14 Жовтня 2022
Новини

Червоному Хресту дали три дні для направлення місії в Оленівку

Червоному Хресту дали три дні для направлення місії в Оленівку
Найближчими днями направити місію до колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, де утримують українських військовополонених, Україна вимагає у Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Про це керівник Офісу президента Андрій Єрмак сказав під час зустрічі з представниками МКЧХ та інших міжнародних організацій, цитує пресслужба Офісу президента.

Єрмак зазначив, що не розуміє, чому до Оленівки досі не прибула місія Червоного Хреста. Також він наголосив, що часу на очікування немає, бо йдеться про людські життя.

«Закликаю, щоб не пізніше ніж за три дні місія Червоного Хреста з представниками міжнародних медіа прибула до України, навіть якщо до цього терміну не отримає підтвердження з боку росії… Ми закликаємо надіслати місію, яка перебуватиме на лінії фронту, поки рф не видасть ці дозволи», — сказав він.

Керівник Офісу президента запевнив, що Україна всіляко буде сприяти цій місії. Він зазначив, що в іншому випадку українська сторона разом з партнерами зможе знайти варіант для створення експертної групи, що буде готова виконати ту місію, яку має виконати Червоний Хрест.

Нагадаємо, що ще 8 вересня заступниця генсекретаря ООН з політичних питань Розмарі ді Карло повідомляла, що місія ООН найближчими днями мала прибути до тимчасово окупованої Оленівки, де в липні внаслідок теракту загинули українські військовополонені.

російські пропагандисти 29 липня заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Окупанти заявили, що обстріл начебто міг статися через те, що полонені «почали давати свідчення».

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнера» (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина. За даними розвідки, організація та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом міноборони рф.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців «Азову».

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії. Наразі в України немає підтверджених списків загиблих і поранених у колонії, хоча такі «дані» циркулювали у соцмережах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему