11 Листопада 2022
Новини

У Довженко-Центр знову приїхали правоохоронці

У Довженко-Центр знову приїхали правоохоронці
До будівлі Довженко-Центру 11 листопада знову приїхали Служба безпеки, прокуратура та поліція.
Сам Центр сьогодні не працює. Про це повідомили в установі.

Там зазначили, що перейшли на чотириденний робочий тиждень через недофінансування. У Довженко-Центрі допускають, що правоохоронці збираються ламати двері.

«Також є інформація, що Держкіно планує ще раз спробувати привезти Юлію Каждан на робоче місце», — зазначили там.

Днем раніше, 10 листопада, у будівлі Довженко-Центру, де розташований найбільший фільмофонд України, тривали слідчі дії та обшуки. Працювали представники прокуратури, поліції та СБУ. На сторінці Центру повідомили, що правоохоронці шукали документи, пов'язані із забудовником.

Як повідомили у прокуратурі, правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Поки тривають слідчі дії, детальної інформації вони надати не можуть. Натомість в СБУ нам повідомили, що одному з колишніх посадовців Центру готують повідомлення про підозру за зловживання службовим становищем.

Нагадаємо, в середині серпня в Довженко-Центрі повідомили, що Держкіно видало наказ про його реорганізацію, яка де-факто означає ліквідацію фонду.

Згідно з наказом, усі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають перейти державній установі «Науковий центр кінематографії України». Також зі структури Центру мають виокремити держпідприємство «Українська анімаційна студія», до якої передадуть авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. 

У Держкіно пояснили своє рішення збитковістю та неефективністю Довженко-Центру, що підтримує свою діяльність коштом державної дотації. 

У жовтні Довженко-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію. 

2 листопада Держкіно звільнило Олену Гончарук із посади виконувачки обов’язків генерального директора Довженко-Центру, а на її місце призначило Юлію Каждан.

Журналісти «Слідства.Інфо» з’ясували, що попередня діяльність Каждан не пов’язана з кіно. Журналісти кажуть, що вона займалася бухгалтерським обліком і пропонує консультації з гіпнотерапії та психосоматики. Ця інформація викликала резонанс у суспільстві та колективі Центру. Співробітники не погодилися з призначенням Держкіно і не впустили Каждан у будівлю.

Працівники Центру впевнені, що зараз відбувається фактично рейдерське захоплення підприємства.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, сбу, культура
В тему