6 Жовтня 2022
Новини

З естонського кордону росіяни у невідомому напрямку вивезли українських біженців

З естонського кордону росіяни у невідомому напрямку вивезли українських біженців
Фото ілюстративне

У невідомому напрямку на вантажівках росіяни вивезли українських біженців, які зібралися біля південно-східного кордону рф з Естонією.

Вони намагалися евакуюватися в ЄС через територію росії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс , - інформує суспільний мовник ERR.

«Раніше на кордоні чекали трохи більше тисячі людей, а сьогодні їх там уже немає – їх посадили на вантажівки й відвезли... Ми не знаємо, куди їх відвезли. Департамент поліції та прикордонної охорони наразі працює над отриманням цієї інформації», – зазначив Ляенеметс.

За його словами, правоохоронці використовують безпілотники, щоб дізнатися, чи не відправила російська влада українців у зелену прикордонну смугу, як робила білорусь на кордоні з Литвою та Латвією. Водночас він наголосив, що відповідний департамент вже відпрацьовував подібні ситуації.

Зазначається, що влада рф перешкоджала виїзду українців до Естонії, зокрема, затягувала прикордонні процедури. Через це утворилася велика черга, а людям доводилося чекати перетину кордону по декілька діб.

Ляенеметс припустив, що такий наказ могло надати вище керівництво росії. Крім того, він сказав, що незаконним перетинам кордону у будь-якому випадку мають запобігти.

«Там буде поставлено реальний фізичний бар'єр, туди вийдуть люди (прикордонники – ред.), тобто цих людей фізично не пропускатимуть. І якщо там будуть ті, хто хоче подати клопотання про надання притулку, то можна або сказати їм іти на прикордонний перехід, або створити там якийсь тимчасовий пункт, де можна проводити процедури», – наголосив міністр.

Він додав, що Естонія вже зв’язалася з українським посольством, щоб перевірити біографії людей, які прибувають. Зокрема, це роблять для того, щоб дізнатися, чи справді вони є тими, за кого себе намагаються видати.

За його словами, в Естонію зараз можуть потрапити люди навіть з копією українського паспорту. Водночас рф може створювати підробки, тому на кордоні перебувають люди, які спілкуються з прибулими та намагаються виявити тих, хто говорить неправду.

Нагадаємо, наприкінці вересня стало відомо, що росіяни не випускають до Латвії близько 1000 біженців з окупованих територій України. Всього з території рф до України не можуть повернутися додому велика кількість громадян України – майже 1,5 млн людей. Більшість з них – жінки та діти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему