19 Жовтня 2022
Новини

Окупанти вчергове завдали масованого удару по цивільній інфраструктурі: Найголовніші новини 19 жовтня 2022

Окупанти вчергове завдали масованого удару по цивільній інфраструктурі:  Найголовніші новини 19 жовтня 2022

Триває 238-й день боротьби українського народу проти повномасштабної збройної агресії з боку росії.

  • Наші сили оборони продовжують уперто просуватися вперед, звільняючи Батьківщину від окупантів.

Ці успіхи змушене визнавати навіть російське командування. Так, армії рф в Україні Сергій Суровікін заявив про можливість ухвалення «непростих рішень» через наближення ЗСУ до окупованого Херсона.

Суровікін зізнався, що обстановка складається напружена – українська армія прориває його оборону.

Відповідно, усі ці заяви треба сприймати виключно як підготовку електорату до чергового «кроку доброї волі» з боку окупантів.

  • Як інформує Генштаб ЗСУ, противник усіма силами намагається утримати тимчасово захоплені території, укріплює свої оборонні рубежі. Водночас окупанти роблять спроби вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках, однак отримують гідну відсіч від наших воїнів, які вже кілька місяців тримають ворога на одних і тих позиціях у цих районах.
  • Сьогодні рашисти вчергове завдали масованого удару крилатими ракетами й іранськими ударними БпЛА по цивільній інфраструктурі в Київській Чернігівській, Вінницькій, Івано-Франківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях. Вночі окупанти також атакували Умань Черкаської області та Коблеве Миколаївської області п’ятьма безпілотними літальними апаратами іранського виробництва “Shahed-136”. Усі вони успішно збиті.

Також протягом дня противник задіяв дев’ять ударних БпЛА “Shahed-136” з території Білорусі. Вісім із них збито.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби уразила шість районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотири позиції ЗРК противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири крилаті ракети, один гелікоптер Ка-52 та тринадцять БпЛА «Shahed-136».

Воїни ракетних військ і артилерії уразили три пункти управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, станцію РЕБ, один міст та одну понтонну переправу противника.

  • Загалом за 36 діб від початку використання ворогом дронів-камікадзе іранського виробництва українські військові вже збили понад 220 "Shahed-136".

 

Станом на ранок 19 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 66 280 (+430) осіб,
  • танків ? 2 554 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 5 235 (+16),
  • артилерійських систем – 1 637 (+15),
  • РСЗВ – 372,
  • засобів ППО ? 189 (+1),
  • літаків – 269 (+1),
  • гелікоптерів – 242,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 286 (+10),
  • крилатих ракет ? 323 (+5),
  • кораблів/катерів ? 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 999 (+14),
  • спеціальної техніки ? 146 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Краматорському напрямках.

 

  • Окупаційна «влада» тікає з Херсона. Колаборант Сальдо заявив, що так зване керівництво області перебирається на лівий берег через контрнаступ ЗСУ.

Також в'їзд для цивільних осіб у Херсонську область закрили на тиждень.

Колаборанти також заявили, що планують вивезти приблизно 50-60 тисяч жителів із чотирьох правобережних районів області на лівий берег Дніпра або в росію.

  • Британська розвідка зауважує, що у російській армії простежується чимало проблем із керівною ланкою різних рівнів і це позначається як на ефективності сил рф, так і їхньому моральному стані.

На восьмий місяць відкритої війни проти України основні елементи військового керівництва у силах рф «усе більш дисфункціональні».

«На тактичному рівні майже точно відчувається все більша нестача підготовлених молодших офіцерів, які могли б організувати й командувати підрозділами щойно мобілізованих резервістівПроблеми з лідерством на нижчих ланках управління, скоріш за все, погіршує і так низький моральний дух та злагодженість багатьох російських підрозділів».

Розвідка нагадує, що за час повномасштабної війни змінили вже чотирьох із п’яти генералів, які займалися командуванням на місцях, і поки це не особливо допомогло Кремлю покращити успіхи на полі бою.

  • Генерал Збройних Сил США Девід Петреус заявив, що росія зараз перебуває у складній ситуації, і путін уже не може переломити динаміку війни в Україні.

«Україна в результаті мобілізації зараз має військову міць, яка є набагато потужніша і боєздатна, ніж те, що має росія в Україні… Уже зараз можна сказати, що росія зазнала у 3-4 рази більше втрат за 8 місяців, ніж за 9 років, поки вона вела війну в Афганістані».

«Анексія чотирьох регіонів не має врешті-решт жодного значення. І ми бачимо, що Україна звільняє ці території».

Коментуючи результати так званої мобілізації в росії, генерал наголосив, що «вона закінчилася тим, що більше людей покинули країну, ніж прийшли до військкоматів».

  • Як повідомляє командування ЗСУ, поповнення втрат підрозділів російських окупаційних військ за рахунок ув’язнених осіб завдало додаткових проблем рашистам.

Завербовані військовослужбовці з місць позбавлення волі, після отримання зброї залишають підрозділи й шукають можливість повернутися на територію рф. За наявною інформацією, після ураження складу з боєприпасами в Херсонській області 17 жовтня цього року, частина підрозділу, що залучалася до його охорони, отримала поранення, а решта утекла. Підрозділи росгвардії, під виглядом боротьби з диверсійно-розвідувальними групами, шукають дезертирів.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні відбулося чергове пленарне засідання українського парламенту, на якому депутати розглянули такі законопроекти:

№8133

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо засудження підтримки Ісламською Республікою Іран збройної агресії російської федерації проти України

Народні депутати засудили сприяння Іраном збройній агресії росії проти України.

№4560 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання ринку послуг автомобільного транспорту в Україні з метою приведення їх у відповідність з актом Європейського Союзу

Документ врегульовує питання ліцензування на автомобільному транспорті відповідно до положень Регламенту ЄС.

№8067 (за основу)

Проект Закону про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”

 Документ передбачає перетворення «Енергоатому» на акціонерне товариство.

№8008 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843

Документ пропонує розширення переліку для фінансового моніторингу високоризикових клієнтів громадянами та юридичними особами, які є резидентами рф.

№7737

Проект Закону про Митний тариф України.

Документ приводить Митний тариф України у відповідність до вимог Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів.

№7636

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель

Відновлюється система оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка працювала до запровадження воєнного стану. Це важливий крок в умовах війни та післявоєнного відновлення, адже створюються додаткові умови для інвестицій і запуску бізнесу.

№7243

Проект Закону про внесення зміни до статті 24 Закону України "Про Службу безпеки України"

Надання СБУ права відповідно до основних завдань здійснювати управління об’єктами державної власності, що належать до сфери її управління.

№8027

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії

Документ передбачає створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії, що надає можливості швидко ремонтувати пошкоджене обстрілами житло та критичну інфраструктуру. Фонд буде наповнюватися за рахунок коштів, отриманих шляхом примусового вилучення в Україні об’єктів права власності рф та її резидентів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо безпеки енергопостачання та ліквідації наслідків у разі виведення з ладу енергосистеми. Глава держави поставив учасникам наради завдання оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ і сіл України.

Також розглянули питання співпраці з міжнародними партнерами щодо отримання обладнання для забезпечення всіх населених пунктів, де немає електроенергії.

  • Україна запросила експертів ООН для перевірки походження та серії безпілотників, які рф використовує для нападу на українські об’єкти.

Про це йдеться в листі посла України при ООН Сергія Кислиці до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша.

Наша держава наполягає, що дрони-камікадзе є іранського виробництва, а їх експорт до росії є порушенням резолюції Ради безпеки ООН 2231. Вона передбачає, серед іншого, ембарго для Ірану на експорт певних видів зброї, без погодження із Радбезом ООН.

  • Армія дронів і проект UNITED24 продовжують посилювати ЗСУ — ще 179 безпілотників вирушили на передову.

146 Mavic 3 та 33 Matrice RTK 300 розподілені по всій лінії фронту – у Херсонську, Донецьку, Харківську, Луганську, Запорізьку області та в прикордонні райони на півночі країни.

Безпілотники Mavic 3 допоможуть оперативно виявляти техніку, переміщення окупантів та коригувати артилерію по позиціях ворога.

Потужніші дрони Matrice RTK 300 поїхали в гарячі точки, завдяки ним знаходять найбільш замасковані позиції росіян.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін заявив, що підписав указ про запровадження воєнного стану на окупованих територіях України. Водночас кордони рф через воєнний стан не закриватимуть.

У прикордонних з Україною регіонах рф запроваджується «середній рівень реагування». Крім окупованого Криму, до них включили Краснодарський край, а також Бєлгородську, Брянську, Воронезьку, Курську й Ростовську області.

Експерти зазначають, що за фактом це рішення путіна нічого не міняє, адже на окупованих територіях ведуться активні бойові дії. Водночас прогнозують, що незабаром воєнний стан буде введено по всій країні, а поняття «спецрежим» і «мобілізація» стануть щоденними речами для росіян.

Тепер уже навіть найбільш зазомбовані громадяни рф мають поставити під сумнів запевнення влади в тому, що «все йде за планом».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що проведення часткової мобілізації в рф спричиняє соціальні розломи.

За даними ISW, нерівномірне проведення часткової мобілізації підштовхують російський інформаційний простір до подальшої маргіналізації громад етнічних меншин.

Водночас Міністерство оборони рф підтвердило, що мобілізація в Московській області завершилася 17 жовтня, а російське цивільне населення продовжує висловлювати своє невдоволення мобілізацією.

  • Понад мільйону росіян уже заборонили залишати країну через мобілізацію, хоча путін стверджував, що кількість призовників не перевищить 300 тисяч осіб.

Також сьогодні путін закликав уряд змінити міграційну політику країни. Офіційною підставою для цього кремлівський режим називає начебто можливі серйозні міграційні процеси через енергетичну кризу в Європі.

При цьому поки що не європейці їдуть у росію, а росіяни тікають із країни на фоні війни в Україні та оголошення мобілізації. Так, лише за два тижні мобілізації країну залишили до мільйона людей.

  • Бойкот російських металів на світовому ринку продовжує посилюватися, загрожуючи одній із найбільших галузей російської промисловості, де працевлаштовано понад 200 тисяч осіб.

Сотні тисяч тонн російського алюмінію не можуть знайти покупців після того, як великі промислові компанії одна за одною відмовляються від продукції «Русала», змушуючи трейдерів відправляти її на склади в очікуванні кращих часів.

  • Уряд рф готує ліквідацію компанії «Роснано». Жодних нанотехнологій у росії як не було, так і немає, а от виділені цій компанії близько 400 млрд рублів просто безслідно зникли. Після ліквідації кінці остаточно будуть обрубані й про гроші платників податків забудуть.

Ось таким насправді є путінське «відродження економіки росії».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Страсбурзі оголосили про присудження премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "За свободу думки" мужньому народу України в особі Президента, обраних лідерів та громадянського суспільства.

Про це під час засідання Європейського парламенту повідомила президентка Європарламенту Роберта Мацола.

  • США рішуче налаштовані на введення санкцій проти росії й Ірану, а також третіх країн та осіб, залучених до процесу передачі іранської зброї російським силам для її застосування проти України.

Як заявила помічниця держсекретаря США у справах Європи та Євразії Карен Донфрід, Сполучені Штати каратимуть будь-яких третіх осіб, які допомагають Ірану забезпечувати зброєю російські сили. Передусім, це стосується передачі безпілотників, а також інших систем.

  • Удари росії по критичній енергетичній інфраструктурі в Україні є воєнними злочинами. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи у Європейському парламенті.

«Цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру з чіткою метою залишити чоловіків, жінок, дітей без води, електрики та опалення з приходом зими – це акти чистого терору, і ми повинні називати це саме так».

  • Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні додаткові п’ять броньованих ремонтно-евакуаційних машин Bergepanzer 2, а також зимову військову форму та обладнання.

Зокрема Україна отримала від Німеччини 100 наметів, 183 генератори, 116 тисяч зимових курток, 80 тисяч пар зимових штанів і 240 тисяч зимових шапок для військовослужбовців.

Крім того, німецька сторона передала 167 тисяч патронів для стрілецької зброї та сім понтонних систем.

У планах Німеччини – передати додаткові п'ять броньованих інженерних машин, чотири тисячі спальних мішків і 35 повнопривідних ваговозів.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг анонсував передання Україні «у найближчі дні» засобів для протидії іранським дронам-камікадзе, які росія активно використовує для атак на українські міста.

Коментуючи роль Тегерана в допомозі російським силам, Столтенберг наголосив, що «жодна держава не повинна підтримувати незаконну війну росії проти України».

Також генсек Альянсу наголосив, що вже передані Києву системи протиповітряної оборони змінили ситуацію на полі бою.

«Саме тому росія не змогла здобути контролю над повітряним простором України. Це було значним недоліком російських сил протягом усієї операції: вони очікували, що зможуть взяти під контроль повітряний простір, та цього не сталося».

  • Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі пояснив «терміновий» візит глави Міноборони Бена Воллеса до США атаками рф на цивільних в Україні.

Глава Пентагону Ллойд Остін після переговорів із Воллесом повідомив, що на зустрічі обговорювалися зусилля щодо підтримки України в галузі безпеки, а також «важливість трансатлантичної співпраці та регіональної безпеки» у світлі продовження нападу росії на Україну.

  • Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про початок передачі Україні грецьких БМП-1.

Уже скоро ці машини потраплять у наші війська й посилять боєздатність та обороноздатність України.

Також Греція отримала запит на зміцнення протиповітряної оборони України й буде його опрацьовувати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни, війна з Росією
В тему

Останні матеріали