25 Жовтня 2022
Новини

Ракетні удари по Україні: ідентифікували 30 військових інженерів рф

Ракетні удари по Україні: ідентифікували 30 військових інженерів рф

Секретний підрозділ, який визначає польотні завдання для високоточних ракет, вдалося виявити в складі Головного обчислювального центру Збройних сил росії, а також ідентифікували 30 військових інженерів, які наводять ракети на цивільні об'єкти України.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat та Der Spiegel, - пише Слово і Діло.

Як з'ясували розслідувачі, більшість із цих інженерів – молоді чоловіки та жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій та навіть у розробці комп'ютерних ігор. Деякі також працювали у російському військовому командному центрі в Дамаску (Сирія) у період з 2016 до 2021 року. Деталізація їхніх дзвінків, зіставлена з обстрілами, підтверджує їхню причетність до вбивства мирних жителів України.

Всі ці ракетники, що поступили на службу в ГОЦ, зареєстровані як працюючі за адресою Знам'янка, 19 у Москві – це офіційна адреса Генштаб Збройних сил росії.

Журналісти вивчили метадані телефонних розмов начальника центру генерал-майора Роберта Баранова. Аналіз його дзвінків з 24 лютого до кінця квітня показав, що кожного разу перед запусками крилатих ракет йому дзвонили з одного конкретного номера, який належить полковнику Ігорю Багнюку. Розслідувачі також вивчили метадані дзвінків самого Багнюка та виявили його інтенсивне спілкування більш ніж із 20 військовими інженерами та айтішниками з ГОЦ. На основі цього реконструювали команду з 33 військових інженерів.

Як встановили видання, підрозділ ГОЦ складається із трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу ракет:

  • ЗМ-14 («Калібр», морського базування) – Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.

  • 9М728 (Р-500, оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер», наземного базування) – Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.

  • Х-101 (повітряного базування) – Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслав Мінков.

Журналісти намагалися зв'язатися з навідниками за телефонами: всі вони визнали, що ці телефонні номери належать саме їм, але категорично заперечували, що працюють у Головному обчислювальному центрі та мають якесь відношення до обстрілів України.

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГОЦ є полковник Ігор Багнюк. Він народився 1982 року в Ризі, в 2004 році закінчив Серпуховську філію Академії РВСН, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет. Багнюк служив у військовій частині 29692 (2027 авіаційно-технічний склад) під Володимиром, не пізніше 2010 року його перевели до Москви для служби в ГОЦ.

Судячи з фотографій, Багнюка нагородили медаллю «За участь у бойових діях у Сирії». І він не єдиний співробітник ГОЦ, який відзначився у Сирії. На фотографії 2021 року, зробленій у російському військовому командному центрі в Сирії, можна знайти майора Андрія Іванютіна, члена підрозділу ГОЦ, з яким Багнюк активно спілкується під час нинішньої війни.

У розслідуванні також зазначили, що телефонні записи Багнюка та його підлеглих за кілька тижнів до ударів 10 жовтня показують з 2 жовтня підвищення активності дзвінків, що досягає піку 9 жовтня. При цьому в останній день перед ударами інженери-навідники зробили 11 дзвінків. До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів, як і ударів крилатими ракетами. Це підтверджує інформацію української розвідки, що планування масованого ракетного удару почалося приблизно на тиждень раніше і не могло бути наслідком вибуху на Кримському мосту 8 жовтня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему