26 Жовтня 2022
Новини

В Україні безробітних залучатимуть до «армії відновлення» країни

В Україні безробітних залучатимуть до «армії відновлення» країни

До «армії відновлення» України залучатимуть безробітних громадян країни через участь у суспільно-корисних роботах.

Про це повідомила перший віце-прем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко під час наради з головами обласних та Київської міської військових адміністрації.

«Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття - близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому Уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах. На сьогодні ми маємо дві армії - одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн», - зазначила Юлія Свириденко.

Відомо, що безробітних можуть залучати до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Це можуть бути як роботи, спрямовані на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, йдеться про наступні види діяльності:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;

  • заготівля дров для військових та населення;

  • розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;

  • укріплення дамб;

  • розчищення автомобільних доріг від завалів;

  • розвантаження гуманітарної допомоги;

  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;

  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;

  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я. При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття. З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ.

«На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях. Так, в Сумській області такі роботи запроваджені у 18 територіальних громадах з 26, де не ведуться активні бойові дії, на них працевлаштовано майже 400 безробітних. В Чернігівській області до виконання таких робіт залучено 78 безробітних», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Кабмін надав регіонам 5 мільярдів гривень на відновлення інфраструктури. Євросоюз виділить Україні 5 млн євро на пілотну програму відновлення будинків, яка стартувала в середині жовтня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, безробіття
В тему

Останні матеріали