оборони України готові продовжувати зусилля по підтримці Української держави.

Зокрема Остін зауважив, що надані системи протиповітряної оборони NASAMS продемонстрували стовідсоткову ефективність у перехопленні російських ракет.

За його словами, зусилля контактної групи спрямовані на те, щоб Україна утримувала ініціативу на полі бою.

«У той час як росія продовжує свої безжалісні бомбардування держави доброї волі продовжують підтримку України. Жорстокість росії тільки зміцнює наш опір».

  • Як зазначив міністр оборони України Олексій Резніков, головною темою обговорень на черговій зустрічі у форматі «Рамштайн» є захист неба України.

«Захист українського неба – наш пріоритет №1 та тема №1 на "Рамштайн-7". Разом з нашими партнерами ми працюємо над створенням інтегрованої та ешелонованої системи ППО. Ми готуємось до зими на полі бою. Дякую міністру оборони США Ллойду Остіну за керівництво міжнародною коаліцією проти зла».

  • Уряд Швеції презентував зимовий пакет допомоги Україні, який складається з трьох частин: гуманітарна, військова та політична підтримка по лінії ЄС.

Зокрема йдеться про направлення в Україну систем протиповітряної оборони, але з міркувань безпеки не називають, які саме.

Загальна вартість пакета – 720 мільйонів шведських крон ($60 млн).

Окрім зенітних комплексів, він включає автомобілі підвищеної прохідності, зимове спорядження та засоби захисту, а також намети.

  • Німеччина виділяє 1 млн євро невідкладної допомоги Фонду енергетичної підтримки України.

«У відповідь на неодноразові атаки росії на українську цивільну енергетичну інфраструктуру Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини забезпечує негайну екстрену допомогу в розмірі 1 млн євро, яку буде внесено до Фонду енергетичної підтримки України», – йдеться у повідомленні посольства Німеччини.

  • Чехія дала згоду на перебування й навчання на території держави наступного року 4 тисяч українських солдатів.

Навчання проходитимуть у п’ять змін, у кожній з яких буде задіяно до 800 військовослужбовців. Вони відбудуться до кінця 2023 року.

  • Палата депутатів парламенту Чехії (нижня палата) схвалила резолюцію, яка називає чинну російську владу терористичним режимом.

Одне з положень резолюції «визначає чинний російський режим терористичним, згідно з резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи».

У документі засуджують російські псевдореферендуми на окупованих територіях для легітимізації їхнього "приєднання" до рф і систематичні ракетні удари по українській цивільній інфраструктурі.

  • Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 37,7 мільярда доларів на допомогу Україні як термінову допомогу через вичерпування вже схвалених витрат у межах тимчасового бюджету.

Допомога Україні, про яку просить Білий дім, охоплює:

  • $21,7 мільярда на військову, розвідувальну та іншу оборонну підтримку;
  • $14,5 мільярда на гуманітарну допомогу та підтримку функціонування українського уряду;
  • $900 мільйонів на охорону здоров'я та підтримку українців, які проживають у США;
  • $626 мільйонів на підтримку ядерної безпеки України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали