14 Жовтня 2022
Новини

ЗСУ звільнили від окупантів 1 620 населених пунктів: найголовніші новини 14 жовтня 2022

ЗСУ звільнили від окупантів 1 620 населених пунктів: найголовніші новини  14 жовтня  2022

Сьогодні 233-й день героїчної боротьби України проти російських окупантів, які розв’язали повномасштабну війну.

  • Україна сьогодні святкує День захисників і захисниць, які боронять нашу землю від російської навали. Саме вони стоять пліч-о-пліч, відбиваючи атаки окупантів і виганяючи його з нашої землі. Весь український народ, кожен громадянин нашої держави допомагає воїнам у цьому, підтримуючи їх кожен на своєму місці.
  • Високомотивоване й належним чином забезпечене українське військо йде вперед, витісняючи ворога на невигідні позиції, знищуючи його живу силу, техніку, завдаються високоточні удари по тилових підрозділах, складах і базах. Контрнаступ розвивається, тож загарбники не мають можливості перегрупуватися, накопичити необхідні сили та стабілізувати лінію оборони.

У «найкращих» радянських традиціях російське командування намагається посилити свої підрозділи мобілізованими людьми. Ненавчених і немотивованих чоловіків кидають відразу на передову в якості гарматного м’яса. При цьому вже офіційно зафіксовані факти загибелі людей, які й пів місяця не побули в армії рф.

Також у соцмережах самі окупанти викладають відео, на яких зафіксовано роботу загороджувальних загонів, що складаються із кадировців. Ці люди не дають російським солдатам відступати.

Таке ставлення ще більше деморалізує рядовий склад ворога, тому багато хто здається в полон або цілими підрозділами тікають із позицій.

  • Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що 27 росіян покинули свої позиції поблизу Кремінної. Вони склали зброю та відмовилися виконувати накази командування.

Після співбесід з елементами пресингу 22 із них заарештували й кинули під варту, а 5 повернулися на позиції, бо командуванню вдалося їх залякати.

  • В Офісі Президента повідомили, що ЗСУ вже звільнили від російських окупантів 1 620 населених пунктів.
  • В ОК «Південь» зазначили, що українські бійці швидко вчаться і тільки на південному напрямку вже збили 116 ворожих дронів-камікадзе.

Тож сьогодні ЗСУ демілітаризує не лише так звану «другу армію» світу, а й усіх її союзників. Наприклад, Ірану.

 

Станом на ранок 14 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 64 300 (+500) осіб,
  • танків ? 2 521 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 5 172 (+5),
  • артилерійських систем – 1 566 (+10),
  • РСЗВ – 362 (+5),
  • засобів ППО ? 186 (+3),
  • літаків – 268,
  • гелікоптерів – 240,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1199 (+17),
  • крилатих ракет ? 316,
  • кораблів/катерів ? 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3944 (+9),
  • спеціальної техніки ? 142 (+2).

Найбільших втрат загарбники зазнали на Краматорському та Бахмутському напрямках.

 

  • За уточненою інформацією Генштабу, підтверджено знищення значної кількості особового складу противника за попередні дні. Так, у результаті ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Хлібодарівка Донецької області, Токмак Запорізької області та Токарівка Херсонської області, окупанти втратили до 150 осіб загиблими та близько 100 – пораненими. Також знищено 3 комплекси С-300 та до 10 одиниць іншого озброєння та військової техніки.

За попередньою інформацією, у районі залізничної станції в місті Антрацит Луганської області, наші воїни знищили значну частину озброєння та військової техніки противника, що транспортувалася залізничним транспортом. Дані уточнюються.

Протягом поточної доби авіація Сил оборони завдала тринадцять ударів. Підтверджено ураження дванадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також одного зенітного ракетного комплексу противника.

Ракетні війська й артилерія уразили три пункти управління, вісім районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та три склади боєприпасів.

  • ЗСУ продовжують поповнюватися боєприпасами за рахунок «російського лендлізу». В одному з деокупованих сіл Херсонщини виявили покинутий окупантами склад з сотнями боєприпасів.

Зокрема, йдеться про понад пів тисячі артснарядів та боєприпасів до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Ураган», а також понад сотні протитанкових керованих ракет і протитанкових мін.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський привітав захисників і захисниць зі святом і заявив, що Україна обов’язково переможе, бо знає, чому і за що стоїть у цій війні.

«Це день тих, хто бореться. Це день того, за що ми боремося. Це день того, яку перемогу ми здобудемо. Були різні періоди, різні загрози. Але Україна вистояла. Причина одна – це наші захисники й захисниці. Цей нинішній ворог у своєму злі об’єднує, здається, усіх ворогів нашої державності, які були. І перемогою над цим ворогом ми відповімо всім ворогам, які посягали на Україну, на тих, хто жив, хто живе і хто житиме на нашій землі. Це буде перемога всього нашого народу».

Президент подякував усім українцям: воїнам, які боронять свою землю зі зброєю в руках; дипломатам, які шукають допомогу для України; волонтерам; журналістам, які поширюють правду про Україну і про війну; транспортникам, які забезпечують Україну всім необхідним; енергетикам, які перемагають темряву цілодобово; будівельникам, які відновлюють зруйноване ворогом; медикам, рятувальникам, саперам, вчителям, фермерам, промисловцям – усьому народу, який у різний спосіб протистоїть російській навалі.

  • Україна поставила «безальтернативну вимогу» Міжнародному Комітету Червоного Хреста протягом трьох днів направити місію до колонії в окупованій Оленівці, де утримуються українські полонені.

Якщо ця умова не буде виконана, то наша влада застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення з місця цього питання.

Україна разом із партнерами обов’язково знайде варіант, як сформувати експертну групу й людей, що будуть готові виконати ту місію, яку має виконати Червоний Хрест.

З кінця липня, коли в оленівській колонії окупанти влаштували теракт, представниками МКЧХ так і не змогли потрапити на територію закладу й поспілкуватися з військовополоненими.

Тепер Україна закликала до 17 жовтня вирішити це питання. Зі свого боку наша влада буде всіляко сприяти цій місії, до якої готові долучитися народні депутати, а також представники ЗМІ.

Президент Володимир Зеленський також переконаний, що Червоний Хрест має зобов’язання, передусім моральні, і має відвідати Оленівку, де утримують українські полонені.

«Вважаю, що Міжнародний комітет Червоного Хреста – це не клуб із привілеями, де отримують зарплати й насолоджуються життям. Червоний Хрест має зобов'язання, передусім морального характеру. Мандат Червоного Хреста має виконуватися. Потрібно негайно робити те, що цілком логічно для Червоного Хреста. Є Оленівка. Фактично концтабір, у якому утримують наших полонених. Потрібен доступ до них, як це й обумовлювалося. Червоний Хрест може це здійснити. Україна готова сприяти цьому».

  • Уряд закликає продовжити добровільне зменшення споживання електроенергії протягом дня й особливо у ранковий і вечірній піки споживання.

13 жовтня вдалося стабілізувати електропостачання по всій країні, і графік примусових обмежень споживачів вже не застосовувався. Однак енергетики ще відновлюють надійність енергопостачання і на це потрібен час.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що кілька перших установок зенітно-ракетного комплексу NASAMS США поставлять Україні вже цього місяця. Українські захисники уже завершують навчання на ньому.

Щодо амуніції для української армії, то міністр зазначив, що наразі зимова форма вже поставляється військовослужбовцям.

«У нас немає жодних проблем ні з виплатами, ні з амуніцією, ні, тим більше, із зимовою формою. Це надумані питання. Ми забезпечили велику кількість замовлень... На сьогодні зимова форма вже розвозиться командуванням сил логістики, якому Міністерство оборони за контрактом привезло відповідну кількість – це сотні тисяч комплектів. Вони вже є, у першу чергу, на лінії зіткнення, а далі передаватимуться в тилові частини».

  • У ЗСУ проходять службу понад 40 тисяч жінок. Про це сказав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

«У Збройних силах України зараз проходять службу понад 40 000 жінок, які перебувають на військових посадах. 8 000 із них – на офіцерських посадах».

Зазначається, що наразі понад 5 000 жінок перебувають у районах, де ведуться активні бойові дії. Серед них є командири батарей, взводів, машин і командири відділень безпілотної авіації, а також снайпери. Коло військових професій, які опанували українки, не поступається чоловікам.

  • Тарас Шевченко очолив рейтинг проекту «Народний ТОП», його вважають найбільш видатним українцем, на другому місці опинився Президент Володимир Зеленський.

Такі результати опитування оприлюднила соцгрупа «Рейтинг». У межах проекту соціологи продовжили дослідження видатних українців усіх часів. За допомогою відкритого питання респонденти називали імена відомих особистостей, котрих вони вважають достойними цього рейтингу.

До першої п’ятірки також увійшли Леся Українка, Богдан Хмельницький та Степан Бандера.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін сьогодні заявив, що в рф уже мобілізували понад 220 тисяч чоловіків із необхідних 300 тисяч. Він також зазначив, що буквально за два тижні всі мобілізаційні заходи будуть завершені.

Росіяни з гарною пам’яттю нагадують, що в березні путін обіцяв взагалі не проводити мобілізацію.

Тепер же він заявляє, що лінію фронту в Україні протяжністю 1100 км «тримати одними контрактниками неможливо».

Тим часом експерти кажуть, що в армії рф – понад 400 тис. контрактників. Вони втримати фронт не можуть, а от 300 тис. мобілізованих, більшість із яких не вміє воювати, точно впораються із цим завданням, на думку путінського режиму.

До того ж не зрозуміло, навіщо «тримати лінію фронту», якщо все йде за планом.

  • Мобілізація-«могилізація» російських чоловіків продовжуються. Тепер воєнкоми почали виловлювати військовозобов’язаних на підприємствах, біля станцій метро і просто на вулицях. Найбільше обурення такі дії наразі викликають у москвичів, адже повістки вручають навіть тим людям, які не служили у війську.

В Уфі скасували рейс літака в Туреччину, оскільки другого пілота мобілізували просто в лайнері. Пасажирам довелося покинути повітряне судно.

Зрештою, російська влада вимушена вдаватися до таких методів, оскільки неукомплектованість окупаційних підрозділів в Україні катастрофічна.

З іншого боку, росіяни вже зрозуміли, що війна не десь далеко, а вона може торкнутися безпосередньо їх, тому негативні настрої в суспільстві наростають.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канада й Британія підтримають кредит Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) для «Нафтогазу» й «Укренерго» перед початком холодної пори року в умовах війни.

Канада підписала першу гарантію на 36,5 млн євро – поруч з іншими країнами, щоб підтримати кредит ЄБРР для "Нафтогазу" на 300 млн євро і підтримати критично важливу закупівлю газу для України перед настанням холодів.

Тим часом Британія надає гарантію на 54,4 млн євро для кредиту ЄБРР для "Укренерго", що допоможе гарантувати роботу української енергосистеми.

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо зазначила, що за цей рік ЄБРР може інвестувати в Україну понад 1 млрд євро і це стало можливим завдяки такій підтримці країн-донорів.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Іспанія відправила Україні 4 зенітно-ракетні комплекси Hawk.

Це швидка реакція на запит України в рамках домовленостей зустрічі «Рамштайн 6».

  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що відремонтовані в його країні німецькі САУ Panzerhaubitze 2000 вже повертаються в Україну.
  • Європейська Комісія представила новий онлайн-інструмент, який допоможе українцям знайти роботу.

Онлайн-інструмент пошуку роботи під назвою EU Talent Pool дозволить тим, хто переміщений через вторгнення росії, завантажувати свої резюме, які будуть доступні для понад 4 тис. роботодавців, національних державних служб зайнятості та приватних агентств зайнятості.

Наразі п’ять країн ЄС приєдналися до пілотного проекту, включно з Польщею, де розміщено найбільше українських біженців.

  • У країнах ЄС наразі заморожено 17,4 мільярда євро авуарів російського походження. 90% цих фондів припадають на сім держав-членів.

«Важливо наполягати, щоб усі держави-члени правильно застосовували санкції, і щоб вони коректно доповідали комісії про повні суми, які можливо заморозити», – сказав член Єврокомісії з юстиції Дідьє Рейндерс.

Він додав, що ця тема порушувалася на Раді ЄС у зв'язку з обговоренням міністрами юстиції, як застосовувати санкції Євросоюзу у зв'язку із вторгненням рф в Україну.

  • Агенція Reuters повідомляє, що Адміністрація президента США готує новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 725 мільйонів доларів.

Очікується, що в новому пакеті будуть додаткові боєприпаси, а також військові автомобілі HMMWV.

Коли саме буде оголошена нова військова допомога Вашингтона, не уточнюється.

  • Міністри закордонних справ членів ЄС на засіданні в понеділок мають намір схвалити рішення про створення тренувальної військової місії для України.

Очікується, що місія ЄС зможе почати роботу із середини листопада й охопить майже 15 тисяч військових з України – із них 12 тисяч пройдуть загальну підготовку, а близько 2800 – спеціальне навчання.

Крім того, глави МЗС країн ЄС мають схвалити шостий пакет підтримки в межах Європейського інструменту сприяння миру (EPF) в розмірі 500 мільйонів євро. Гроші підуть на озброєння для української армії.

  • Нідерланди оголосили про виділення 70 мільйонів євро для забезпечення опалення в Україні.
  • Громадяни провідних західних країн переважно виступають проти поступок росії та за збереження санкцій проти неї через повномасштабну війну.

Про це свідчить опитування Кембридзького університету й агенції YouGov, здійснене у 25 країнах світу.

Дослідження показало, що із 13 західних або англомовних країн – Франції, Німеччини, Швеції, Данії, Іспанії, Італії, Греції, Угорщини, Польщі, Великобританії, США, Австралії і Канади – десять (окрім Греції, Угорщини та Італії) підтримують збереження санкцій проти росії.

Значна кількість респондентів цих країн – 62% у Польщі, 57% у Швеції, 50% у Великій Британії, 40-50% у Франції, Німеччині, Іспанії та США – також вважають, що чинні санкції є "недостатньо жорсткими" і їх слід посилити.  

Більшість західних респондентів не підтримали можливий компроміс із Кремлем щодо того, як може завершитися війна в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, Світ, володимир зеленський, слуга народу
В тему