25 Жовтня 2022
Новини

У водах рф біля «Північних потоків» зафіксували вибухи

У водах рф біля «Північних потоків» зафіксували вибухи

У 40 кілометрах південно-західніше від Виборгу (рф) у російських територіальних водах у фінському заливі зафіксували чотири вибухи.

Про це повідомляє видання Ilta-Sanomat.

Як зазначається, це сталося нещодавно, 20 та 21 жовтня, поряд із російськими Приморськом та Виборгом.

Вибухи відбувалися з 12:35 до 18:32: о 12:35 зафіксували поштовх магнітудою 2,0, о 14:02 - магнітудою 1,5, о 17:54 - магнітудою 1,5, о 18: 32 - магнітудою 1,4. Ще один вибух зареєстрували в п'ятницю приблизно в цьому ж районі в тому ж проміжку часу.

Згідно з даними автоматичної системи вимірювань Інституту сейсмології університету Хельсінкі, це вибухи чи обвалення.

«Вони були виявлені та ідентифіковані. Це вибухові сигнали. Принаймні це не землетруси», - повідомляє фінський сейсмолог Ярі Кортстрем.

Повідомляється також, що мережа сейсмічних станцій університету Хельсінкі автоматично вимірює сейсмічні події у Фінляндії та її околицях. Система виявляє дуже малі вибухи. Причини вибухів наразі обговорюються. Кортстрем каже, що в найбезневинніших випадках вибухи відбуваються через поглиблення або днопоглиблення судноплавного каналу. Він каже, що такі вибухи зафіксували і перед Вуосаарі, наприклад, при поглибленні судноплавного каналу порту.

При цьому, іншою можливістю можуть бути військові навчання, наприклад, коли підірвали глибинні бомби або міни. Водночас, фінські вимірювальні станції також зафіксували вибухи у трубах «Північних потоків» наприкінці вересня.

Варто зазначити, що росія заперечує свою відповідальність та заявляє, що вибухи були терактом, спрямованим проти її інтересів. Попередньо розслідування, проведене Швецією, також підтвердило, що вибухи були спричинені саботажем, але винних назвати не змогли.

Нагадаємо, 26 вересня на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Пізніше зафіксували кілька витоків газу. У Євросоюзі заявили, що вважають ушкодження трубопроводів результатом навмисної дії. У НАТО також вважають подію навмисною диверсією.

При цьому путін заявив, що від пошкоджень «Північних потоків» головну вигоду нібито отримали США. Водночас, Німеччина не змогла встановити причетних до вибухів на «Північних потоках», але виходить з того, що це саме росія.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, вибух, газ
В тему