27 Жовтня 2022
Новини

Українські захисники крок за кроком звільняють території: найголовніші новини 26 жовтня 2022

Українські захисники крок за кроком звільняють території: найголовніші новини 26 жовтня 2022

Триває 245-й день героїчного спротиву українського народу повномасштабному вторгненню з боку росії.

  • Наші захисники впевнено тримають зайняті рубежі на тих напрямках, де ворог ще намагається концентрувати залишки своїх сил і проводити атаки. Передовсім це стосується районів міст Бахмут і Авдіївка на Донеччині. Однак навіть тут українські воїни проводять успішні локальні швидкі контратаки. Водночас на півдні України триває масштабний контрнаступ.
  • Як зазначив міністр оборони Олексій Резніков, просування ЗСУ на півдні сповільнилося через дощову погоду, однак українські захисники крок за кроком звільняють території.

«Ми використовуємо тактику крок за кроком повертати наші села, метри і кілометри, і ми будемо продовжувати робити це. Ми контролюємо всі мости через Дніпро, використовуючи такі американські комплекси, як-от HIMARS, а також інші РСЗВ, як-от M270, артилерію 155-мм калібру - усе це сучасні системи стандарту НАТО, як-от M777 зі США. Для окупантів залишатися в Херсоні - це реальний ризик, тому що в них не буде можливості втекти, як вони зробили на Харківському напрямку».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, за поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах таких населених пунктів: Бахмутське, Бахмут, Іванград, Андріївка, Соледар, Курдюмівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське, Мар’їнка та Кам’янка Донецької області.
  • За уточненою інформацією, підтверджено результати вогневого ураження противника протягом останніх днів. Так, у районах населених пунктів Коржове та Миколаївка Луганської області втрати окупантів склали до 60 осіб загиблими, не менше 10 осіб із них – офіцери.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по району зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади з боєприпасами та 5 інших важливих військових об’єктів ворога.

 

Станом на ранок 26 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 68 900 (+480) осіб,
  • танків - 2 628 (+17);
  • бойових броньованих машин (ББМ) - 5 351 (+30);
  • артилерійських систем – 1 686 (+12);
  • РСЗВ – 379 (+2);
  • засоби ППО - 192 (+2);
  • літаків – 271;
  • гелікоптерів – 248;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 379 (+7);
  • крилаті ракети - 350;
  • кораблі /катери - 16;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 076 (+22);
  • спеціальна техніка – 149.

 

  • Британська розвідка з червня нарахувала щонайменше шість актів саботажу на російській залізниці і прогнозує, що з часом російське керівництво все більше турбуватиметься з цього приводу.

Російські військові в першу чергу покладаються на залізничний транспорт для розгортання сил в Україні, але мережу протяжністю понад 33 000 км, яка в основному проходить через ізольовані райони надзвичайно складно захистити від фізичних загроз.

«Російське керівництво буде дедалі більше стурбоване тим, що навіть невелика група громадян виступає проти конфлікту в достатній мірі, щоб вдатися до фізичного саботажу».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що влада рф використає нещодавнє оголошення воєнного стану на окупованих українських територіях для полегшення мобілізації.

Крім того, російські офіційні особи все частіше намагаються риторично узгодити війну росії в Україні з релігійними концепціями, нібито доступними як для християн, так і для мусульман, щоб задовольнити групи релігійних меншин у складі російських збройних сил. Зокрема це стосується заяв про так звану «десатанізацію».

За аналізом ISW, ці заяви можуть відображати бажання відвернути інакомислення серед груп релігійних меншин у російських збройних силах.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає нісенітницею заяви Кремля про підготовку України до використання "брудної бомби".

«Це – абсурд. Союзники відкидають ці неправдиві звинувачення. росія не повинна використовувати фальшиві приводи для подальшої ескалації війни».

За його словами генсека НАТО, погрози росії не змусять союзників зменшити підтримку України, вона триватиме стільки, скільки буде необхідно.

«З кожним тижнем українські сили стають сильнішими і краще оснащеними. Водночас ми продовжуємо зміцнювати власну безпеку».

  • Українська влада в рамках чергового обміну полоненими звільнила 10 українських захисників і повернула тіло загиблого в бою американського добровольця, що воював за нашу державу.

З полону визволили офіцера й 9 рядових та сержантів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні до Києва прибув президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоко Ембало. Він заявив, що путін просив його передати меседж главі української держави Володимиру Зеленському. За його словами, президент рф висловив готовність до переговорів.

У відповідь на це Володимир Зеленський зауважив, що путін тим часом вдарив по цивільних українцях вже 400 безпілотниками.  

«Друге питання – з ким говорити. росія передала, що треба розблокувати відносини. Давайте почнемо розблокування принаймні нашого Чорного моря. І третє, що всі бояться, що є ядерна загроза, говорять про якусь брудну бомбу. Так уся ця загроза повністю йде від російської федерації».

Володимир Зеленський наголосив, що для того, щоб говорити про діалог, треба, щоб держава поважала іншу державу, її кордони. Поки цього немає, а «бажання російського президента говорити – спланована риторика, яка має спрацювати на його внутрішню аудиторію і тих держав, які ще не ізолювали».

  • Через складну ситуацію у вітчизняній енергетиці влада вимушено вдається до віялових відключень.

Наразі Офіс Президента спільно з обленерго, мерами міст, представниками обласних військових адміністрацій, Укренерго та Міненерго працює над вдосконаленням графіка відключення електроенергії.

Такий графік має стати для споживачів зрозумілішим, головне – створювати якомога менше дискомфорту, наскільки це можливо в сьогоднішніх обставинах. На особливому рахунку потреби підприємств критичної інфраструктури та оборони.

В "Укренерго" наголошують, що вимушене обмеження електропостачання – це повністю контрольований захід, який дозволяє знизити навантаження на електромережі та дає можливість збалансувати роботу енергосистеми.

  • За державною програмою релокації 761 підприємство перевезло свої виробничі потужності з регіонів активних бойових дій в більш безпечні.

588 із переміщених підприємств уже відновили роботу на новому місці. Ще для 274 підприємств зараз здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування

  • На деокупованих територіях максимально швидко створюються всі можливі умови для нормального життя мирного населення.

Зокрема, у деокупованому Куп'янську на Харківщині відновила роботу "Укрпошта", мешканцям почали виплачувати накопичувані протягом чотирьох місяців пенсії. У місті поновлюють зв'язок. У тестовому режимі почав працювати 4G від операторів Vodafone, Kyivstar та Lifecell. До кінця тижня буде вже сталий мобільний інтернет.

У Харківській ОВА повідомили, що, незважаючи на системні обстріли ворогом Куп‘янська, після ремонтів перебитих газогонів розпочато пуск газу в частину будинків міста. Тривають роботи з відновлення газопостачання в приватний та багатоквартирний сектор міста.

  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення закликає правоохоронців визнати російські телеканали "Россия 24", "RTR Планета" і "Первый" терористичними організаціями.

«Через систематичне послідовне виправдання, публічну підтримку і підбурювання до вчинення Російською Федерацією терористичних актів в ефірі російських телеканалів "Россия 24", "RTR Планета" і "Первый" ці "медіа" мають бути визнані терористичними організаціями відповідно до українського законодавства».

Свою позицію Нацрада висловила на основі моніторингів цих російських каналів після вчинених ЗС РФ терактів у Вінниці, Оленівці й Чаплиному.

  • Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану.

Документ надає Мінфіну право за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої рф агресії проти України.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін та його оточення не припиняє ядерний шантаж світу. Зараз буквально на всіх рівнях російські чиновники намагаються просунути відвертий фейк про нібито намагання України створити й підірвати «брудну бомбу». Сьогодні про це заявив і сам путін.

Однак усі цивілізовані держави розуміють рівень маячні з боку рф і вже навіть їхні союзники не хочуть слухати чергові вигадки росіян.

Міністр оборони Індії Раджнатх Сінгх під час телефонної розмови заявив міністру оборони рф Шойгу що «не слід вдаватися до ядерного варіанту», коли йдеться про війну в Україні. Перспектива застосування ядерної або радіологічної зброї суперечить основним принципам людства.

  • З росії від мобілізації почали втікати чиновники. Мерія Москви втратила майже 30% працівників після загибелі в Україні мобілізованого колеги.

Співробітники найчастіше йдуть у відпустку й не повертаються. Найчастіше це програмісти, системні адміністратори та інші працівники IT-департаментів. Через це страждають усі столичні відомства — відсутність айтішників не дозволяє іншим співробітникам користуватися електронним документообігом.

Пересічним співробітникам мерії вчасно не надали обіцяну броню, тому вони їдуть «у нікуди», не звільнившись, не сповістивши керівництво. Здебільшого виїжджають вирушають до країн Середню Азію: Казахстан, Узбекистан, Таджикистан і Киргизстан.

  • Лондонський суд відновлює справу акціонерів ЮКОСу, яким було присуджено $50 млрд за розгром компанії за вказівкою російської влади. Суддя ухвалив рішення після нещодавнього звернення позивачів, хоча виконання рішення про рекордну виплату було заблоковано у Великій Британії з 2016 р.

Судова сага триває вже 17 років у судах різних країн.

Наразі незрозуміло, як росія доводитиме свою правоту. Після початку війни в Україні західні юридичні фірми розірвали відносини з багатьма російськими клієнтами. Фірма White & Case, яка представляла інтереси рф у цій справі, взяла самовідвід у червні.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після переговорів із Володимиром Зеленським у Києві оголосив про постачання Україні додаткових систем РСЗВ та артилерії.

«Скоро буде поставлено дві системи MARS і чотири гаубиці», – сказав Штайнмаєр.

Також він запевнив, що Німеччина продовжить постачання в Україну систем протиповітряної оборони.

  • Європейський інвестиційний банк спрямує 2 мільйони євро на відновлення закладів охорони здоров’я в Україні, які постраждали внаслідок військової агресії росії.
  • Дві фракції німецького Бундестагу готові підтримати збільшення фінансування оборонної допомоги для України на наступний рік до понад €2 млрд.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зараз парламент Німеччини єдиний у підтримці України.

  • Сенат Польщі одноголосно, 85 голосами, ухвалив резолюцію про визнання влади рф терористичним режимом.

У резолюції сенатори нагадують, що 24 лютого 2022 року збройні сили рф розв'язали жорстоку війну з Україною, бажаючи стерти цю суверенну країну з карти світу та знищити її націю.

Наголошується, що героїчне відстоювання незалежності громадянами України викликало захоплення всього вільного світу. «Україна сьогодні є найважливішим місцем, де захищають демократію і свободу», - йдеться у документі.

У резолюції сенатори вказують що російські окупанти тероризують мешканців українських міст, бомбардуючи цивільні об'єкти.

«Бандити в російській формі катують і вбивають військовополонених та цивільних на окупованих територіях. Вони викрадають українських дітей, депортують, переселяють і відправляють українських громадян на далеку периферію росії».

  • США передали Україні перші два зенітні ракетні комплекси NASAMS – систему протиповітряної оборони середньої дальності. Про це заявив гендиректор Raytheon Technologies, яка виготовляє їх, Ґреґ Гейс.

За його словами, також регулярно тривають переговори щодо систем ППО Patriot, але остаточне рішення залишається за Адміністрацією президента США.

Австралія направить Україні додатково 30 бронетранспортерів Bushmaster, а також розмістить до 70 інструкторів у Британії для навчання українських військових

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему