25 Жовтня 2022
Новини

Україна впевнено перейшла від оборони до контрнаступу: найголовніші новини 24 жовтня 2022

Україна впевнено перейшла від оборони до контрнаступу: найголовніші новини 24 жовтня 2022

Триває 243-я доба героїчної боротьби всієї України проти повномасштабного нападу з боку рф. Сьогодні рівно 8 місяців, як українці відбивають навалу армії мародерів, ґвалтівників, убивць і злодіїв.

За цей час Україна впевнено перейшла від оборони до контрнаступу, від стримування до вигнання загарбників із нашої землі.

  • Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, покращити тактичне положення, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом із тим веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Протягом поточної доби Сили оборони України відбили атаки ворога в районах 6 населених пунктів – Спірне, Соледар, Бахмут, Андріївка, Мар’їнка та Первомайське. Завдяки успішним діям, наші війська витіснили ворога з населених пунктів Кармазинівка, М’ясожарівка і Невське Луганської області та Новосадове на Донеччині.

  • У Міністерстві оборони України повідомили, що в Херсонській області сили оборони півдня звільнили понад 90 населених пунктів, у яких мешкають понад 12 тисяч осіб.

Наразі у звільнених селах реалізуються комплекси стабілізаційних заходів.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, наша авіація протягом поточної доби завдала сімнадцять ударів. Підтверджено ураження тринадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки ворога та чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили два гелікоптери.

Українські ракетні війська й артилерія за поточну добу уразили чотири пункти управління, десять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, шість складів боєприпасів, зенітний ракетний комплекс, район вогневих позицій артилерії та три інші важливі об’єкти противника.

 

Станом на ранок 24 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 67 940 (+470) осіб,
  • танків ? 2 590 (+6);
  • бойових броньованих машин – 5 295 (+11);
  • артилерійських систем – 1 673 (+6);
  • РСЗВ – 375 (+1);
  • засоби ППО – 189;
  • літаків – 270;
  • гелікоптерів – 245;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 370 (+9);
  • крилаті ракети – 350;
  • кораблі /катери – 16;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 044 (+5);
  • спеціальна техніка – 149 (+1).

 

  • Британська розвідка повідомляє, що українські сили протиповітряної оборони дедалі успішніше збивають дрони-камікадзе "Шахед" іранського виробництва, якими росія почала компенсувати нестачу власних ракет.

Знешкодити вдається до 85% усіх запущених дронів-камікадзе.

«Ці безпілотники повільні, гучні й літають на низькій висоті, тому окремий апарат легко поцілити звичайними засобами ППО. Росія, ймовірно, задіяла велику кількість іранських "Шахедів" для того, щоб пробиватися через все ефективнішу протиповітряну оборону України, використовуючи їх як заміну високоточним ракетам великої дальності власного виробництва, яких стає все менше».

  • Експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що дзвінки Шойгу міністрам оборони країн НАТО із заявами про «брудну бомбу» в Україні, ймовірно, мали на меті сповільнити або призупинити західну військову допомогу Україні й послабити Альянс.

Аналітики вважають, що дзвінки Шойгу є продовженням тривалої російської інформаційної кампанії. росія зараз стикається з постійними військовими невдачами і ймовірною втратою західної частини Херсона до кінця року.

  • Колишній голова Генштабу Великої Британії, генерал Річард Даннатт вважає, що росіянам у Херсоні загрожує неминуча поразка, тому вони створюють "керований відхід, щоб він виглядав менш хаотичним".

Він зауважив також, що "на полі бою росіяни все ще відстають, тому ми бачимо тиск в інших місцях", і саме тому Москва націлилася на енергетичну інфраструктуру України.

Крім того, Даннатт погодився з оцінкою Інституту вивчення війни, що головною метою заяв про нібито використання Україною «брудної бомби» є викривити бачення широкої картини подій.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

У своїй промові глава держави поінформував, що від початку повномасштабного вторгнення росія обстріляла Україну 4500 ракетами.

«За вісім місяців повномасштабної війни Росія застосувала майже 4,5 тисячі ракет проти нас. І запас ракет у них скорочується... росія б’є такими ракетами, як С-300. Використовує їх, щоб бити по Харкову, по Миколаєву, по інших містах. Щодня і щоночі. Щоб спалювати міста – будинок за будинком, вулицю за вулицею».

«Куди не може дістати цими ракетами, росія б’є «Калібрами» й протикорабельними Х-101».

«Рашизму допомагає Іран, отримуючи щось за це для себе. Нам допомагають багато демократичних країн. Але ми хотіли б і вашої допомоги.

Звичайно, хай там що, ми не відмовимося від своєї боротьби. Ми хочемо простих і зрозумілих речей: звільнити свою землю, гарантувати безпеку своєму народу, дати мир українцям.

Ми й надалі захищатимемо і, я впевнений, захистимо Україну й нашу свободу. Нашу спільну свободу – усіх демократичних країн».

  • Наша держава офіційно запросила Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно надіслати місію, щоб спростувати вигадки Москви про нібито розробку "брудної бомби".

Експерти мають перевірити мирні об’єкти в Україні, які рф брехливо описує як місця розробки "брудної бомби". МАГАТЕ погодилося на таку пропозицію.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, «на відміну від росії, Україна була й залишається прозорою. Нам немає чого ховати».

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що в контексті заяв рф про «брудну бомбу» Україна вимагає дотримання 4 пункту Будапештського меморандуму.

Згідно з цим пунктом, росія, Велика Британія і США як підписанти документа мають відреагувати, якщо Україна стане жертвою акту агресії або об’єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

У такому разі ці держави мають домагатися негайних дій із боку Радбезу ООН для надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю.

  • 86% українців вважають, що потрібно продовжувати збройну боротьбу, навіть якщо росія не припинить обстрілювати українські міста, а не переходити до переговорів.

Такі результати опитування, проведеного 21-23 жовтня, оприлюднив КМІС.

71% респондентів повністю згодні, що Україна має чинити збройний опір попри масовані обстріли українських міст та руйнування інфраструктури. Ще 15% також скоріше погоджуються з цим. Натомість лише 10% респондентів відповіли, що потрібно перейти до переговорів для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки рф.

Такої думки дотримуються на всій території України, зокрема й жителі Харківської та Донецької областей, які зазнають постійних ракетних та артилерійських обстрілів.

Серед російськомовних респондентів також переважна більшість (66%) вважають, що потрібно чинити збройний опір.

  • Із початку використання інструменту держгарантій на портфельній основі з грудня 2020 року вже видано 15 365 кредитів на загальну суму 49,07 млрд грн.

Мінфін інформує, що станом на 1 жовтня 2022 року 27 банків-кредиторів обслуговують 15 070 кредитів на суму 47,59 млрд гривень.

У вересні укладено 639 кредитних договорів на суму 2,3 млрд грн із часткою зобов’язань за основним боргом, гарантованих державою, в обсязі 1,18 млрд гривень.

За видом економічної діяльності найбільше кредитів, частково забезпечених державними гарантіями на портфельній основі, видано у таких сферах:

  • сільське господарство – 7 288 кредитів на 33 млрд грн;
  • оптова та роздрібна торгівля, ремонт транспортних засобів – 4 708 кредитів на загальну суму 7,6 млрд грн;
  • переробної промисловості – 1 184 кредити на 4,2 млрд гривень.
  • Міністерство інфраструктури України повідомляє, що росія штучно затримує інспекцію суден у Босфорі, що призвело до черги в понад 170 кораблів.

Раніше Президент Володимир Зеленський публічно звинуватив рф у свідомому розпалюванні продовольчої кризи та блокуванні руху суден із українським продовольством в рамках "зернової ініціативи". Через російське гальмування Україна недоекспортувала близько 3 млн тонн продовольства.

Наразі українські порти змушені працювати лише на 25-30% своїх потужностей через блокування.

Сьогодні ще шість суден вийшли з портів Великої Одеси з 227 тисячами тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

  • Українська влада продовжує активно відновлювати деокуповані райони.

Наразі відновлено електропостачання для майже 75% та газопостачання - для 25% населення звільнених територій Харківського, Чугуївського, Куп'янського та Ізюмського районів.

Також вживаються комплексні підходи для вирішення питання з опаленням. Відновлюється робота того, що вціліло, жителів приватних секторів забезпечують альтернативним паливом тощо.

  • СБУ опублікувала аудіозаписи телефонних розмов президента АТ "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва, що підтверджують його співпрацю з російськими окупантами.

Навіть після повномасштабного вторгнення росії посадовець продовжував постачати двигуни й інші запчастини до російських ударних вертольотів. Він фактично підтримував ворога й допомагав йому обстрілювати українські міста і села.

«Богуслаєв виправдовував напад росії та висловлював надію, що путін не зупинить наступ своїх військ, розмірковував про «нацистів» в Україні тощо», - зазначили в СБУ.

  • Російські окупанти демонтували в Херсоні пам’ятники російським полководцям Олександру Суворову і Федору Ушакову та забрали їх із собою при втечі з міста.

Загарбники пояснюють, що вкрали пам’ятники нібито для того, щоби "зберегти унікальні твори мистецтва від обстрілів ЗСУ".

Також з’являються повідомлення, що окупанти планують викопати рештки похованого в Херсоні Григорія Потьомкіна, фаворита часів Катерини II.

Крім того, армія мародерів, тікаючи із правого берега Дніпра, вивозять обладнання з лікарень, із державних та навіть приватних підприємств. Далі воно рухається десь у сторону Криму. Окупанти грабують і вивозять музейні експонати з Херсонського краєзнавчого музею.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим злякався заяв свого пропагандиста Антона Красовського, який у прямому ефірі закликав топити і спалювати українських дітей.

Телеканал «Раша Тудей» оголосив про припинення співпраці з Красовським, а деякі пропутінські політики вже вимагають відкрити справу й арештувати пропагандиста, заявляють, що він нібито діяв за командою спецслужб України.

Цинізм цієї ситуації полягає в тому, що насправді Красовський просто публічно озвучив те, що російська армія вже й так робила й робить в Україні, а Кремль поставив це собі як реальну ціль – геноцид українського народу.

Переполох у середовищі російських пропагандистів пов’язаний виключно з тим, що через заяви Красовського світ тепер має реальні підстави остаточно закрити мовлення одного з головних пропагандистських телеканалів росії. Відповідно, РТ зможе мовити тільки на території росії й тих держав, які поки її підтримують, а це колосальні як фінансові, так і політичні втрати.

  • Сьогодні з упевненістю можна заявити про чіткі ознаки того, що росія остаточно програла газову війну з Європою.

Європейські газові сховища заповнені більш ніж на 90%.

Ціна на газ у Європі на торгах 24 жовтня опустилася нижче 1000 доларів за тисячу кубометрів вперше з 14 червня.

Минулого тижня Єврокомісія запропонувала запровадити динамічне ціноутворення на газ на біржі TTF. За підсумками саміту лідерів ЄС у Брюсселі погодили заяву про заходи з контролю за цінами на газ.

Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що ЄС успішно вдалося досягти енергетичної незалежності від росії.

«Сьогодні ми повністю відокремлені від російського газу… Ніхто не думав, що ми зможемо це зробити, бо залежали від росії. Ми залежали на 40%, а тепер – лише на 7%».

Фактично тепер путінському режиму залишилося тільки знімати пропагандистські ролики й розказувати самим росіянам казки про те, як замерзає Європа і як страждають європейці без російського газу.

  • Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що під час "першої хвилі" мобілізації до армії рф прибуло щонайменше 200 тисяч людей, а подальша мобілізація продовжуватиметься у "класичному варіанті часів Другої світової війни".

Перша частина мобілізованих була відправлена в Україну з мінімальними термінами підготовки або взагалі без неї, щоб стабілізувати лінію фронту.

Наступні частини направлятимуться з урахуванням розвитку оперативної обстановки та, за можливості, залежно від готовності особового складу. Аналогічним чином до ведення бойових дій проти ЗСУ залучатимуться мобілізовані другої, третьої та інших хвиль мобілізації.

За інформацією розвідки, через брак офіцерського та сержантського складу на посади інструкторів взводів та інструкторів по підготовці призначають військовослужбовців, які підписали контракт у військовому званні "рядовий" та мали бойовий досвід на території України.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США, Велика Британія і Франція спільно засудили брехливі спроби росії звинуватити Україну в готовності застосувати "брудну бомбу".

«Наші країни чітко дали зрозуміти, що ми всі відкидаємо відверто брехливі твердження росії про те, що Україна готується використати брудну бомбу на власній території. Світ побачить наскрізь будь-яку спробу використати це твердження як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-які приводи для ескалації з боку росії».

Міністри закордонних справ трьох держав також обговорили спільну рішучість продовжувати підтримувати Україну та український народ безпековою, економічною та гуманітарною допомогою.

  • Нідерланди виділять через Європейський фонд миру 500 мільйонів євро на військове обладнання для підтримки України.

«Додаткові 500 мільйонів євро також будуть надані для підтримки зруйнованої війною країни — на військове обладнання. Це шостий раз», — йдеться у повідомленні Міністерства оборони Нідерландів.

Також зазначається, що країна розглядає можливість внести до навчальної місії ЄС нідерладсько-німецькі навчання з розмінування.

  • Термінали Starlink, які допомагають підтримувати зв’язок українським військовим у зоні бойових дій, працюватимуть в Україні незалежно від готовності Міноборони США надати фінансування.

Про це заявив засновник компанії SpaceX Ілон Маск.

«Ще до того, як Міноборони повернулося з відповіддю, я сказав Михайлу Федорову (віцепрем’єру цифрової трансформації України), що SpaceX не вимкне Starlink, навіть якщо Міноборони США відмовиться надавати фінансування».

  • Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA) із групи Світового банку виділило Україні 30 мільйонів доларів на пілотний проект зі страхування інвестицій.

Також Україна розраховує, що Міжнародна фінансова корпорація (IFC) винесе на затвердження ради директорів Світового банку пакет фінансової допомоги для залучення інвесторів.

Для сприяння інвестиціям Україна відновила приватизацію, поглиблює дерегуляцію, створює умови для швидких інвестицій. Також урядом подано зміни до закону про "інвестиційних нянь", що розширюють коло потенційних інвесторів.

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина підтримує повноцінне членство України в ЄС в майбутньому, тому відбудова країни має відбуватися з урахування цієї перспективи.

«Україна є частиною європейської сім’ї. Я говорю дуже серйозно і розумію всі наслідки цього – ми хочемо, щоб Україна стала частиною Європейського Союзу».

Він додав, що це рішення є сигналом приватним інвесторам: той, хто сьогодні інвестуватиме у відбудову України, вкладатиме кошти в країну, яка буде частиною ЄС і частиною спільного європейського ринку.

За словами Шольца, це також впливає і на сам процес відбудови України, який треба здійснювати, пам’ятаючи, що Україна колись стане повноцінним членом ЄС.

«І в логістиці, і в транспорті треба діяти так, щоб «прив’язати» Україну відразу до внутрішнього європейського ринку. Це означає, що експортні шляхи мають бути відкриті для українських продуктів, для українських фірм. І одночасно треба пам’ятати про довкілля і про екологічне сільське господарство».

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянсу необхідно збільшити "постачання всього" Україні, щоб вона могла воювати всю зиму.

За його словами, системи озброєнь, які поставили союзники і партнери НАТО, вже показали величезний вплив. Це одна з причин, чому росія не змогла досягти переваги в повітрі, контролю над повітряним простором України. І це було великою проблемою для російських військ протягом усієї війни.

«Це сталося, звичайно, передусім через уміння, рішучість українських збройних сил використовувати вже старі наявні в них радянські засоби ППО».

«Зима наближається. І це теж було основним посилом зустрічі міністрів оборони НАТО: нам необхідно збільшити постачання всього, починаючи із зимового одягу, генераторів, наметів, щоб українці змогли продовжити військові дії усю зиму».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему