17 Листопада 2022
Новини

«Зернову ініціативу» продовжили: що відомо

«Зернову ініціативу» продовжили: що відомо
Ще на 120 днів продовжили «зернову ініціативу», що мала закінчитися 19 листопада. 

Гарантами її виконання залишаються ООН та Туреччина. Таке рішення 17 листопада ухвалили у Стамбулі, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Також Україна офіційно звернулася до партнерів за ініціативою з пропозицією продовжити її ще щонайменше на 1 рік та долучити до неї порт Миколаєва — очікує на відповідь.

А ще українська сторона внесла свої пропозиції щодо розв'язання наявних проблем. Яких саме, міністр не уточнив, але пояснив, що важливо забезпечення ефективної роботи Спільного координаційного центру.

За словами Кубракова, з 1 серпня, коли почалася робота зернової ініціативи, Україна експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу. Міністр запевняє, що Україна може збільшити обсяги експорту продовольства.

Нагадаємо, 29 жовтня міноборони росії заявили, що рф призупиняє участь у «зерновій угоді». За їхніми словами, причиною став нібито «теракт» щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, який нібито здійснила Україна з участю фахівців із Великої Британії. 

Вихід росії із «зернової угоди» призвів до фактичного блокування руху 218 вантажних суден. Президент Володимир Зеленський назвав «передбачуваними» заяви росії про вихід із «зернової угоди» і зауважив, що рф ухвалила рішення про це ще у вересні. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «продовжує підтримувати контакти», спрямовані на відновлення «зернової угоди». Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив, що 1 листопада зустрічався з президентом рф володимиром путіним, щоб обговорити «зернову угоду». Зрештою міноборони рф опублікувало 2 листопада повідомлення, в якому підтвердило «відновлення реалізації угоди».

Увечері того ж дня Зеленський у відеозверненні заявив про вагомий дипломатичний результат для України й усього світу — експортна зернова ініціатива продовжить працювати. Каже, що російський шантаж ні до чого не призвів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Світ, економіка, їжа
В тему

Останні матеріали