25 Жовтня 2022
Новини

Наші захисники не дають можливості окупантам оговтатися після масштабного розгрому на Харківщині: найголовніші новини 25 жовтня 2022

Наші захисники не дають можливості окупантам оговтатися після масштабного розгрому на Харківщині: найголовніші новини 25 жовтня 2022

 Триває 244-й день повномасштабної неспровокованої війни, яку розв’язала Росія проти України.

  • Наші захисники по всьому фронту продовжують контратакувати й не дають можливості окупантам оговтатися після масштабного розгрому на Харківщині та серйозних втрат на Херсонському напрямку.

Наразі противник намагається вести наступальні дії тільки на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де наші захисники успішно відбивають атаки, знищуючи ворожу техніку та живу силу у вигляді регулярних військових, «вагнерівських» найманців і мобілізованих росіян.

  • Як уточнили у Генштабі ЗСУ, підтверджено наслідки вогневого ураження противника в населеному пункті Каїри Херсонської області. Там знищено до 30 окупантів, а під завалами залишилося понад сто військовослужбовців противника. У населеному пункті Горностаївка, після детонації складу боєприпасів, спостерігався рух великої кількості машин швидкої допомоги. Втрати ретельно приховуються ворогом.
  • Українська бойова авіація протягом поточної доби завдала 15 ударів. Підтверджено ураження 12 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника.
  • Воїни ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

Станом на ранок 25 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 68 420 (+480) осіб,
  • танків - 2 611 (+21);
  • бойових броньованих машин - 5 321 (+26);
  • артилерійських систем – 1 674 (+1);
  • РСЗВ – 377 (+2);
  • засоби ППО - 190 (+1);
  • літаків – 271 (+1);
  • гелікоптерів – 248 (+3);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 372 (+2);
  • крилаті ракети - 350,
  • кораблі /катери - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4054 (+10);
  • спеціальна техніка – 149.

 

Британська розвідка стверджує, що рф усе частіше вдається до високоризикованих вертолітних місій для безпосередньої підтримки військ у бою.

Як приклад наводяться дані про втрати росії серед вертольотів Ка-52 "Алігатор". З моменту вторгнення в Україну було зафіксовано щонайменше 23 підтверджені втрати цих ударних вертольотів, а це становить понад 25% діючого парку російських ВПС, який налічує 90 таких машин.

«Росія все ще не в змозі підтримувати достатню перевагу в повітрі для того, щоб надійно здійснювати ефективну авіаційну підтримку поблизу лінії фронту, а її артилерійські боєприпаси закінчуються».

  • Експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що українські захисники зможуть взяти під контроль правобережжя Херсонської області до кінця цього року.

Також аналітики зазначають, що російські окупанти готуються до оборони Херсона й поки не відходять повністю з правобережної частини області. Російські військові не підготували інформаційний простір для військової поразки в Херсонській області станом на 24 жовтня.

  • Сили опору на окупованих росією територіях продовжують створювати нестерпні умови для загарбників.

Сьогодні вночі в селі Світлодолинське Мелітопольського району пролунало близько семи вибухів, а вранці пролунав потужний вибух у самому окупованому Мелітополі – біля будівлі телекомпанії.

  • Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула ще 25 своїх полеглих героїв. Вони будуть поховані з усіма належними військовими почестями.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

«Реінтегрувати Крим буде нелегко після років такої окупації, але завдяки співпраці ми і це зможемо забезпечити. Ми змінимо ситуацію повністю. Повернення українського прапора в Крим – це повернення звичайної для усіх європейців нормальності, повернення того, що є в кожній з ваших країн – безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної. Повернення українського прапора – це прихід на півострів ЄС у повному сенсі цих слів».

Глава держави також запевнив, що повернення українського прапора передбачатиме захист прав людини, свободи для усіх мешканців Криму, для усіх спільнот – етнічних, релігійних, можливість вільно говорити, що думаєш, і поширювати правду про те, що відбувається.

Володимир Зеленський додав, що відновлення Криму після української перемоги обговорюється разом із відновленням усіх інших регіонів України як невід’ємної частини ціннісного, інфраструктурного, інвестиційного і культурного простору всієї Європи.

«Крим має бути звільнений від використання росією як плацдарм. Тоді світ відчує, що втрат більше не буде, а люди відчують, що світ стає безпечнішим».

  • Міністерство цифрової трансформації закупить 11 комплексів безпілотників PUMA-LE для ЗСУ в рамках ініціативи "Армія дронів".

Загальна вартість дронів – понад 540 млн грн.

Дрони оснащені звичайною та тепловізійною камерою з 6-кратним зумом. Це дозволяє виявляти противника вдень, вночі та за будь-якої погоди. Безпілотники долають відстань до 60 км і на висоту до 3 кілометрів.  

  • Уряд активізує механізм залучення безробітних до "Армії відновлення" країни через їх участь у суспільно корисних роботах.

У Мінекономіки повідомили, що люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до "Армії відновлення" країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн.

Безробітні зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

  • Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сьогодні вперше з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну прибув із візитом до Києва.

Сьогодні президент Німеччини побував і на Чернігівщині, де йому довелося під час повітряної тривоги більш як годину провести в укритті.

Показово, що в Україну приїхав президент Німеччини, яка входить до 5 найпотужніших економік світу. Водночас до Росії сьогодні прибув президент Гвінеї-Бісау, яка входить до 5 найслабших економік світу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Кожен сьомий житель рф не має коштів на те, щоб придбати зимовий одяг. Про це свідчать дані опитування, проведеного Банком Хоум Кредит.

14% респондентів заявили, що планують взяти кредит, щоб оплатити покупку пуховика, пальто, куртки з утеплювачем або шуби.

Серед тих, хто планує позичати гроші на купівлю зимового одягу, переважна більшість мають намір скористатися кредитними картками (57%). Повідомляється, що до початку осені борги за кредитними картками російських споживачів уперше в історії перевалили за 1,5 трильйона рублів.

  • Річка нафтових доходів, що тече до російського бюджету, у жовтні несподівано почала різко зменшуватися.

Bloomberg підрахував, що збори експортного мита на «чорне золото» у федеральну скарбницю впали до мінімуму з початку війни в Україні.

За тиждень, що завершився 21 жовтня, бюджет отримав $121,2 млн доходів від нафтового експорту — найскромнішу суму з середини лютого.

Обсяги експорту просіли з 3,1 до 2,9 млн. барелів на добу і стали мінімальними з середини вересня, незважаючи на те, що російські нафтовики збільшили знижки, заманюючи покупців в Азії.

  • Російська влада змусила студентів 143 коледжів шити для загарбників спорядження, починаючи від термобілизни і закінчуючи спальними мішками.

Примусову роботу студентів названо "Ми поруч", проходить вона начебто під егідою Російської співдружності коледжів.

Також виготовляти спорядження для учасників вторгнення в Україну вимагають і в студентів вишів. Так, у Бурятії студентки Східно-Сибірського державного університету технологій та управління пошили маскувальні костюми для снайперів.

  • Власник KFC продає свою мережу в рф. Згідно з угодою, покупець відповідатиме за ребрендинг локацій. Завершення транзакції залежить від регуляторних і державних схвалень.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України закликав західних партнерів створити «фінансовий Рамштайн» для підтримки України - за аналогією з форматом, який ініціювали США для надання Україні озброєння.

«Уже зараз ми можемо ухвалити рішення про заснування "фінансового Рамштайну" для підтримки нашої спільної стабільності, за аналогією з оборонним "Рамштайном". Нам потрібна фінансова координаційна платформа, яка об’єднає і направить усі зусилля, що спрямовані на відбудову України після бойових дій. Потрібна консолідація, чітке і своєчасне спрямування ресурсів».

«Ми розробили прозорий план першочергових кроків для відбудови. Це те, що необхідно Україні буквально для виживання - не завтра, не наступного року… Вага нашого Fast Recovery Plan ("План швидкої відбудови") - 17 млрд доларів для критичної відбудови. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна й енергетична інфраструктура. Ми маємо колосальну потребу у відбудові житла там, де російські танки і артилерія методично знищували міста… Ми поки не отримали жодного цента на реалізацію Fast Recovery, і я прошу вас наблизити необхідні рішення, щоб зробити процес залучення партнерів до нашої відбудови швидшим».

Володимир Зеленський також додав, що очікує вже від цієї конференції рішень для допомоги Україні з покриттям дефіциту бюджету на 2023 рік.

«Україна – це гарантії безпеки. Україна – це наш спільний розвиток. Україна – це вдячність».

  • Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц на відкритті Міжнародної експертної конференції з питань відновлення, реконструкції та модернізації України у Берліні заявив, що відбудова України буде "планом Маршалла XXI століття" і можливістю для побудови більш стійкої та міцної держави.

«Ця конференція – про створення інфраструктури та розробку механізмів, які допоможуть полегшити і профінансувати те, що Джон Мейнард Кейнс у 1944 році назвав «постійна відбудова». Те, що тут на кону, є не менш ніж створенням нового плану Маршалла XXI століття, завдання поколінь, яке має початися зараз».

Шольц зауважив, що відбудова й модернізація України буде не лише викликом для поколінь, але й можливістю.  

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що наступного року Європейський Союз виділить Україні допомоги на €18 мільярдів.

«ЄС має намір підтримувати Україну допомогою у 1,5 мільярда євро щомісяця, що може скласти суму 18 мільярдів євро у 2023 році».

  • Світовий банк оголосив про виділення додаткових 500 мільйонів доларів, щоб допомогти Україні задовольнити нагальні потреби у видатках.

«Нова частина фінансування, виплачена сьогодні, буде використана для підтримки основних державних послуг. Ми твердо підтримуємо український народ, коли він стикається з цією безпрецедентною кризою».

  • Європейський банк реконструкції та розвитку розглядає виділення НЕК "Укренерго" додатково 300 мільйонів євро позики на обладнання та поточну ліквідність та позики в 200 мільйонів євро для НАК "Нафтогаз".
  • Україна досягла попередньої домовленості з ФРН щодо надання 20 млн євро на закупівлю резервного обладнання для об'єктів критичної інфраструктури.

«Німеччина виділить Україні € 20 млн на закупівлю резервного обладнання, яке допоможе бути готовими реагувати на терористичні атаки на критичну інфраструктуру», - повідомив Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

За його словами, уже найближчим часом українська та німецька сторони фіналізують цю домовленість.

  • Reuters із посиланням на високопоставлених американських чиновників повідомляє, що у Вашингтоні розглядають передачу Україні зенітно-ракетного комплексу HAWK, який був попередником системи протиповітряної оборони Patriot.

Американці кажуть, що Білий дім розглядає можливість відправлення старих комплексів ППО HAWK Україні, щоб допомогти країні захиститися від атак безпілотників і ракет.

  • Сьогодні у Чехії почало діяти рішення, згідно з яким росіяни з чинною шенгенською візою, виданою будь-якою державою-членом Євросоюзу, не можуть в'їжджати на територію країни.

Таким чином, Чехія приєдналася до країн Балтії, Польщі та Фінляндії, які закрили свої кордони для російських туристів у відповідь на вторгнення росії в Україну.

  • Учасники Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи ухвалили спільну декларацію, у якій засудили протиправні дії росії на території України.

Також учасники заходу вказали на серйозні та систематичні порушення прав людини і зловживання на Кримському півострові, особливо незаконне або свавільне затримання жителів Криму, у тому числі кримських татар, насильницький призов українців і кримських татар до російської армії.

Спроби рф та її проксі сфальсифікувати демократичні інструменти та механізми, такі як нещодавні так звані «референдуми» в регіонах України, названо протиправними.

Також засуджено і триваючу мілітаризацію Кримського півострова росією, і спроби незаконного вивезення викраденого українського зерна з тимчасово окупованих районів, і триваючу зміну демографічної структури в тимчасово окупованому Криму шляхом переселення російських громадян і видворення за межі півострова проукраїнських активістів.

Учасники першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи заявили про намір продовжувати політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та іншу підтримку України з метою відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, зброя, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали